ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                           Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                             ПЕТИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ФЕВРУАРИ             2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Прокурор: НАНКА РАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 21 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 09.45 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ Ц.П.С. – редовно призован, не се явява. Представлява се от адв. П.– с пълномощно на л. 3 от делото

         ОТВЕТНИКЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ МЕДИЦИНСКИ ОДИТ КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО – редовно призован, не се представлява

Постъпила е молба с вх. № 836/15.02.2019 г., в която упълномощен юрисконсулт сочи, че поради служебна ангажираност няма да се яви представител на ответника в съдебно заседание и при липса на процесуални пречки моли да се даде ход на делото.

         ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се явява прокурор Рачева

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВ. П.: Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

 

Делото е образувано въз основа искова молба на д-р Ц.П.С., чрез адв. П.- АК – Ловеч против Изпълнителна агенция „Медицински одит“ към Министерство на здравеопазването – гр. София, предявен на основание чл. 1, ал. 1, вр. чл. 4 от ЗОДОВ, с която се претендира заплащане сумата от 1000.00 лева, представляваща обезщетение за причинени на лицето имуществени вреди заплатени за възнаграждение за един адвокат, който е представлявал ищеца в производството пред съда по обжалване на НП, което е било отменено от съда, ведно със законната лихва, считано от дата на депозиране на исковата молба до окончателното изплащане на сумата, както и направените в настоящото производство разноски.

От страна на ответника е депозиран писмен отговор с вх. № 582/01.02.2019 г.

Изискано е и е приложено към настоящото дело производството по АНД № 676 по описа на Районен съд – Плевен за 2018 г.

АДВ. П.: Поддържам исковата молба. Да се приложат писмените доказателства. Няма да сочим нови доказателства. Да приключи съдебното дирене и се даде ход по същество.

ПРОКУРОР РАЧЕВА: Няма да соча други доказателства, да се приключи съдебното дирене и се даде ход по същество.

         ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, Съдът

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като доказателства приложените към искова молба с вх. № 74/08.01.2019 г. писмени доказателства, както следва: адвокатско пълномощно, квитанция за платена такса за образуване на делото.

ПРИЕМА като доказателство писмен отговор с вх. № 582/01.02.2019 г.

ПРИЕМА като доказателства молба с вх. № 836/15.02.2019 г.  с приложено към нея пълномощно за процесуално представителство на ответника.

ПРИЛАГА към настоящото дело производството по  АНД № 676 по описа на РС – Плевен  за 2018 г.

С оглед становището на страните, че няма да сочат нови доказателства и нямат доказателствени искания счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

 

 

ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

АДВ. П.: Уважаема госпожо съдия, моля да уважите изцяло предявената искова претенция. Считам същата за основателна и доказана. С изисканите производства НАХД № 676/2018 г. на Районен съд – Плевен, както и КАНД № 682/2018 г. на АС – Плевен се доказват фактите и обстоятелствата, които сме изложили в исковата молба. Съгласно ТР № 1/15.03.2017 на ВАС изплатените адвокатски възнаграждения по обжалвани отменени НП представляват пряка и непосредствена последица по смисъла на чл. 4 от ЗОДОВ. Доводите в отговора на ответната страна за прекомерност на заплатеното адвокатско възнаграждение са несъстоятелни предвид естеството на дело и броя на проведените съдебни заседания. Моля на основание чл. 38, ал. 2, вр. ал. 1, т. 3, пр. 2 от Закона за адвокатурата да ми бъде присъдено адвокатско възнаграждение за безплатно процесуално представителство и защита на доверителя ми Ц.П.С. в производството по делото. Представям на съда списък с разноските.

ПРОКУРОР РАЧЕВА: Уважаема госпожо съдия, считам че искът е основателен, съгласно ТР № 1/ 15.03.2017 г. и доказан с оглед събраните по време на съдебното производство писмени доказателства. Считам, че следва да бъде уважен в размера както е предявен.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 09.52 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: