О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 293

 

гр.Плевен, 15 февруари 2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІІ състав, в закрито съдебно заседание на петнадесети февруари две хиляди и деветнадесета година, в състав:

        

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

                                                       

като разгледа докладваното от съдията Господинов административно дело № 937/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по чл.159, т.3 от АПК.      

Делото е образувано по жалба от П.Д.Ц. ***, подадена чрез адв. Т. К. ***, против заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 18- 0256- 000215 от 18.08.2018г. на началник РУ Долна Митрополия към ОД на МВР Плевен.

С молба вх. рег. № 661/05.02.2019г., подадена от  гл. юрк. П.Ф. в качеството ѝ на пълномощник на ответника, е постъпила заповед № 256-30/04.02.3019г., с която е оттеглен оспорения административен акт. Направено е искане за прекратяване на съдебното производство.

Препис от горната молба и приложената към нея заповед са изпратени на жалбоподателя за становище, който е депозирал такова с вх. рег. № 832/15.02.2019г. В същото е изразено съгласие за прекратяване на производството. Не е направено искане за присъждане на разноски.

За да се произнесе по искането, съдът съобрази следното:

Съгласно процесуалната норма на чл.156, ал.1 от АПК при всяко положение на делото със съгласието на останалите ответници и на заинтересовани страни, за които оспореният акт е благоприятен, административният орган може да оттегли изцяло или частично оспорения акт. Съгласно чл.156, ал.2 от АПК за оттегляне на акта след първото по делото заседание е необходимо съгласие на оспорващия.  Оттеглянето на оспорения акт е валидно и допустимо, извършено е с изрична писмена заповед, подадена до съда от процесуален представител на ответника. Процесуалното действие е извършено с изрично  писмено изявление, но след първото по делото заседание, поради което за да породи правното си действие е необходимо изрично съгласие от страна на жалбоподателя. Такова е изразено, поради което са налице предпоставките на чл. 159, т.3 от АПК за оставяне без разглеждане на жалбата и прекратяване на съдебното производство. Жалбоподателят не претендира деловодни разноски, поради което за настоящия съд не е налице задължение за произнасяне по направените такива.

Воден от гореизложеното и на основание чл.159, т.3 от АПК, Административен съд – Плевен,

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба от П.Д.Ц. ***, подадена чрез адв. Т. К. ***, против заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 18- 0256- 000215 от 18.08.2018г. на началник РУ Долна Митрополия към ОД на МВР Плевен.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д. № 937/2018г. по описа на Административен съд- Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен административен съд на РБ  в 7 /седем/ дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                                                                                                                                            СЪДИЯ: /п/