ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На седми януари   две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 1015  по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 14.18 часа се явиха:        

ИЩЕЦЪТ –  Н.Д.А., редовно призован, явява се лично и с  адв. М.А. - назначен за процесуален представител..

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА – ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ – СОФИЯ, редовно призован, се представлява от  юрк У.  с пълномощно от днес.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА - ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. А. -  Моля да се даде ход на делото.

ЮРК У. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Постъпила е искова молба  е от Н.Д.А.,***, срещу ГДИН – София с искане за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 20 000 лв., болки и страдания поради изваждане на всички зъби вследствие на неоказана медицинска дентална помощ в период от 01.10.2016 г. до 22.10.2018 г. Към исковата молба няма приложени документи.

Съдът докладва писмо  с вх. № 4658 от 22.11.2018 г. от началник на Затвора – Белене, към което са приложени по опис документи, както и молба от ищеца  с вх. № 5119 от 20.12.2018 г.,  с което е направено  искане за разпит на свидетели: С.М.С. *** и Г.  от 6 НР отряд в Затвора – Белене  и Г.С., които ще доказват здравословното състояние на ищеца.

СЪДЪТ КЪМ АДВ. А. -  Запознати ли сте с преписката? Поддържате ли исковата молба? Да се приемат ли доказателствата?

АДВ. А. -  От името на доверителя ми заявявам, че поддържаме  исковата молба. Нямаме възражения по правната квалификация  и обстоятелствата в иска. Бих желал само да му покажете представените от ГДИН:  медицинският му картон, само да го погледне, с оглед на това дали ще правим оспорване или не, дали има негов подпис.  

СЪДЪТ КЪМ АДВ. А. – Аз тук медицински картон не виждам. Докладна записка има, справка и всъщност, никакви медицински документи няма. Пише, че са проведени прегледи през този период. Но на коя дата са правени тези прегледи, няма никакви доказателства.

АДВ. А. – Да се приемат доказателствата.

ЮРК У. -  Да се приемат.

ПРОКУРОР АНТОНОВА -  Да се приемат представените доказателства.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА  като доказателства по делото: представените от ответника документи, а именно: искова молба  е от Н.Д.А.,*** от 22.11.2018 г. от началник на Затвора – Белене, към което са приложени по опис документи, както и молба от ищеца  с вх. № 5119 от 20.12.2018 г.

Дава възможност  на страните  да правят доказателствени искания и твърдения, като указва на ищеца, че тежестта за доказване на вредите е негова и не са ангажирани доказателства за твърденията, че същият в процесния  период от октомври 2016 г.  до ноември 2018 г.  е претърпял медицински интервенции до 22.10.2018 г.  е претърпял медицински интервенции, които са довели до изваждане на всичките му зъби, което му е причинило неудобство и невъзможност да се храни, болки и страдания.  Няма  такива ангажирани доказателства относно неговия зъбен статус. Налице е докладна записка от 20.11.2018 г., че за посочения период се е възползвал  от медицинска дентална помощ и има осем прегледа, но какво е предприето по време на тези прегледи, няма никакви доказателства.

АДВ. А. – Уважаема г-жо Председател, доверителят ми е поискал доказване на практики и обстоятелства, твърдени от него в исковата молба, чрез разпит на свидетели, ще моля да бъдат допуснати такива. Същият  ги е уточнил в молбата си. Четвъртият е: И.Д.К. ***.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – В допълнителната молба посочва, че в този период от 01.10.2016 г. до 22.10.2018 г.  сте били в Затвора - Ловеч и ЗО „Атлант“, тези четирима свидетели, които посочвате от Затвора – Белене, за кой период ще свидетелстват?

ИЩЕЦЪТ – От 07.10.2016 г. до 14.09.2018 г., после от 24.04.2018 г. до момента.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Кой е до 14.09.2018 г.  и кой от  24.04.2018 г.?

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Първо ми казахте, че от 07.10.2016 г. до 14.09.2018 г. са четиримата. А от от 24.04.2018 г. до момента, кой ще е?

ИЩЕЦЪТ – Пак същите.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Какво е станало на 24.04.2018 г.?

ИЩЕЦЪТ – Бях в  ЗО „Атлант“. От 24.04.2018 г.  ме вдигат от Троян до тука и ме превеждат в Затвора – Белене.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА -  А от 07.10.2016 г., къде сте бил?

ИЩЕЦЪТ - Постъпих в Затвора - Белене  за втори път. Те са били там.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – А докато сте бил в ЗО „Атлант“, те какво ще свидетелстват? За кой период?

ИЩЕЦЪТ -  От 07.10.2016 г. до 14.09.2017 г.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Вие казахте 2018 г.

ИЩЕЦЪТ – Не. 2017 г. е. А пък другият е от 24 – ти.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА - Четиримата са за едни и същи обстоятелства, така ли?

ИЩЕЦЪТ – Да. Те са запознати.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Ще ми посочите двама. Четирима няма да разпитвам за едни и същи обстоятелства. Има такава възможност.

ИЩЕЦЪТ – Добре, тогава. Нека са двама: С.М.С. и И.Д.К. за 07.10.2016 г.  до 14.09.2017 г. и от 24.04.2018 г.  до подаване на исковата молба – 20.10.2018 г.

АДВ. А. – С оглед представеното копие от медицинския картон, ще моля да задължите ответника да представи доказателства: договор или някакви документи, с които посоченият лекар  по дентална медицина е нает. Той е общопрактикуващ  или сключил договор с денталния кабинет или специализирана клиника. Тъй като са посочени кодове на заболявания и на извършени интервенции, ще моля след посочване на имената и адреса на лекаря, извършил тези прегледи, да разясни или да издаде удостоверение, тези кодове каква точно  дейност са. Като ни издаде удостоверение или вид обяснение писмено такова, какво представляват упоменатите кодове за дейности, които е вписал, че е извършил. За да не го викаме като свидетел, ще искам да заяви в такъв нарочен документ, би ли следвало доверителят ми да се подписва навсякъде под вписаните в този медицински картон  дейности, тъй като за част от тях доверителят ми се е подписал, а за други, на втора страница  не носят негов подпис.

ЮРК У. – Има амбулаторни листи, които се издават за всяка една манипулация. Да представят доказателства за извършените манипулации.

СЪДЪТ КЪМ ЮРК У. – Той не е се е подписал като осигурено лице. Този доктор – П.Г., не идва в затвора, така ли?

ЮРК У. -  В затвора се извършват манипулациите. Всички прегледи се извършват в затвора. Те не са при нас документите. Колегата ги е снимал и ги е изпратил. Идва мобилен стоматологичен  кабинет, който извършва стоматологичното обслужване. Има сестра, стерилни инструменти. Не знаем той какво прави. Той се отчита пред Здравната каса.

АДВ. А. -  Нямам  други искания.

ИЩЕЦЪТ – През 2018 г., лятото многократно съм подавал молби до началника да ми обърне внимание за зъбите. Лъжат ме. Трябва да платя 500 лв. Въз основана тези зъби, които ми паднаха имам я.. Рецептата за лекарствата ми струва 200 лв. Отказват да ми направят зъбите. Отнемат ми човешкото право да се храня нормално.  

ЮРК У. – Имам доказателствени  искания. Противопоставям се на искането за разпит на свидетели, които да установяват, че той ще доказва болки и страдания. Моля с да приеме на първо място, че Н.Д.А. *** на 19.03.2013 г. като е освободен предсрочно на 22.12.2014 г. Постъпва отново в Затвора – Белене на 07.10.2016 г., където е понастоящем. По повод наведеното оплакване, че са му извадени зъбите и се е разболял от я., представям амбулаторен лист от 2013 г. ведно с приложението към него, от което е видно, че е заболял от я. през 2013 г., а не в следствие на това, че са му извадени зъбите през 2016 г. Моля да приемете резултат от ФБК от 03.10.2013 г., резултат от х.-патологично изследване от 17.10.2013 г., с което е доказал заболяването „я.“. При постъпването му в Затвора - Белене е извършен медицински преглед от 13.10.2016 г., като е отразено, че той страда от „я. н.д.“ още при постъпването му в затвора. По повод направеното от него искане ГДИН да финансира зъбно протезиране, моля да приемете писмо с рег. № 2652/19.03.2018 г. на ГДИН.  

С оглед да се установи обстоятелството кога са извадени всичките зъби на ищеца, моля да го задължите да представи заверено копие на здравната си книжка, от която да е видно на  22.12.2014 г. и 10.10.2016 г. това е датата, на която е освободен, т.е.  е докато е бил на свобода колко на брой и какви дентални  манипулации са  му извършени. Алтерантивно, в случай, че  не е в състояние да я представи, моля на основание чл. 42, ал. 2 от АПК,  да задължите РЗОК-Русе, откъдето е ищецът да представи  данни за финансираното от Здравната каса стоматологично обслужване на ищеца за посочения период. Нямам други доказателствени искания.

АДВ. А. – По искането за представяне на заверено копие, оставям на съда да прецени. Искането е неотносимо. Ние приемаме определен период, посочен в исковата молба, който съвпада с постъпването му отново в затвора. Предмет на делото е този период. Що се отнася до предишното му заболяване, не сме компетентни и без съдебно-медицинска експертиза, не бихме могли да докажем тази я. излекувана ли е, хронична ли е, от какво е била причинена  и съответно установена.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат представените доказателства. Относно искането за разпит на двамата свидетели, нека да се уточни за какъв период и за какво ще бъдат разпитвани. Считам, че назначаването на съдебно-медицинска експертиза е също важно и ще даде възможност да се разкрият всички обстоятелства по исковата молба.

ЮРК У. – Във връзка с това, което каза процесуалния представител на ищеца. Мисля, че това с какъв зъбен статус е постъпил в затвора ищеца е важно за изясняване на фактическата страна на спора.  

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Такъв зъбен статус се прави винаги след като са направени манипулации. Трябва да има такъв амбулаторен лист.

ЮРК У. -  Нито имаме задължение, нито възможност да им вземаме зъбен статус. Той така е постъпил при нас.

По отношение искането за разпит на двамата свидетели: С.М.С. и И.Д.К. за 07.10.2016 г.  до 14.09.2017 г. и от 24.04.2018 г.  до подаване на исковата молба – 20.10.2018 г., с оглед изясняване на емоционалното и психическото състояние на ищеца, който твърди, че е претърпял болки и страдания, съдът намира искането за допустимо и относимо с оглед изясняване предмета на спора и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит като свидетели: С.М.С. и И.Д.К. ***.

ДА СЕ ИЗГОТВЯТ ПРИЗОВКИ и да бъдат изпратени за връчването им в Затвора – Белене, с оглед осигуряване присъствието им в следващо съдебно заседание.

По отношение на искането за изискване и задължаване на трети неучастващи в спора лица, а именно: д-р П.К.и „Плама Дент“ за представяне на доказателства, на документи намиращи се у тях, а именно:  медицински  документи с оглед извършени от тях манипулации на датите, посочени в разпечатка от  здравно-осигурителната книжка  на лист 15 по делото, съдът  намира искането за относимо и,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА ЗАДЪЛЖАВАНЕТО на трети неучастващи в спора лица ДА ПРЕДСТАВЯТ изискания от ищеца документи, като предоставя на ищеца  7 дневен срок от днес да оформи  в писмена молба своите искания към  д-р П.К.и „Плама Дент“. След получаване на писмената молба, същата ДА БЪДЕ ИЗПРАТЕНА за становище на страните в процеса, които следва да ангажират такова, в случай, че желаят в 3 дневен срок от получаване на писмената молба.

АДВ. А. – Ще моля да ми дадете възможност, след като се запознаем с представените  документи, евентуално  да направим искане за експертиза.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: представените от ответника в днешното съдебно заседание: амбулаторен лист от 2013 г. ведно с приложението към него; резултат от ФБКот 03.10.2013 г., резултат от х.-патологично изследване от 17.10.2013 г.; писмо с рег. № 2652/19.03.2018 г. на ГДИН.

По отношение искането на ищеца за задължаване на трето неучастващо в спора лице, а именно: РЗОК – Русе да представи  доказателства относно обстоятелството, извършени ли са дентални манипулации в периода от 22.12.2014 г. до 07.10.2016 г., когато е бил на свобода, съдът намира искането за относимо и допустимо, с оглед обстоятелството  да се изясни какъв е бил зъбният статус на ищеца при постъпването му в затвора на 07.10.2016 г.,  тъй като същият твърди, че  претърпените болки и страдания в следствие на извадени зъби са претърпени именно от 07.10.2016 г., като не са ангажирани доказателства относно зъбния му статус към момента на постъпването му на 07.10.2016 г.  и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА ЗАДЪЛЖАВАНЕ  на трето неучастващо в спора лице, а именно:  РЗОК-Русе  ДА ПРЕДСТАВИ наличните документи, в случай на извършени дентални манипулации на лицето  Н.Д.А. с  ЕГН: ********** за периода  от 22.12.2014 г.  до 07.10.2016 г.

ЮРК У. – Тази здравна  книжка е издадена от Затвора.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Друга здравна книжка, освен тази, имате ли?

ИЩЕЦЪТ – Не. Аз ако имах друга, нямаше да си изкарам дубликат. Платих си и ми изкараха дубликат.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – А другата Ви, къде е била?

ИЩЕЦЪТ – Нямам.

По отношение на това искане, с оглед заявеното от ищеца, че няма друга  здравна книжка, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ ДОПУСКА събирането на това доказателство.

ЮРК У. КЪМ ИЩЕЦА – Преди да попаднеш в затвора, ходил ли си на зъболекар?

ИЩЕЦЪТ – Ходил съм.

ЮРК У. КЪМ ИЩЕЦА – Кой зъболекар?

ИЩЕЦЪТ – Не помня.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Къде е било това?

ИЩЕЦЪТ – В Русе.

СЪДЪТ КЪМ ЮРК У. – В досието му няма други документи, освен това, което сте изпратили. А амбулаторни листове, попълват ли като идват да ги обслужват?

ЮРК У. – Не мога да кажа.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

УКАЗВА на ответника в 14 дневен срок от днес ДА ИЗВЪРШИ ПРОВЕРКА в досието на ищеца и при наличие ДА ПРЕДСТАВИ  всички налични медицински документи за извършени прегледи, независимо какви  за периода от 07.10.2016 г.  до 22.10.2018 г., всички налични документи.

ИЩЕЦЪТ – В Троян бях на гладна стачка. Подал съм декларация до ГДИН за гладната стачка през март месец. Доктора при всеки преглед в стационара ми искат пари за лекарства. Аз откъде да ги взема?

АДВ. А. КЪМ ЮРК У. – Вие договор с този лекар имате ли?

СЪДЪТ КЪМ АДВ. А. – Те са двама.

ЮРК У. - Доктор П.В.Г.и  д-р П.Г..

 

АДВ. А.  - Ще моля да задължите ответника да представи договорите с тези лекари.

Съдът намира искането за относимо и допустимо  към предмета на спора и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА  ответникът по делото ДА ПРЕДСТАВИ в 14 дневен срок от днес  ДА ПРЕДСТАВИ сключени договори за извънболнична дентална помощ, сключени със сътоветните специалисти по дентална помощ в периода от 07.10.2016 г. до 22.10.2018 г.

ИЗИСКВА справка от ответника в 14 дневен срок от днес, относно движението на лишения от свобода за периода от 07.10.2016 г. до 22.10.2018 г., местен ли е в други места за лишаване от свобода. При престоя му в съответните места за лишаване, в коя килия е бил настанен и с кои лица.

АДВ. А. А за тези молби, неговите до ГДИН?

СЪДЪТ КЪВ АДВ. А. – Те твърдят, че нямат при тях такива.

ИЩЕЦЪТ -  И до К.съм писал и г-н С.. Молбата остава при тях. Не знам какво си отбеля.т на самата молба.  

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – А кога са писани тези молби?

ИЩЕЦЪТ - Аз я давам да отрядния, а той на началника в Затвора- Белене.

АДВ. А. – Моля да ми бъде изпратен протокола от днешното съдебно заседание на посочен от мен ел. адрес.

ЮРК У. – Аз също искам да получа копие от протокола.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника  в 14 дневен срок ДА ПРЕДСТАВИ  наличните в досието на лицето молби в процесния период от 07.10.2016 г. до 22.10.2018 г.  

НАСРОЧВА делото за 28.02.2019 г. от 15.00 часа.

ДА СЕ ИЗГОТВИ ПРИЗОВКА до Затвора – Белене, с оглед явяването на ищеца в следващото съдебно заседание.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14.54 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОКЛАДВА: искова молба от Н.Д.А.,***, 6 група срещу ГДИН – София с искане за изплащане на обезщетение в размер на 20 000 лв. за претърпени неимуществени вреди – болки и страдания поради изваждане на всички зъби вследствие на неоказана медицинска дентална помощ в период от 01.10.2016 г. до подаване на исковата молба – 22.10.2018 г.

ДОКЛАДВА: писмо с вх. № 4658/22.11.2018 г. от Затвора – Белене с приложени документи по опис от № 1 до № 4.

ДОКЛАДВА: писмо с вх. № 5119/20.12.2018 г. от ищеца.