ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№1798

   гр.Плевен, 19.09.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на деветнадесети септември  две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                       Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията административно дело №928  по описа на Административен съд – Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба от Е.С.Я., Л.СВ., изтърпяващ наказание в Затвора-Белене, против Заповед №08-116/26.07.2019 год. на Началник  на затвора Белене, с която на основание чл.66 от ЗИНЗС е отказана замяна на режима от строг на общ на л.св. Я.. 

Съдът е счел жалбата за нередовна и с Определение №1606/27.08.2019 год. е оставил жалбата без движение за отстраняване на следните нередовности: жалбоподателят да внесе държавна такса в размер на 10 лева по сметка на съда и да представи квитанция за платената такса, както и препис от жалбата за ответника;  да посочи в какво се състои незаконосъобразността на оспорената заповед и какво е искането му към съда.

В указания от съда срок жалбоподателят е посочил в писмена декларация, че в момента не разполага с пари, не получава трудови възнаграждения, няма имот, кола и ниви. Не е направил изрично писмено искане за освобождаване от заплащане на държавна такса.

Със следващи Определения №№1682/4.09.2019 год. и 1756/13.09.2019 год. съдът е изискал от жалбоподателя да уточни изрично, в писмена молба дали иска освобождаване от заплащане на държавна такса и в случай, че иска освобождаване от заплащане на държавна такса , да попълни предоставения му образец на декларация за семейно и имотно състояние и доходи и да представи попълнения екземпляр в съда в същия срок. От друга страна от Началника на затвора Белене, където ищецът изтърпява наказание, са изискани с цитираните съдебни определения доказателства за доходите и имуществото на жалбоподателя, налични сметки и авоари по тях, семейното му положение, здравословното му състояние, възрастта, изтърпява ли наказание лишаване от свобода и откога я изтърпява в затвора Белене; полага ли труд по време на изтърпяване на наказанието и какъв е получения от него доход от началото на изтърпяване на наказанието в затвора Белене. Изискани са справки от ТР относно регистрирани фирми на името на жалбоподателя и от НБДН относно родствени връзки на лицето.

При представяне по делото на изисканите от Началника на затвора Белене доказателства относно жалбоподателя, с писмо вх.№4536/17.09.2019 год. е посочено, че съгласно Заповед №Л-3991/4.09.2019 год. по описа на ГДИН, от 13.09.2019 год. Е.С.Я. е преведен  в затвора гр.София, за включване в образователен процес през учебната 2019/2020 год. Последната цитирана заповед е изискана от съда и от същата е видно, че жалбоподателят е преведен в затвора гр.София за включване в образователен процес. С оглед на това , съдът приема, че понастоящем жалбоподателят Я. изтърпява наложеното му наказание в затвора гр.София.

Съгласно разпоредбата на чл.66 от ЗИНЗС, първоначалният режим може да бъде заменен със следващия по-лек от началника на затвора след изтърпяване, включително със зачитане на работните дни, на една четвърт, но не по-малко от 6 месеца от наложеното или намаленото с помилване наказание, ако лишеният от свобода има добро поведение и покаже, че се поправя.  Началникът на затвора се произнася с мотивирана заповед, която  подлежи на оспорване по реда на Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок от връчването й пред административния съд по местоизпълнение на наказанието.

В случая Я. е поискал замяна на режима с по-лек,  което му е отказано с оспорената заповед на Началника на затвора –Белене.
Предвид, че към настоящия момент мястото на изпълнение на наказанието на Я. съгласно Заповед №Л-3991/4.09.2019 год. по описа на ГДИН е в затвора София, то компетентен да се произнесе по жалбата на Я. ***, на когото делото следва да се изпрати по подсъдност.

            Воден от горното  и на основание чл.135, ал.1 и ал.2 от АПК и чл.66 от ЗИНЗС съдът       

ОПРЕДЕЛИ :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №928 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год.

ИЗПРАЩА административно дело №928 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год.,  по подсъдност на Административен съд-София град.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи  от определението да се изпратят  на жалбоподателя  и на Началника за ОЗ-Белене.

 

 

СЪДИЯ: /п/