Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

  52/  01. Февруари 2019г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На девети януари две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 972/2018г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Образувано е по жалба на „Кафе Поинт” ООД – Плевен, чрез управителя Д.М.П. срещу отказа в писмо с Изх. № ТСУ-26-3913-3/05.10.2018г. на Главния архитект на Община Плевен за издаване на разрешение за поставяне на преместваемо съоръжение - автомат за топли напитки  на ул. „Ц.Б.ІІІ“ № 2 пред комплекс „Р“ в поземлен имот с идентификатор 56722.659.807 по КК КР на гр. Плевен, предвид решение по т.9 от Протокол № 39/27.09.2018г. на ЕСУТ, с което не се приема схема за поставянето на автомат за топли напитки на осн. чл. 8 ал.1 от Наредба № 15 на ОС - Плевен.

Дружеството - жалбоподател оспорва отказа като незаконосъобразен и иска отмяната му, поради липса на мотиви. А преписката да бъде върната на решаващия орган за произнасяне и издаване на решение и/или разрешение. Претендира разноски. 

Ответникът – Главния архитект на Община Плевен, чрез юрк. С. изразява становище за недопустимост на жалбата срещу Решение по т.9 на ЕСУТ – Плевен, тъй като то не представлява краен административен акт, комисията не е административен орган и има консултативни функции. Ако се приеме за допустима, то видно от представените доказателства, на дружеството е било отказано поставянето на преместваемо съоръжение (автомат за топли напитки) с мотивиран отказ на дата 03.07.2018г. А видно от  представените по преписката документи, цитираните в мотивирания отказ нарушения не са били отстранени, поради което преписката е приключила с оспореното писмо, а жалбата срещу отказа е неоснователна. Претендира юрисконсултско възнаграждение.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 56 ал.2 от ЗУТ и чл. 13 ал.5 от Наредба № 15 на ОС - Плевен.

Жалбата е подадена в законния срок, от активнолегитимирана страна срещу подлежащ на оспорване индивидуален административен акт, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество жалбата е ОСНОВАТЕЛНА.

По предходно Заявление вх. № ТСУ-26-3913-2/21.06.2018г., подадено от „Кафе поинт“ ООД е постановен Мотивиран отказ на Главния архитект на Община Плевен от 03.07.2018г. , с който е отказано издаването на разрешение за поставяне и схема за разполагане на автомат за топли напитки, разположен пред комплекс „Р“ в поземлен имот с идентификатор 659.807 и с административен адрес ул. „Ц.Б.ІІІ“ № 2, гр. Плевен. Основание за отказа е, че към заявлението не е приложена подробна схема за разполагане на преместваемото съоръжение, изработена от правоспособно техническо лице съгласно чл. 7 ал.1 т.2 от Наредба № 15 на Общински съвет – Плевен, както и не е изяснен начина на свързване с временни връзки към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура съгласно чл. 56 ал.3 ЗУТ. Заявлението е било разгледано на заседание на Експертния съвет по устройство на територията при Община Плевен и не е било прието, за което заявителят е бил уведомен с писмо. Мотивираният отказ на Главния архитект на Община Плевен от 03.07.2018г. е бил съобщен на заявителя на 05.07.2018г. Не е оспорен и е влязъл в сила.

Впоследствие „Кафе Поинт“ ООД – Плевен е подало ново Заявление с Вх. № ТСУИС-26-3913-3/18.09.2018г. до Главния архитект на Община Плевен за издаване на разрешение за поставяне на преместваем обект на осн. чл. 56 от ЗУТ за същия обект – кафе автомат за топли напитки на същото място – пред комплекс „Р“. Към заявлението са представени извадка-скица от действащия кадастрален план, схема за поставяне на автомата за топли напитки, изработена от арх. Е.Д.с пълна проектантска правоспособност, от която са видна площта и мястото на разполагане на обекта.

С решение по т.9  от Протокол № 39 от 27.09.2018г. Експертния съвет по устройство на територията при Община Плевен не е приел Схемата за поставяне на автомат за топли напитки на осн. чл. 8 ал.1 от Наредба № 15 на Общински съвет – Плевен. С писмо № ТСУ 26-3913-3/05.10.2018г. дружеството е уведомено за решението на ЕСУТ. Писмото е връчено срещу обратна разписка на 09.10.2018г.

С подаденото заявление от 18.09.2018г. дружеството е инициирало ново административно производство, по което главният архитект дължи произнасяне. Към заявлението са приложени документи, които не са били представени при предходното заявление и са съобразени с изискванията, посочени в издадения мотивиран отказ на главния архитект от 03.07.2018г.

От решението на ЕСУТ не става ясно какви са съображенията и защо не е била приета схемата за поставяне на преместваемото съоръжение – автомат за топли напитки.

Автоматите за топли напитки са преместваеми обекти за търговска дейност по смисъла на чл. 56 ал.1 от Закона за устройство на територията, където изброяването е неизчерпателно.

Според чл. 56 ал. 2 и ал.3 ЗУТ за тези обекти се издава разрешение за поставяне по ред, установен с наредба на общинския съвет, а за държавни и общински имоти - и въз основа на схема, одобрена от главния архитект на общината. Обектите могат да се свързват с временни връзки към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура, когато това е необходимо за нормалното им функциониране.

Според чл. 56 ал.5 ЗУТ - в чужди поземлени имоти разрешение за поставяне на преместваеми обекти се издава въз основа на изрично писмено съгласие от собственика на поземления имот или писмен договор за наем на заетата от преместваемия обект площ.

В случая обектът попада в поземлен имот – частна собственост, представено е писмено съгласие от собственика. А естеството на кафе-автомата позволява да бъде свързан чрез временна връзка към електропреносната мрежа, за да функционира. Според законовите разпоредби, цитирани по-горе не се изисква схема за поставяне на преместваем обект върху имот – частна собственост, такава е необходима само за разполагането в държавни или общински имоти. Но е необходимо разрешение за поставянето по ред определен с наредба на общинския съвет. Определените в наредбата условия и ред не могат да противоречат на закона. А когато е налице такова противоречие, прилагат се законовите изисквания – чл. 15  ал.3 от Закона за нормативните актове. Затова в случая не се изисква нито схема за поставяне, нито решение на ЕСУТ.

Местната Наредба № 15 за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Община Плевен (публично достъпна на интернет страницата на общински съвет – Плевен) посочва кафе машините за топли напитки като вид преместваеми обекти за търговия в чл. 2 т.1 т.1.8.

Съгласно чл.1 ал.2 от Наредба 15 преместваеми обекти могат да се поставят върху имоти – частна собственост, само въз основа на разрешение за поставяне, издадено от Главния архитект на Община Плевен или оправомощено от него длъжностно лице от общинската администрация, при спазване реда и условията на наредбата и при условие, че не се възпрепятства ползването на съответния имот според основното му предназначение. Съгласно чл. 8 ал.1 преместваемите обекти трябва да отговарят на устройствените, инженерно-техническите, противопожарните, санитарно-хигиенните и други норми, съгласно действащото законодателство, както и да са подходящи по местонахождение, разположение, вид, материали и естетика.

Съгласно чл. 13 от Наредба 15 разрешенията за поставяне се издават в 14-дневен срок от Главния архитект на Община Плевен въз основа на заявление и приложени в заявлението изискуеми документи за съответния случай. Когато не са спазени изискванията на наредбата органът постановява мотивиран писмен отказ като заинтересованите лица се уведомяват за отказа по реда на АПК, който подлежи на оспорване в 14-деневен срок.

         Главният архитект е компетентният административен орган, който е следвало да се произнесе по заявлението за издаване на разрешение за поставяне на преместваем обект – кафе автомат в 14-дневен срок от подаване на заявлението или да постанови мотивиран писмен отказ. И в двата случая е необходимо произнасяне с изричен писмен акт, като отказът задължително е писмен и следва да се мотивира с изложение на фактически и правни основания.

         Налице е формиран мълчалив отказ, оспорен в законовия срок, който е незаконосъобразен, тъй като нормата изисква постановяването на мотивиран писмен отказ, какъвто не е налице. В изпратеното писмо за решението на ЕСУТ, както и в самото решение не се съдържат никакви мотиви и не може да се разбере по какви причини не е приета схемата за поставяне, на какви нормативни изисквания не отговаря заявлението.

         Опорочена е формата на акта, което  налага отмяна на отказа и връщането на административната преписка за произнасяне по подаденото заявление, съобразно задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона, дадени в мотивите на настоящото решение.

         При този изход на делото в полза на жалбоподателя следва да се присъдят направените деловодни разноски в размер на 50 лв. – д.т.        Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2 и чл. 173 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТМЕНЯ отказа в писмо с Изх. № ТСУ-26-3913-3/05.10.2018г. на Главния архитект на Община Плевен за издаване на разрешение за поставяне на преместваемо съоръжение - автомат за топли напитки  на ул. „Ц.Б.ІІІ“ № 2 пред комплекс „Р“ в поземлен имот с идентификатор 56722.659.807 по КК КР на гр. Плевен по заявление Вх. № ТСУ-26-3913-3/18.09.2018г. на „Кафе Поинт“ ООД – Плевен, представлявано от Д.П..

ВРЪЩА административната преписка на Главния архитект на Община Плевен за произнасяне по заявлението на „Кафе Поинт“ ООД – Плевен с Вх. № ТСУИС-26-3913-3/18.09.2018г. за издаване на разрешение за поставяне на преместваем обект (автомат за топли напитки) на осн. чл. 56 от ЗУТ, съобразно задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона, дадени в мотивите на решението.

ОПРЕДЕЛЯ 14-дневен срок за произнасянето по заявлението.

ОСЪЖДА Община Плевен да заплати на  „Кафе Поинт” ООД – Плевен, представлявано от Д.М.П. направените деловодни разноски в размер на 50 лв. – д.т.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните.

 

 

                                                        С Ъ Д И Я :