О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

№ 1526

гр.Плевен, 9.08.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на девети  август  две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                                                 Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 915  по описа на Административен съд – Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба на Ц.М. *** срещу незаконосъобразно действие на длъжностно лице от РУ Червен бряг – задържане и отказ за връщане на контролен талон към свидетелството за управление на МПС.

Твърди се в жалбата, че на 16.05.2019 год. на М. е съставен АУАН АА20594/16.05.2019 год. за извършени административни нарушения на чл.70, ал.3 от ЗДвП и чл.139, ал.2, т.3 от ЗДвП. С АУАН му е бил иззет и контролен талон №2834895580. Издадено е било Наказателно постановление въз основа на акта №19-0374-000324/29.05.2019 год., с което за констатираните нарушения и на основание чл.185 от ЗДвП, са му били наложени две административни наказания „глоба“ , всяко в размер на 20 лева.  На 11.06.2019 год. е заплатил дължимите глоби, за което по делото е представил квитанция. Подал е молба до Началника на РУ-Червен бряг да му върне контролния талон поради заплащане на дължимите глоби на основание чл.157, ал.7 от ЗДвП, но това му е било отказано, тъй като при проверката от РУ-Червен бряг е било констатирано наличието на стари задължения за глоби, неплатени в срок, като му е било разяснено, че талонът ще му бъде върнат  след плащане на глобите.Моли съда да  разпореди на Началника на РУ-Червен бряг да му върне контролния талон, който неоснователно задържа.

С Определение №1518/8.08.2019 год. съдът е изискал от  Началника на РУ-Червен бряг писмена информация и доказателства дали фактически на М. е върнат контролният талон и на коя дата; ако не –на какво основание не е върнат, има ли специално разписана процедура във връзка с връщане на контролния талон или следва лицето да се яви в РУ-Червен бряг, за да му бъде върнат талона. Със същото определение съдът е изискал от жалбоподателя да уточни писмено фактически върнат ли му е контролния талон и на коя дата, ходил ли е в РУ-Червен бряг с оглед връщане на контролния талон.

По делото е постъпило писмо с вх.№3943/9.08.2019 год. от Началника на РУ-Червен бряг, с което е уведомил съда, че контролният талон  към свидетелството за управление на МПС е върнат на Ц.М.  на 8.08.2019 год. в 16,40 часа. Жалбоподателят е потвърдил в телефонен разговор с деловодството на съда, за което е съставен писмен протокол, че контролният талон му е върнат на 8.08.2019 год. в 16,40 часа.

При така установеното от фактическа страна, съдът намира, че жалбата е недопустима за разглеждане по същество, тъй като за жалбоподателя е отпаднал правния интерес от търсената защита. Защото с жалбата е поискано от съда   да бъде задължен административният орган-Началникът на РУ-Червен бряг да върне на жалбоподателя контролния талон, който според М. неоснователно се задържа, без правно основание. И в хода на производството, преди неговото приключване, е постигнат целеният с жалбата резултат - контролният талон  е върнат на М. на 8.08.2019 год.16, 40 часа.

На това основание жалбата следва да се остави без разглеждане, а производството по делото- да се прекрати.

Воден от горното  и на основание чл. 159, т. 4 от АПК, Административен съд –Плевен, пети  състав

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  жалбата на Ц.М. *** срещу незаконосъобразно действие на длъжностно лице от РУ Червен бряг – задържане и отказ за връщане на контролен талон към свидетелството за управление на МПС.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по административно  дело № 915  по описа на Административен съд- Плевен за 2019 година.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с  частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му, чрез Административен съд-Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО да се съобщи на жалбоподателя и  на началника на РУ- Червен бряг.

 

                                                                 СЪДИЯ: