Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

 № 3875

 

гр.Плевен, 26.08.2019 г.

 

Административен съд - гр. Плевен, в закрито заседание на двадесет и шести август две хиляди и деветнадесета година в състав: 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

изслуша докладваното от съдия Господинов, административно дело № 938 по описа на съда за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 306 от Административно процесуалния кодекс /АПК/.

Образувано е по заявление от М.Д.М.С. ***, ЕГН **********, против Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен, като се иска налагане на наказание на административния орган, по реда на чл. 304 от АПК за неизпълнение на влязъл в сила съдебен акт, а именно определение № 1266/01.07.2019 г. по адм.д. №470/2019 г. на Административен съд - Плевен.

Твърди, че не е налице посоченото в съдебното определение произнасяне от органа по заявление вх.№ 4361/06.07.2018 г.

При извършена служебна проверка и с оглед получените обяснения от Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен и приложените към тях доказателства, както и от приобщеното дело 470/2019 съдът установи, че след влизане в сила на съдебното определение на 13.07.2019 г., на органа на 17.07.2019 г. е върната административната преписка, с което за него от следващия ден е започнал да тече срокът за произнасяне. Органът се е произнесъл с приобщеното по делото решение № 316000-29454/21.08.2019 г., като се сочи, че същото е изпратено за връчване.

Правната норма на чл. 304, ал.1 АПК сочи, че длъжностно лице, което не изпълнява  задължение, произтичащо от влязъл в сила съдебен акт, извън случаите по дял пети, се наказва с глоба. Дял Пети от АПК регламентира изпълнението на влезли в сила административни и съдебни актове. Следователно необходимите предпоставки за провеждане на производство по реда на чл. 304-306 от АПК са: 1) Влязъл в сила съдебен акт; 2) Конкретно задължение, вменено на административния орган за изпълнение с влезлия в сила съдебен акт. Това са положителните предпоставки, които следва да са налице, има и една отрицателна предпоставка, 3) да не се касае за изпълнение на влязъл в сила съдебен акт, което да бъде предприето по реда на дял пети от АПК.

Определение № 1266/01.07.2019 г. по адм.д. № 470/2019 г. на Административен съд - Плевен, е влязъл в сила от 13.07.2019 г. съдебен акт, с който Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен е задължен да се произнесе по подаденото от С. заявление в 14-дневен срок от постъпването на преписката при него. Преписката е постъпила на 17.07.2019 г.

Следователно върху административния орган тежи задължение за изпълнение съгласно посочения съдебен акт и това е задължение за постановяване на административен акт по горепосоченото заявление. Видно от писмените обяснения, дадени от административния орган и приложените към тях доказателства е налице изпълнение на съдебното решение. Органът се е произнесъл с решение № 316000-29454/21.08.2019 г., като се сочи, че същото е изпратено за връчване. Постановеният административен акт на собствено основание подлежи на съдебен контрол, ако е неблагоприятен за адресата си и са налице основания за оспорване му съгласно АПК.

С оглед посоченото направеното искане за налагане на наказание по реда на чл. 304 от АПК е неоснователно и следва да бъде оставено без уважение.

Административният орган следва да бъде предупреден, че следва да изпълнява влезлите в сила съдебни актове в посочения от тях срок, а ако такъв срок не е посочен - в разумен срок. Разумният срок е този, който законът е предвидил за съответното действие – по АПК това е срокът по чл. 57, който в общия случай е 14 дни от датата на започване на производството. Административният орган е длъжен да се произнесе в този срок, на първо място защото нарушението му е несъобразяване с чл. 11 от АПК, който въвежда основен принцип за бързина и процесуална икономия и спазването на който е служебно проверявано от съда при осъществяване на контрол за законосъобразност на издадения административен акт. На следващо място – съдът по всяко време може да извърши проверка за изпълнение на влезлите в сила съдебни актове и на наложи наказание по чл. 304, ал.1 от АПК, при доказано неизпълнение. В случая определението е изпълнено със закъснение, което е укоримо, но не подлежи на санкциониране според нормата на чл. 304 от АПК.

Водим от изложените мотиви, Административен съд – Плевен

 

РАЗПОРЕДИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ заявлението на М.Д.М.С. ***, за налагане на наказание по реда на чл. 304 по реда на АПК на Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен.

ПРЕДУПРЕЖДАВА Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен, че следва да изпълнява съдебните актове в посочения в тях срок, а ако такъв срок не е посочен - в разумен срок след влизането им в сила.

Разпореждането е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  /п/