Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

  55/  04. Февруари 2019г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На девети януари две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 959/2018г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Образувано е по жалба на „С 24“ ЕООД – гр. Койнаре, чрез управителя В.Ц.Б.  срещу Постановление от 03.10.2018г. на ДИТ – Плевен за обявяване съществуването на трудово правоотношение между дружеството и Р.О.К., изпълняваща длъжност „администратор“ във фитнес клуб „Д.К.“ гр. Плевен, ул. „Д. К.“ № 27, ет.3 на осн. чл. 405а ал.1 от КТ и на осн. чл. 405а ал.4 от КТ е предписано сключването на трудов договор с лицето в срок до 14.10.2018г.

Дружеството - жалбоподател оспорва постановлението като  неправилно и незаконосъобразно и иска отмяната му. Оспорва описаната фактическа обстановка, тъй като не отговаря на действителната като твърди, че не съществува трудово правоотношение между дружеството и лицето, за да бъде уреждано като такова. Имало е приятелска уговорка за услуга, безвъзмездно. Постановлението не е подписано от лицето и то не е дало съгласието си за такова.

Ответникът – ДИТ – Плевен, чрез юрк. И. изразява становище за неоснователност на жалбата. Счита, че са налице всички елементи, които доказват съществуването на трудово правоотношение без сключен в писмена форма трудов договор, което е задължително. За обявяването на съществуващо трудово правоотношение не е необходимо съгласие на страните.

Заинтересованата страна – Р.О.К. поддържа тезата на жалбоподателя, че не е работила по трудово правоотношение. А се е съгласила на приятелски начала да замества управителя за няколко часа и е декларирала това обстоятелство писмено пред инспекторите от ДИТ.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 405а ал.7 от Кодекса на труда.

Постановлението е връчено на 11.10.2018г. Жалбата е подадена на 15.10.2018г. в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване от активно легитимирана страна и срещу подлежащ на оспорване индивидуален административен акт, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

При извършена по сигнал проверка на 03.10.2018г. в 15:00ч. на място в обект фитнес клуб „Д.К.“ в гр. Плевен, ул. ***, стопанисван от „С 24“ ЕООД и документална проверка в офиса на ДИТ – Плевен на 11.10.2018г., в присъствието на управителя на дружеството – В.Б., инспектори на ДИТ констатирали нарушение на трудовото законодателство, а именно, че работодателя „С 24“ ЕООД е допуснал до работа в горецитирания обект лицето Р.О.К., работеща в момента на проверката в обекта като администратор, лично заявено и декларирано от лицето, без отношенията с работодателя да са уредени като трудови правоотношения – липсва трудов договор в писмена форма в нарушение на чл.1 ал.2 от КТ и вр. чл. 62 ал.1 КТ.

Резултатите са обективирани в Протокол за извършена проверка Изх. № 1835220/11.10.2018г. Потвърждват се от саморъчно попълнената и подписана писмена декларация от Р.О.К. от 03.10.2018г., в която тя е заявила, че работи в обекта – фитнес клуб на длъжност администратор от 03.10.2018г. за същия този ден с работно време от 12:30ч. до 18ч. Посочила е, че на тази дата - 03.10.2018г. замества управителката като нейна приятелка, поради налагащо се пътуване, тъй като е поела ангажимент към нея като приятелка, за което не получава трудово възнаграждение. В съдебно заседание Р.К. потвърждава тези обстоятелства, но счита, че по същество не е налице трудово правоотношение, а приятелска услуга, което е обяснила на проверяващите. Разпитаният в качеството на свидетел инсп. М.П.потвърждава констатираните при проверката факти и обстоятелства, за което съставил констативен протокол. Фактите не са спорни между страните. Въз основа на попълнената писмена декларация от Р.К. на осн. чл. 405а ал.1 КТ издал оспореното Постановление за обявяване съществуването на трудово правоотношение между С 24 ЕООД и Р.О.К., работеща като администратов в обект фитнес клуб „Д.К.“ в гр. Плевен с работно време от 12:30ч. до 18:00ч. И на осн. чл. 405а ал.4 КТ издал предписание ( неразделна част от постановлението) работодателят да предложи на работника Р.О.К. сключване на трудов договор. Постановлението е връчено на  управителя на дружеството – В.Ц.Б..

Съгласно чл. 405а ал.1 КТ, когато се установи, че работна сила се предоставя в нарушение на чл. 1, ал. 2, съществуването на трудовото правоотношение се обявява с постановление, издадено от контролните органи на инспекцията по труда. В тези случаи съществуването на трудовото правоотношение може да се установява с всички доказателствени средства. В постановлението се определя началната дата на възникването на трудовото правоотношение. Въз основа на постановлението контролните органи на инспекцията по труда дават предписание на работодателя да предложи на работника или служителя сключване на трудов договор. Трудовият договор се сключва от датата на възникването на трудовото правоотношение, определена в постановлението. Ако такава дата не е определена, трудовият договор се сключва от датата на издаване на постановлението.

Императивната разпоредба на чл.1 ал.2 КТ регламентира, че отношенията при предоставянето на работна сила се уреждат само като трудови правоотношения. Чл. 61 КТ изисква трудов договор да се сключи преди постъпването на работа на работника или служителя. Трудовият договор съгласно чл. 62 ал.1 КТ се сключва задължително в писмена форма и се предоставя на работника или служителя преди постъпването му на работа. Съгласно чл. 63 ал.1 и ал.2 КТ работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави екземпляр от сключения трудов договор, подписан и от двете страни, както и копие от уведомлението за сключването му, заверено от ТД на НАП. Разпоредбите целят да регламентират и защитят работника при предоставянето на работна сила и да гарантират правата му, включително и правото на трудово възнаграждение при престирането на работна сила и уговарянето на всички задължителни условия по трудовия договор.

Контролът за спазване на трудовото законодателство е предоставен на органите на инспекцията по труда. В техните правомощия е да извършват проверки във всички обекти, където се предоставя работна сила. А когато установят фактическото съществуване на трудово правоотношение, макар и без сключен трудов договор имат правомощие по чл. 405а КТ да обявят съществуването му и да дадат предписание за сключването на писмен трудов договор между страните. В случай че страните не уговорят в писмена форма условията на договора или са обективно възпрепятствани да ги уговорят, постановлението по чл. 405а КТ замества трудовия договор и той се смята за сключен за неопределено време при 5-дневна работна седмица и 8-часов работен ден.

При установено от контролните органи на ДИТ фактически съществуващо трудово правоотношение, не се изисква съгласието на страните – работник/служител и работодател. Задължително е връчването на постановлението на работодателя, защото предписанието по чл. 405а ал.4 КТ, което по характера си представлява принудителна административна мярка, създава задължения за него и подлежи на предварително изпълнение, независимо от обжалването. В разпоредбите на чл. 405а КТ не се предвижда задължително връчване на предписанието и на работника. Респективно той няма правен интерес да го обжалва, тъй като е в защита на неговите трудови права. Затова непредявяването на постановлението на работника/служителя не е съществено процесуално нарушение и не влече незаконосъобразност на акта.

Съществуването на трудово правоотношение може да се установява с всички доказателствени средства, включително и с писмена декларация, попълнена и подписана от установеното да престира работната си сила лице, изрично изброено като правомощие на контролните органи в чл. 402 ал.1 т.3 КТ.

В случая от писмената декларация на Р.О.К. се установява наличието на всички елементи на съществуващо трудово правоотношение между нея и дружеството, стопанисващо обекта – фитнес клуб. А именно – работно място – фитнес клуб, работно време – от 12:30ч. до 18:00ч. и осъществявани трудови функции като администратор във фитнес-клуба в деня на проверката, начало на изпълнението – 03.10.2018г. От обясненията на К. и показанията на инсп. П. се установява по несъмнен начин, че в момента на проверката фитнес клубът е работил с клиенти. К. е посрещала посетителите и не е имало друго пълнолетно лице, работещо по трудов договор, което да контролира достъпа, и затова правилни са изводите, че в момента е изпълнявала функциите на длъжността администратор в обекта и тя е декларирала писмено това обстоятелство. В обекта е установено и друго лице без трудов договор, изпълняващо функциите на хигиенист.

Управителката на фитнес-клуба е отсъствала през този ден и К. се е съгласила да я замества. Управителят на дружеството също не е присъствал в обекта. Не отговарят на действителната фактическа обстановка твърденията в допълнението към жалбата, че К. е замествала управителя Б. само по време на обедната почивка. По отношение на това обстоятелство твърденията на К. са противоречиви и се разминават с декларираното пред контролните органи, което означава, че тази теза е изградена впоследствие и е невярна.

Изложеното сочи на наличието на срочно трудово правоотношение при условията на чл. 68 ал.1 т.3 КТ – за заместване на отсъстващ работник или служител. Трудов договор може да се сключва и за определени дни от месеца съгласно чл. 114 КТ. Както и за част от законоустановеното работно време. Но в този случай също се изисква сключването на писмен трудов договор. Положеният труд винаги е възмезден, което следва от разпоредбата на чл. 124 КТ, недопустимо е да се престира работна сила безплатно.

Ето защо обоснован е извода на контролните органи за наличието на трудово правоотношение между страните, без сключен писмен трудов договор, какъвто се изисква според трудовото законодателство. Правилен е изводът, че е налице предоставяне на работна сила в нарушение на чл. 1 ал.2 от КТ без отношенията между страните да са уредени като трудови. Което е послужило като фактическо основание за обявяване съществуването на трудово правоотношение между страните с постановление на контролните органи на инспекция по труда на осн. чл. 405а КТ и издаване на предписание на осн. чл. 405а ал.4 КТ работодателят да предложи на работника/служителя сключването на трудов договор от датата на връчване на постановлението – 11.10.2018г. Задължително е сключването на такъв договор в предписания срок – 14.10.2018г., независимо от обжалването, а страните са свободни да договорят условията на прекратяването му, включително и по взаимно съгласие.

Оспореното постановление е издадено от компетентен орган в рамките на правомощията му, в необходимата писмена форма, съдържаща обосноваващите я правни и фактически основания, които се потвърждават от доказателствата по делото. Не са допуснати съществени процесуални нарушения в хода на административното производство, съответства на материалния закон и целта му, поради което е законосъобразно.

По изложените съображения жалбата е неоснователна и следва да се отхвърли.

         Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на „С 24“ ЕООД – гр. Койнаре, чрез управителя В.Ц.Б.  срещу Постановление от 03.10.2018г. на ДИТ – Плевен за обявяване съществуването на трудово правоотношение между дружеството и Р.О.К., изпълняваща длъжност „администратор“ във фитнес клуб „Д.К.“ гр. Плевен, ул. *** на осн. чл. 405а ал.1 от КТ и на осн. чл. 405а ал.4 от КТ е предписано сключването на трудов договор с лицето в срок до 14.10.2018г.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

                                                        С Ъ Д И Я : /П/