ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№1599

гр. Плевен , 26.08.2019  г.

 

Административен съд-гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и шести август  две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                            Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №907  по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано въз основа на жалба от  Б.Б.Я., изтърпяващ наказание в затвора-гр.Белене, първа група, сп.501.

 Твърди, че подадената  жалба се основава и се отнася за здравето му.  Твърди, че му се нарушават човешките права по Европейската конвенция. Неговият проблем е с лице, работещо в медицинския център в затвора Белене. В този медицински център работи като общопрактикуващ лекар с малко име С. Лишените от свобода имат  определен график за лекар. Този график се спазва от страна на ищеца. Но последните няколко пъти от неговото посещаване на медицинския център, който се намира в затвора Белене,  не бива посрещан добре и не му се обръща нужното внимание. Тази медицинска сестра С. го гони от там, обижда го, има нечовешко държание. Не му  дава нужните лекарства. Когато лекарят е в Медицинския център, жалбоподателят отива при него. В присъствие на жалбоподателя започва  с думите: „Нищо ти няма, за какво си дошъл тук“. И той  се връща  обратно,  без да си каже болката. Има  предписан спрей за лечение от лекар в  болницата в гр.Плевен, който да се приема в затвора, но медицинската сестра  не спазва решението на лекаря, оклеветява жалбоподателя, унижава го и го обижда.

Твърди, че жалбата е насочена срещу общопрактикуващата лекарка – С. поради нейните  обиди, неприлично държание, обиди и клевети срещу жалбоподателя, който има   нужда от лекарства и  мазила за здравето си, но не му се предоставя нищо от страна на сестра – С. Твърди, че  лекарства  има в здравния център, но не му се дават от страна на С. , която му нарушава човешките права от Европейската конвенция за защита на човешките права. Претендира  да се образува дело срещу С.

Жалбата е оставена без движение с Определение №1502/6.08.2019 год., с което на жалбоподателят е указано на жалбоподателя да отстрани конкретно посочени нередовности.

С две молби с вх.№№4646/16.08.2019 год. и 4647/16.08.2019 год. жалбоподателят е направил уточнения във връзка с констатираните  от съда нередовности на жалбата.

Със следваща молба  с вх.№4077/20.08.2019 год. жалбоподателят е посочил изрично и недвусмислено, че оттегля жалбата си и желае да бъде прекратено административно дело №907/2019 год.

Съгласно разпоредбата на чл.155, ал.1 и ал.3 от АПК, при всяко положение на делото оспорващият може да оттегли оспорването или да се откаже от него изцяло или отчасти. Оттеглянето и отказът от оспорването извън съдебно заседание се прави с писмена молба.

Посочената молба по същество представлява десезиране на съда от разглеждане на административноправния спор.

Налице са условията на чл.155, ал.1 и ал.3 и чл. 159, т. 8 от АПК, поради което подадената жалба следва да се остави без разглеждане, а образуваното производство да бъде прекратено.

Воден от изложените мотиви и на основание чл.155, ал.1 и 3 от АПК вр. с чл. 159, т.8  от АПК, Административен съд – Плевен, пети състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Б.Б.Я., изтърпяващ наказание в затвора-гр.Белене, първа група, сп.501, насочена сруще медицинското лице от затвора Белене  С.А.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 907  по описа на Административен съд – гр. Плевен за 2019 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

 

СЪДИЯ: /п/