ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                                          Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                         ПЪРВИ касационен състав

 

На ЧЕТВЪРТИ ЯНУАРИ                                                 2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

ПРОКУРОР: ИВО РАДЕВ

СЕКРЕТАР: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Касационно административно дело №  1013  по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 10.01 часа се явиха:

         ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова

         ОТВЕТНИКЪТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЛЕВСКИ – редовно призован, не изпраща процесуален представител

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иво Радев

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Моля да дадете ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Административното дело е образувано въз основа на протест  от прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен, против чл.44, ал.3  от Наредба №1 за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата и околната среда на територията на община Левски, приета с Решение №195/30.10.2008 год. на ОбС – Левски, взето по Протокол № 16/30.10.2008 год., изменена с Решения №№ 680/30.11.2010 год., 647/26.03.2015 год. и 262/24.04.2017 год. на ОбС – Левски.

Изискана е от съда актуалната преписка по издаване на оспорения административен акт.

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Уважаеми административни съдии, поддържам предявения протест. Моля да приемете представените доказателства както с преписката, така и допълнително изисканите.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Господин председател моля да приемете доказателствата. Протестът е процесуално издържан, моля да бъде разгледан днес от административния съд.

Съдът счита, че следва да приеме и вложи в делото представената с протеста преписка, както и изисканата от съда преписка по приемане на оспорения подзаконов нормативен акт, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото административната преписка по приемане на оспорените разпоредби от подзаконовия нормативен акт, постъпила с писмо вх. рег. № 4416/08.11.2018 г.

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото административната преписка по приемане на Наредба № 1 за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата и околната среда на територията на Община – Левски, приета с решение № 195/30.10.2008 г., постъпила с писмо вх. рег. № 4691/26.11.2018 г.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Уважаеми административни съдии, поддържам  протеста, който  е внесен от Окръжна прокуратура – Плевен за разглеждане от Административен съд – Плевен. Същият е насочен срещу чл. 44, ал. 3 от Наредба № 1 за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата и околната среда на територията на Община – гр. Левски. В този текст е посочено,  че за явно маловажни случаи на нарушение на наредбата установени при извършването му овластените за това органи налагат на място с квитанция  глоба в размер от  5.00 до 20.00 лева. Тази разпоредба противоречи на разпоредбата на чл. 39, ал. 1 от ЗАНН, където казано, че се налага глоба  до размера предвиден в ответния закон или указ, но не-повече от 10.00 лева. Поради това ви моля да отмените тази разпоредба на подзаконовия нормативен акт, която противоречи на разпоредбата на по-висока степен нормативен акт, а именно разпоредбата на чл. 39, ал. 1 от ЗАНН като незаконосъобразна. Моля ви да ни присъдите разноски в размер на 20.00 лева, които са платени от прокуратурата във връзка с публикацията в Държавен вестник.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Уважаеми административни съдии, след като се запознах с всички представени по делото доказателства, считам че протестът е основателен. Наистина е очевидно противоречие между цитирания текст от Наредбата и ЗАНН. Считам, че протестът следва да бъде уважен, както и основателно Прокуратурата претендира за направените разноски в размер на 20.00 лева по него. Считам, че това искане също следва да бъде уважено.

 

 

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.04 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: