ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1830

гр.Плевен, 25.09.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети септември две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

 

 като разгледа докладваното от съдията административно дело №995/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Административен съд Плевен е подаден иск от л.св.И.Х.И.,***, срещу неоснователни действия от страна на Министерство на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, изразяващи се в непосещение в наказателни килии от медицински специалист по смисъла на чл.144 от ЗИНЗС за периода 08.02.2013г. до 08.02.2018г., с цена на иска 10000лева, ведно със законната лихва.

В исковата молба се сочи, че от деня на постъпване в затвора Белене – 09.03.2001г. до 08.02.2018г. е държан в наказателна килия, без да му е налагано дисциплинарно наказание по ЗИНЗС и без писмена заповед. Счита се, че за този период е следвало да бъде посещаван от медицински специалист по смисъла на чл.144 от ЗИНЗС, но посещение от такъв специалист не е правено, видно от решение №527/17.09.2018г. по адм.дело №137/2018г. на Административен съд Плевен. Прави се искане да му бъде заплатено обезщетение в размер на 10000лева, поради това че за периода от 08.02.2013г. до 08.02.2018г. е бил подложен на изтезание и нечовешко отношение, тъй като е държан незаконно в различни наказателни килии, без да му е налагано дисциплинарно наказание и без да е посещаван от медицински специалист. Твърди се, че в резултат на непосещението от медицински специалист е изпитвал дискомфорт и се чувствал унизен и безсилен, че здравословното му състояние не се следи съобразно установените изисквания по смисъла на чл.144 от ЗИНЗС. Счита се, че е налице нормативно задължение за специализираните органи по изпълнение на наказанията да му осигурят ежедневно посещение в килията от лекар или медицинска сестра. Счита се, че са налице предпоставките по чл.284 ал.1 от ЗИНЗС за ангажиране отговорността на ответника за незаконно действие на затворническата администрация, че са го държали в различни наказателни килии през целия петгодишен период, без да му е налагано дисциплинарно наказание и без писмена заповед. Счита се, че е законово задължение на ответника да осигури посещение от лекар или медицинска сестра всеки работен ден. В заключение се иска обезщетение в размер на 10000лева за нанесени неимуществени вреди, изразяващи се в подлагане на изтезание и нечовешко отношение за периода 08.02.2013г. до 08.02.2018г., през който  се е помещавал в три последователни наказателни килии, без да му е налагано дисциплинарно наказание и без заповед и въпреки всички противозаконни действия, не е посещаван от медицински специалист.

В допълнителна молба се иска предоставяне на безплатна правна помощ.

Съдът е приел исковата молба за нередовна и е дал конкретни указания ищецът изрично да посочи дали поддържа исковата си молба срещу Министерство на правосъдието като ответник; да посочи от какво са настъпили твърдяните вреди – от неосигуряване на ежедневно посещение на медицинско лице в наказателната килия (както е посочено в титулната част на исковата молба) или от настаняването в различни наказателни килии, без да е налагано дисциплинарно наказание и без издаване на писмена заповед (каквито твърдения има в обстоятелствената част), както и да представи по делото документ за внесена по сметка на съда държавна такса в размер на 10лева. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания.

Във връзка с искането за предоставяне на безплатна правна помощ на ищеца е указано да представи доказателства за доходи и имущество, а от началника на затвора Белене са изискани служебно доказателства.

Изискана е служебна справка за предмета и страните на адм.дело №137/2018г. по описа на Административен съд Плевен, както и препис от решението по делото и решението на ВАС, постановено след касационен контрол.

Със заявление от 12.09.2019г. от л.св.И.Х.И. е посочено, че поддържа исковата молба срещу Министерство на правосъдието като ответник, че предявените вреди са настъпили от неосигуряването на ежедневно посещение от медицински специалист в наказателни килии по смисъла на чл.144 от ЗИНЗС, без да е налагано дисциплинарно наказание и без издаване на писмена заповед. Представя декларация за липса на имущество и доходи, както и сочи, че ще бъде внесена държавната такса.

С молба от 19.09.2019г. от ищеца е представен документ за внесена държавна такса, като при служебно извършена справка в счетоводството на съда се установява, че такава действително е внесена по делото.

След като се запозна с исковата молба и уточнението към нея, съобрази закона и доказателствата по делото, съдът намира, че предявеният иск от л.св.И.Х.И. е недопустим за разглеждане по същество. Съображенията за това са следните:

Искът насочен срещу Министерство на правосъдието е недопустим за процесния период. В периода преди 31.05.2009г. е действал Закона за изпълнение на наказанията /ЗИН, обн. ДВ бр.30 от 1969 г./, както и Правилникът за прилагането му, издаден от Министерство на правосъдието /обн. ДВ бр. 97/1990 г./. Съгласно чл.19, ал.1 от ЗИН, общото ръководство на местата за лишаване от свобода и контролът върху тяхната дейност се осъществяват от Министерството на правосъдието. Следователно същото е надлежен ответник за периода преди 31.05.2009г. ГДИН е обособена като самостоятелно юридическо лице, считано от 01.06.2009г. с влизането в сила на ЗИНЗС- чл.12, ал.2 от ЗИНЗС, съгласно която разпоредба Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" е юридическо лице към министъра на правосъдието със седалище София и е на бюджетна издръжка. Процесният период по настоящата искова молба е от 08.02.2013г. до 08.02.2018г., поради което надлежен ответник за този период е ГДИН, но не и Министерство на правосъдието. Исковата молба срещу последното следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото в тази част да бъде прекратено.

Искът срещу ГДИН също е недопустим. Видно от исковата претенция е, че претърпените неимуществени вреди се твърди, че са настъпили от бездействието на затворническата администрация изразяващо се в неосигуряването на ежедневно посещение от медицински специалист в наказателни килии по смисъла на чл.144 от ЗИНЗС за периода 08.02.2013г. до 08.02.2018г. От приложеното по делото решение от 17.09.2018г. по адм.дело 137/2018г. на Административен съд Плевен се установява, че последното е образувано по предявена искова молба от л.св. И.Х.И. срещу ГДИН-София на основание чл.284 от ЗИНЗС за присъждане на обезщетение в размер на 5000лева за периода 01.02.2013г.-01.08.2018г. за претърпени неимуществени вреди, произтичащи от незаконосъобразното бездействие на органите по изпълнение на наказанието да осигурят на ищеца като лице, държано в единична изолация, ежедневно посещение от лекар или медицинска сестра. С това решение е отхвърлена исковата претенция на ищеца, като при инстанционен контрол с решение от 16.09.2019г. по адм.дело 13434/2018г. ВАС е оставил в сила същото. От последното се налага извода, че е налице припокриване на исковата претенция по настоящето административно дело с тази по адм.дело 137/2018г., поради което е налице хипотезата на чл.159 т.6 от АПК, а именно по идентичен спор е налице произнасяне на съдебен състав и влязло в сила съдебно решение. С оглед на изложеното исковата претенция срещу ГДИН е недопустима и производството по делото следва да бъде прекратено.

При този изход на делото и на основание чл.24 т.2 от Закона за правната помощ (очевидна недопустимост на претенцията), следва да бъде оставено без уважение искането за предоставяне на безплатна правна помощ по делото.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на л.св. И.Х.И. за предоставяне на безплатна правна помощ по адм.дело №995/2019г. по описа на Административен съд Плевен.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ и ВРЪЩА исковата претенция на л.св.И.Х.И. срещу Министерството на правосъдието за присъждане на обезщетение в размер на 10000лева ведно със законната лихва, за претърпени неимуществени вреди настъпили от бездействието на затворническата администрация, изразяващо се в неосигуряването на ежедневно посещение от медицински специалист в наказателни килия за периода 08.02.2013г. до 08.02.2018г 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ И ВРЪЩА исковата молба на л.св.И.Х.И. срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“-София за присъждане на обезщетение в размер на 10000лева ведно със законната лихва, за претърпени неимуществени вреди настъпили от бездействието на затворническата администрация, изразяващо се в неосигуряването на ежедневно посещение от медицински специалист в наказателни килия за периода 08.02.2013г. до 08.02.2018г 

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №995 по описа за 2019г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд Плевен, в 7-мо дневен срок от съобщаването му.

Препис от определението да се изпрати на л.св.И.Х.И..

 

                                                                                              СЪДИЯ: