ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На двадесети март две хиляди и деветнадесета година    

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   1017 по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 10:02 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ  В.Г.П., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от неговия настойник Г.В.П., негов баща.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯ „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ“ – гр. ПЛЕВЕН, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява юрисконсулт М.В. с пълномощно по делото.

ЯВЯВА СЕ ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.С.К., редовно призована.

ЯВЯВА СЕ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Н.Ф.Л., редовно призована.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

Г.П. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото и го докладва.

Изготвено е и представено в срок заключение по назначената съдебно-медицинска експертиза.

Съдът връчва препис от заключението на представителя на жалбоподателя.

Г.П. – Запознах се със заключението на вещите лица.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Нямаме други доказателствени искания, да се изслуша заключението на вещите лица.

 

Съдът пристъпва към изслушване заключението на вещите лица.

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.С.К. – 60 години, неосъждана, без родство със страните.

Съдът напомня на вещото лице, че носи наказателна отговорност до 5 години лишаване от свобода за даване на невярно и заинтересовано заключение. Вещото лице обещава да даде вярно и безпристрастно заключение.

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ Н.Ф.Л.  – 53 години, неосъждана, без родство със страните.

Съдът напомня на вещото лице, че носи наказателна отговорност до 5 години лишаване от свобода за даване на невярно и заинтересовано заключение. Вещото лице обещава да даде вярно и безпристрастно заключение.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Поддържаме заключението.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Поддържаме заключението, което сме дали. Същото е извършено след комплексно неврологично и психиатрично изследване, след запознаване с наличната медицинска документация, която има отношение към получаването на травмата и съответно възстановяването в годините, на база на което сме дали заключение на поставените пред експертизата задачи.

По отношение на психичното му състояние, понастоящем освидетелстваният, след продължителен възстановителен период и съответно лечение е апсихотичен със съхранени интелектуални качества. Физическата му инвалидизация, неврологът ще я коментира, тъй като се касае за неврологична симптоматика. По отношение на речта, понастоящем не са актуални нарушения в разбирането на насрещната реч, както и в езиковото изразяване. Разбира се, налице е частична моторна афазия, но лицето има критично отношение към нея. Разбира се, говоренето му е затруднено, накъсано от паузи, което води до неплавен, нефлуентен говор и прави комуникацията по-мудна, но е възможен словесен контакт с него при необходимото търпение от отсрещната страна. Съответно, не допуска смислови и граматически грешки при продуцирането на собствената реч, което я прави разбираема за околните, но както вече подчертах, е по-мудно самото изразяване, което изисква  по-продължително време за установяване и поддържане на комуникацията, но може да изрази собствените си преживявания, както и да разбере инструкции, които му се дават отсреща и съответно да изрази собствените си потребности и нужди.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – В сравнение с 2013г., когато е бил поставен под запрещение, променено ли е значително психичното му  състояние?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Много значително. Когато е поставен под запрещение, не е било възможно изобщо осъществяването на словесен контакт с него, както и участие във вербалната комуникация. Физическото му състояние е било много тежко. Имал е и сериозни паметови нарушения, като всички тези неща във времето, благодарение на едно много продължително лечение се компенсират. Сега водещото тук е физическата инвалидизация. По отношение на психичните нарушения, в този отдалечен от травмата период няма сериозни  влошения от страна на психичните сфери.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Считате ли, че психичното му състояние е такова, че позволява достатъчно бързи негови реакции, за да може да управлява акумулаторна инвалидна количка самостоятелно?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Реакциите зависят не само от съобразителността и от мисловната дейност, но и от физическото му състояние и затова смятам, че  невролога по-добре би могъл да изясни тази проблематика. Тези остатъчни физически увреждания са чисто неврологична симптоматика във връзка с тежката мозъчна травма, която е получена преди години.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – А психичните му реакции достатъчно бързи ли са?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Нивото на съобразителност  и критичност са съхранени. В този възстановителен период нямаме някакви тежки интелектуални паметни нарушения, мисловната критичност е адекватна.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Достатъчно бърза ли е мисловната дейност?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Нормална. При него основния проблем, който води до известна емоционална напрегнатост, която пак е свързана с мисловната критичност е това, че той страда от тази частична моторна афазия, т.е. той се напряга от това, че не може достатъчно бързо, както преди получаването на травмата, да изрази мисълта си и съответно да отговори на въпросите, които са поставени към него,  но с по-бавни темпове тази комуникация е възможна.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Би ли могъл да управлява акумулаторна инвалидна количка, която се управлява с джойстик или бутони?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Да, той бързо усвоява, има умения, има реакции.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Казвате, че може да работи с лаптоп и компютър. Тези умения, които са необходими за работа с лаптоп и компютър, ще му помогнат ли, ще може ли да използва джойстик или някакви други бутони за лесно управление?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Да, би могъл.

Г.П. – Нямам въпроси към това вещо лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Отговарям на въпроса какво е актуалното здравословно състояние. По настоящем той е апсихотичен, със съхранени интелектуални качества. Физическата му инвалидизация се изразява в една централна квадрипареза - умерена към тежка за 4-те крайника с контрактури в гривнени и глезенни стави, но с добър обем на пасивни движения, при леко забавена скорост. Възможни са свиване и изпъване на пръстите на ръцете, по-добре в лявата, той е левичар. Мускулният тонус двустранно е повишен по спастичен вид, това е последица от травмата, малко  по-спастичен е в десни крайници. Не може да ходи самостоятелно, но се изправя с проходилка и вертикализатор. Предстои обучение в ходене с тези уреди. Координацията е смутена от централна квадрипареза. Няма спонтанни болки, контролира тазови резервоари. Висши корови функции - може да чете текст, разбира значение и подтекст на прочетено и казано. Може да смята. Говорът е леко затруднен, по-забавен, но разбираем. В съзнание е, апсихотичен, ориентиран за място, време и собствена личност. Един голям успех на рехабилитацията. Той е провел лечение. Аз го помня в клиниката, тръгна от 0 - в кома, с квадриплегия. Спасихме го от усложнения – хипостатична бронхопневмония, сепсис. Всичко това е вече назад във времето и той провежда рехабилитация в бално-санаториални условия и в домашна обстановка, като ежедневно работи с рехабилитатори и от ден на ден напредва.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Казахте, че с помощта на проходилка и вертикализатор може да се изправя, но с помощта на друго лице ли се случва това?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Майката помага малко.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Все още е необходимо, така ли? Той самостоятелно няма как са се справи?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Ако има опора, може и да успее сам, но все още има нужда тя да е до него.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Може ли да движи китките си самостоятелно?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Да, по-добре лявата.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Пръстите самостоятелно ли ги движи?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Да, и на двете ръце. По-добре лявата.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Бързината каква е?

 ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Малко по-бавна в сравнение с нормата. Обем на движение - добър, но скоростта е леко забавена.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Вашето заключение, с оглед на сегашното му състояние, какво е? Той би ли могъл сам да управлява акумулаторната инвалидна количка с тази забавена двигателна активност на ръцете и на пръстите, която има?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Считам, че би могъл с джойстик да управлява.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – С бутони би ли могъл, защото има различни модели?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Не знам различните модели, но с джойстик и бутони би могъл. Там, където не се изисква голямо усилие.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Възможно ли е този тип акумулаторни инвалидни  колички да бъдат управлявани от друго лице?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – На този въпрос аз съм отговорила, че е редно трети лица да са в качеството на придружители и съпровождащи лица, а акумулаторната инвалидна количка да бъде управлявана от лицето с увреждане.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Този джойстик и евентуални бутони къде са поставени? Те по такъв начин ли са поставени,  че да позволяват трето лице да я управлява вместо ползващото лице?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Максимално удобно е за седящия в количката да достига до тях.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Другото лице, което го подпомага по какъв начин би могло да управлява инвалидната количка? Има ли възможност да се намеси в управлението?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Тук става въпрос за придружаването от гледна точка на това, че той дълго време е бил откъснат от социална активност. В същото време има една психогенна компонента, при която стреса влияе върху скоростта на реакциите, върху ориентацията в нова, непозната среда. Той години наред е бил изолиран от реалния свят. Разчитал е изключително на хората, които са го обгрижвали. Сега изведнъж, попадайки в критичната среда, в която той е функционирал абсолютно адекватно преди получаване на травмата,  е свързано със стрес – дали физиологичен, дали психичен, вече зависи за какво става въпрос при попадане в новата обстановка. Самият придружител дава известна увереност, т.е. той да знае, че когато в определена ситуация не се справя, да разчита на някой, който да му съдейства.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩИТЕ ЛИЦА – Въпросът е, защото в конкретния случай става въпрос за физическото състояние на майката, което не позволява тя да използва ринговата количка, за да го придвижва чрез нея. Затова въпроса е, дали е възможно по някакъв начин тя да управлява акумулаторната количка, за нейно улеснение като придружител. Може ли по принцип трето лице да я управлява?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Би могло, защо да не може. Ако В. така ще се чувства сигурен, стабилен, уверен.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – То е намеса в определени ситуации.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Те няма да го пуснат директно в града.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Може да възникне ситуация поради стреса да не може да се ориентира.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Технически възможно ли е и удобно ли е трето лице да се намеси в управлението?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Той този въпрос е малко технически и не можем да отговорим. Ние можем да отговорим в нашата област, иначе аз нямам представа от инвалидни колички, защото в моята сфера не ми се е налагало.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Аз не знам майката дали може да се справи. Нищо не знам за нея.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Доколкото познавате този тип инвалидни колички като лекар, който работи с такива лица?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – В детайли и аз не съм се запознала с устройството и не мога да кажа.

СЪДЪТ КЪМ ВЕЩИТЕ ЛИЦА – Категорични ли сте, че той лично, самостоятелно би могъл да управлява, с оглед неговото физическото и психичното състояние, акумулаторна инвалидна количка с джойстик и бутони?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Аз пак подчертавам, психичното и физическото му състояние към момента му позволяват, но тъй като все пак от гледна точка на психиатрията, преценявайки един такъв процес на ресоциализация, защото реално погледнато той е бил откъснат години наред от нормалния  свят и благодарение на много грижи от страна на близките и на специалистите, той отначало е започнал да възстановява уменията си. Той все още няма тази увереност за справяне, той при най-елементарната грешка, която допуска, става емоционално напрегнат. Емоционалната напрегнатост влияе върху мисленето, влияе върху реакциите. Не може първоначално той да се пусне сам из града при условие, че той не се чувства уверен, откъснат от тези патерици т.е. родителите, които толкова години са били неотлъчно до него. Иначе той самостоятелно би могъл да управлява. В стаите, ако я няма мебелировката и има достатъчно пространство, няма никакъв проблем, защото той дома си вече го познава на пръсти. Толкова години той е споделял тези стени. Макар че са си променили жилището и стените са различни. Пускайки го навън, той чисто психически няма увереността, но постепенно ще я изгради. Реагира с радост на всяко поощрение. В същото време, става силно емоционално напрегнат, ако не може да изрази думата, която отразява  мисълта му и трябва да бъде насърчаван, за да може да преодолее това напрежение, да може да изрази мисълта си. При него това е проблема, защото той е бил момче с доста висок потенциал, той е имал невероятните перспективи и сега в момента, тези психологични фактори оказват въздействие  върху всичко. От една страна, той е амбициран да постигне и още, и още, и още, и да се върне към нормалния си живот, но в същото време той страда, страда от това, че една травма е променила коренно живота му.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – От физическа гледна точка мисля, че той може да се справи самостоятелно в присъствието на придружител, който да се намесва при нужда с управлението на акумулаторна инвалидна количка. Ще свикне, първо в стаята и после съвсем ограничено около жилището, постепенно ще може.

Г.П. –  Нямам въпроси към вещите лица. Да се приеме заключението. Казах и предния път, че не е самоцел, това да я вземем тази инвалидна количка, за нас тя е необходима. С тази цел, те са идвали в къщи и са видели, че вратите ни са нестандартни, за да може да минават такива колички, защото е нужно той сам да се справя. А доколкото питахте Вие дали може да управлява, ние вече го качвахме на такава количка. Естествено, че ако той не може, аз няма и да я взема. Количката представлява, на самите подлакътници има или копчета или джойстик. Много удобна за управление. Вие може и да не сте виждали такава количка. Движите се до него и Вие също можете с този джойстик да я  управлявате, като го местите на където искате. Отзад на облегалката няма възможност за управление. Това е количка, която тежи 80 кг. Ние не можем да бутаме ринговата, едва ли ще бутаме тази. Възможно е да се поставят и там бутони, но по принцип са на подлакътниците и движейки се до него може да управляваш.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Законодателят е поставил такова изискване, най-вече да се осигури безопасността на лицето. Така да се управлява самостоятелно от него, че да не поставя себе си в опасност и останалите. Може ли, с оглед психическата и физическата му годност, той да управлява и да използва акумулаторна инвалидна количка без да поставя в риск своя живот и живота на околните? Тази акумулатора инвалидна количка може да участва и в движението по пътищата. Как може да се гарантира в такъв случай безопасността. Може ли той да преценява достатъчно бързо, може ли реакциите да са достатъчно бързи, за да вземе необходимото решение, да отреагира, за да  предпази себе си или евентуално някой друг?

СЪДЪТ – Не говорим за такава, която се движи по пътищата, тя вече е друг тип. Това вече не е инвалидна количка. Въпросът е във външна среда, във градска среда, пешеходни зони, по тротоари може ли да управлява безопасно за себе си и за околните.  

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Той и преди травмата и след нея е изключително отговорен и с един висок интелектуален потенциал, което му дава възможност да съобразява опасностите и съответно да предвижда реакциите си в тази връзка. След травмата не са настъпили такива промени, че той да действа импулсивно, необмислено, несъобразено с обстоятелствата. В чисто психиатричен аспект, психически поведението му е с достатъчен самоконтрол, за да може да предвиди възможни рискове и социални последствия от собственото си поведение.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Мисля, че ще се справи. Той учи три години във висше училище във Варна. Той ще бъде в пешеходни зони, в паркове с алеи. Няма да излиза на натоварени кръстовища. Мисля, че с течение на времето, няма да постави никого в опасност със своите действия.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Отговорът категорично „да“ или „не“?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Да, може безопасно.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – Да, може безопасно да управлява акумулаторна количка и към настоящия момент.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Има необходимите бързина на реакциите и движенията?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. – В условията на пешеходна зона, паркове, алеи, градини и в присъствието на съпровождащи лица.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Родителите имат доста адекватен подход в този процес на възстановяване и едва ли те ще го оставят самостоятелно да излезе, без надзор, докато не се уверят, че  това е възможно и че той ще се чувства комфортно. Те са непрекъснато до него, знаят как да реагират адекватно в дадена ситуация, така че да му спестят негативните емоции и да го стимулират да продължава да се бори.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Нямам други въпроси. Да се приеме заключението.

Г.П. – Нямам други искания и въпроси. Да се приеме заключението.

Съдът счита, че следва да бъде прието представеното заключение и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА заключението на вещите лица по назначената съдебно-медицинска експертиза.

ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение в размер на 130 лева на вещото лице В.С.К. и 130лева на вещото лице Н.Ф.Л. от внесения депозит.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ф. – Госпожо съдия, попълнили сме справка декларация, тъй като тази сума не отразява вложените часове и има промени в определяне възнаграждението на вещите лица. То е процент от минималната работна заплата и към момента е 16,80 на час.  Не сме пуснали изрична молба, но когато има внесен депозит си внасяме справка-декларация. Ние сме посочили сумата, като сме посочили минималните часове, които са за тази експертиза и искаме увеличение на възнаграждението.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К. –  Поддържам същото искане.

С оглед направеното в съдебно заседание искане от вещите лица, съдът счита, че следва да бъде увеличено възнаграждението на вещите лица, съобразно приложените справки-декларации за изразходеното време и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение на вещите лица на всяко едно от вещите лица в размер на 218,40 лева.

УКАЗВА на ответника, че следва да довнесе депозит за изплащане на възнаграждение на вещите лица в размер на 176,80 лв.  в 7-дневен срок от днес. Възнаграждението да се изплати след довнасянето на депозита.

Съдът намира, че делото е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

Г.П. – Уважаема госпожо съдия, няма  какво повече да кажа. Моля да се уважи жалбата. Просто вече съжалявам, че се занимавам с тези неща и причиних това нещо на мен и на семейството. При други условия нямаше да се занимавам. Не мислих, че ще бъде такава тежка процедурата за една количка.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Уважаема госпожо съдия, оспорваме жалбата. Поддържаме становището, което сме депозирали. Въпреки приетото заключение на вещите лица, считам че е налице риск при използване на такава инвалидна количка, тъй като безспорно се установи, че същата следва да се управлява от лицето с увреждания, а при едно използване във външна среда, без съответно придружаване от друго лице, би могло да се поставят в риск живота и здравето, както на него, така и на останалите, поради което считам, че е по-подходяща ринговата инвалидна количка. Моля да вземете решение съобразно представените доказателства.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,40 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: