ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр.Плевен, 15.03.2019 г.

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито заседание на петнадесети март две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                         

Съдия: Снежина Иванова

 

 

като разгледа докладваното от съдията и. административно дело № 998/2018 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

 

         С определение № № 14 от 22.02.2019 година ВКС и ВАС, Петчленен състав  е определил , че Административен съд Плевен е компетентен да разгледа исковата молба на Е.Ц.И., ЕГН **********, понастоящем в затвора Враца, срещу Министерство на правосъдието, с правно основание: чл.1 ал.1 от ЗОДОВ и цена на иска 50000 (петдесет хиляди) лева  - обезщетение за неимуществени вреди  поради бездействия на органите по изпълнение на наказанията.

           В исковата молба се твърди, че с разпореждане на съда е бил  преместен за доизтърпяване на наложеното му наказание в затвора Враца поради нарушения по чл.3 от ЗИНЗС, които бил поставен да търпи в затвора Плевен. След преместването му от затвора Плевен в затвора Враца бил конвоиран за дела до гр.Плевен, като пренощувал в затвора Плевен. В затвора Плевен служителите на ГДИН го настанявали в килия за чужда делегация, като го  поставяли на жестоко отношение по смисъла на чл.3 от ЗИНЗС, изразяващо се в липса на течаща вода, храна, спално бельо, възглавници и дюшеци. През месец август на 2018 г. подал молба до Административен съд – Плевен по адм.д.№ 390/2018 г. да бъде променен часът  на насроченото съдебно заседание  от 10,00 часа за 11,30 часа, за да може служителите на ГДО да го закарат и върнат на същия ден,  без да бъде оставян за нощуване в затвора Плевен. Такова искане му било уважено от съдии по другите дела, които води в гр.Плевен, с цел да се избегнат нарушения по чл.3 от ЗИНЗС. На 13.09.2018 г. получил съобщение във връзка с молбата му за преместване на часа на делото от 10,00 ч. на 11,30 ч., като съдът оставил без уважение молбата му с вх.№ 3376/20.08.2018 г. Твърди, че с  отказа си да бъде преместен часа на делото, Административен съд – Плевен и в частност съдия Кучева от Административен съд – Плевен, не спазва законовите разпоредби по чл.3 от ЕКПЧОС, ратифицирани от РБ и чл.3 от ЗИНЗС. Счита, че този  отказ да промени часа на делото е  повлиян от лична омраза към ищеца и нерегламентирани отношения – шуробаджанащина със служителите на затвора Плевен, което води до стимулиране от страна на съдията на  нарушения  по чл.3 от ЗИНЗС спрямо ищеца  в затвора Плевен. Сочи, че  дни след отказа,  при нощуване в затвора Плевен бил подложен на тормоз на съзнанието, унижение и насилие, изразяващо се в събличане чисто гол за претърсване, стискане силно с ръка по тестисите и подуване на лакътя от удар от служителите на НОС в затвора Плевен, от което бил на оперативна интервенция веднага след случая. Счита, че това бездействие от страна на длъжностно лице с възложеното по силата на закон задължение,  подлага ищеца на тормоз, незащитеност, отхвърленост, незачитане на негови  права и интереси в безкраен период от време, тъй като му предстоят нови дела в гр.Плевен.

       Съдът като се запозна с исковата молба и закона намира, че същата  е недопустима. В случая се претендира обезщетение за неимуществени вреди от Министерство на правосъдието за вреди, причинени от поведението на съдия при АС Плевен, който като не е пренасрочил делото на ищеца е довело до конвоирането му в Затвора Плевен, където затворническата администрация се е държала по начин, който го унижава, засяга човешкото му достойнство. В Административен съд-Плевен е образувано административно дело №390/2018 въз основа на искова молба от ищеца по настоящото дело срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, разпределено на доклад на съдия от Административен съд-Плевен. Съдебно заседание по делото било насрочено за 19.09.2018 год. от 10,00 часа. Ищецът подал молба с вх.№3376/20.08.2018 год. по делото, с която  поискал от съдебния състав да бъде променен началният час на съдебното заседание на 19.09.2018 год. от 10,00 часа на 11,30 часа. Като мотиви посочил, че изтърпява наказанието си в затвора Враца и ако съдебното заседание по адм.дело №390/2018 год. на АС-Плевен започне в по-ранен час, това ще наложи конвоирането му в затвора –Плевен един ден преди съдебното заседание за пренощуване. А в затвора-Плевен ищецът е подлаган на жестоко, нечовешко и унизително отношение. Затова е поискал съдебното заседание по адм.дело №390/2018 год. да започне в по-късен час, за да не бъде воден и да пренощува в затвора-Плевен, за да се избегнат нарушения по чл.3 от ЗИНЗС. С Определение №1160/13.09.2018 год. съдебният състав е оставил без уважение така депозираната молба с мотиви, че за същата дата с начален час 11,30 има насрочено друго дело. Именно от  отказ на съдията-докладчик по адм.дело №390/2018 год. на АС-Плевен да промени началния час на съдебното заседание по делото се твръди, че са настъпили вредите служителите на затвора Плевен да извършат  нарушения  по чл.3 от ЗИНЗС спрямо ищеца  -дни след отказа,  при нощуване в затвора Плевен бил подложен на тормоз на съзнанието, унижение и насилие, изразяващо се в събличане чисто гол за претърсване, стискане силно с ръка по тестисите и подуване на лакътя от удар от служителите на НОС в затвора Плевен. Това бездействие от страна на съдията-докладчик по адм.дело №390/2018 год. е причинило на  ищеца тормоз, незащитеност, отхвърленост, незачитане на негови  права и интереси в безкраен период от време, тъй като му предстоят нови дела в гр.Плевен.

      В случая не е налице действие , бездействие на административен орган при или по повод изпълнение на административна дейност и исковата молба е недопустима поради липса на процесуална предпоставка по см. на чл. 203, ал. 1 от АПК вр. чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ .

 Мотивиран от изложеното и на основание чл. 203, ал.1 от АПК, Административен съд – Плевен, шести състав,

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

Оставя без разглеждане искова молба на Е.Ц.И.,*** срещу Министерство на правосъдието, с правно основание: чл.1 ал.1 от ЗОДОВ и цена на иска 50000 (петдесет хиляди) лева  - обезщетение за неимуществени вреди  поради бездействия на органите по изпълнение на наказанията  за периода от 13.09.2018 година до 06.11.2018 година.

Прекратява съдебното производство по и. адм . дело №998 по описа за 2018 година на Административен съд –Плевен.

Препис от определението да се връчи на Ц. и на  Министерство на правосъдието, гр. София.

Определението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

СЪДИЯ: