ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  1683

гр.Плевен, 04.09.2019 г.

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито заседание на четвърти септември две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                          Съдия: Снежина Иванова

като разгледа докладваното от съдията и.административно дело № 996/2019 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

С определение от 16.08.2019 година  АССГ, трето отделение е прекратил производството по делото е изпратил жалбата на Медицински университет Плевен срещу решение № 80811-564/19.07.2019 година на изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по оперативна програма НОИР по подсъдност на Административен съд –Плевен.

Делото е образувано по жалба на Медицински университет Плевен , гр. Плевен, ул. „Кл. Охридски“ № 1, чрез представляващия проф. д-р С. Т., д.м.н. срещу решение № 80811-564/19.07.2019 година на изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по оперативна програма НОИР, с което е определена финансова корекция.

Административен съд - Плевен намира, делото не му  е подсъдно  и следва да бъде повдигнат спор за подсъдност.

Съгласно чл.133, ал.2 от АПК (Изм. – ДВ, бр. 77 от 2018 г., в сила от 1.01.2019 г.), когато посочените в акта адресати са повече от един и са с различен постоянен адрес или седалище, но в рамките на един съдебен район, делата по ал. 1 се разглеждат от административния съд в района на териториалната структура на администрацията на органа, издал акта. Във всички останали случаи делата се разглеждат от административния съд, в района на който е седалището на органа.

В случая съгласно административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ страни по договора са ИА ОПНОИР  и медицински университет-Плевен, медицински университет Варна и Институт по роботика, гр. София и именно по отношение на тези трима бенефициента възникват права  и задължения  и с оглед чл. 4.1 от договора в случай, че проектът се изпълнява от партньорство, което не е регистрирано съобразно действащото законодателства, страни по договора и бенефициенти по см. на договора са всички партньори, а именно горепосочените трима субекти, а и в случая финансовата корекция е наложена на бенефициентите по договора – МУ-Плевен, МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ Варна и Институт по роботика БАН и следва делото да бъде разгледано от АССГ, тъй като в гр. София е седалището на Изпълнителната агенция. Поради това следва да се повдигне спор за подсъдност пред ВАС за определяне на съда, който да разгледа делото.

Водим от горното и на основание чл. 135 ал.3 и 6 от АПК, Административен съд Плавен, шести състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява производството по адм.дело №996 по описа за 2019 г. на Административен съд-Плевен.

Повдига спор за подсъдност между Административен съд Плевен  и АССГ по  жалба на Медицински университет Плевен , гр. Плевен, ул. „Кл. Охридски“ № 1, чрез представляващия проф. д-р С. Т., д.м.н. срещу решение № 80811-564/19.07.2019 година на изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по оперативна програма НОИР, с което е определена финансова корекция на МУ-Плевен, МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ Варна и Институт по роботика БАН.

 Изпраща делото на ВАС за определяне  на подсъдността.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на страните.

 

                                               СЪДИЯ: