О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

1779

 

гр. Плевен, 18.09.2019г.

 

 

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на осемнадесети септември  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 862/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба на ЕТ „М.Б.“***, представляван от М.Г.Б. срещу Решение № 03-РД/2348/21.06.2019г. на Изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, с което на осн. чл. 34 ал.4 т.2 от ЗУСЕСИФ е прекратено производството по оценка на проектно предложение BG 06RDNP001-4.001-0198 в ИСУН, УРН:509764, ИД № 12/04/2/0/01096 от 14.05.2018г., подадено от ЕТ „М.Б.“*** във връзка с открита Процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020г.

Жалбоподателят оспорва решението като незаконосъобразно, поради нарушение на материалния закон, противоречие с целта на закона и допуснати съществени процесуални нарушения и иска да се отмени, а проекта да се върне за извършване на техническа и финансова оценка. Сочи, че мотивът за прекратяване на производството по оценка на проектното предложение е неоснователен и не кореспондира с условията за кандидатстване и преценката за допустимост на предложението и посочените в него параметри. Според одобрения технологичен проект, изготвен от правоспособно лице, капацитетът на предприятието е около 100-130 тона месо годишно, а планираното количество произведена продукция в Таблица 6 и 7 от Бизнес плана напълно съответства на този капацитет и представлява повече от 50 % от производствения капацитет. Счита, че в мотивите си органът е извършил произволна интерпретация и преизчисление на база инцидентния капацитет на кланичната линия.  Поради което производството по отношение на кандидата е прекратено незаконосъобразно.

Ответникът е приложил административната преписка. Не е изразил становище по жалбата.

Производството е по чл. 200 от АПК вр. чл. 27 ал.4 ЗУСЕСИФ.

Решението е изпратено с писмо от 21.06.2019г. Връчено е срещу обратна разписка на 01.07.2019г. Жалбата е подадена на 28.06.2019г. и следователно в законния 7-дневен срок за обжалване от активнолегитимирана страна и срещу подлежащ на съдебно оспорване индивидуален административен акт, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество жалбата е ОСНОВАТЕЛНА.

Решението за прекратяване на производството е издадено от Изпълнителния директор на ДФЗ и следователно е издадено от ръководителя на управляващия орган на програмата  -ДФЗ, съобразно разпоредбата на чл. 9 ал.5 от ЗУСЕСИФ, отговарящ за цялостното програмиране, управление и изпълнение на оперативната програма.

Решението за прекратяване на производството по отношение на кандидата е издадено с правно основание чл. 34 ал.4 т.2 ЗУСЕСИФ. В този смисъл е налице посочено правно основание, изложени са подробно и съображенията, които са мотивирали органа и съставляват фактическото основание за прекратяване на производството.

Съгласно чл. 34 ЗУСЕСИФ назначената комисия въз основа на извършената проверка за административно съответствие и допустимост изготвя списък на проектните предложения, които не се допускат до техническа и финансова оценка. В списъка се посочват и основанията за недопускане, като списъкът се публикува на интернет страницата на съответната програма и в ИСУН, а за недопускането се съобщава на всеки от кандидатите, включени в него, по реда на чл. 61 АПК.

Когато при проверката за допустимост се установи липса на документи и/или друга нередовност, комисията изпраща на кандидата уведомление за установените нередовности и определя разумен срок за тяхното отстраняване, който не може да бъде по-кратък от една седмица. Уведомлението съдържа и информация, че неотстраняването на нередовностите в срок може да доведе до прекратяване на производството по отношение на кандидата. Отстраняването на нередовностите обаче, не може да води до подобряване качеството на проектното предложение.

Кандидатът има право на писмено възражение пред  ръководителя на управляващия орган в едноседмичен срок от съобщаването. На осн. чл. 34 ал.4 ЗУСЕСИФ ръководителят на управляващия орган се произнася по основателността на възражението в едноседмичен срок от неговото получаване като: 1. връща проектното предложение за техническа и финансова оценка, ако го счете за основателно или 2. прекратява производството по отношение на кандидата, в случай, че е неоснователно.

В настоящия случай при преценка на условията за допустимост на подаденото от кандидата проектно предложение, комисията е преценила, че е налице нередовност, като е изискала обяснителна записка, заверена от технолог, от която да става ясно какъв е реалния капацитет на кланичния пункт, като се има предвид  описаното в технологичния проект, че за 2-3 дни могат да се обработят между 50-80 единици при необходимост. Също така по какъв начин е изчислен годишния производствен капацитет на предприятието, планиран в производствената и търговска програма, заложен в Таблица 7 от бизнес плана. В отговор кандидатът е изпратил пояснение като се позовава на декларираните в технологичния план и в бизнес плана цифри. Изяснил е, че цитираната в писмото инцидентна и кампанийна натовареност на клане от 50 до 80 единици е с цел да покаже, че кланичния пункт има запас от капацитет съгласно нормативните изисквания относно броя единици (480 максимално допустими годишно), които в конкретния случай са 364 единици годишно за предприятието. В тази връзка комисията е извършила преизчисление на общия производствен капацитет на предприятието съгласно технологичния проект за подпомаганата дейност, при което е изчислила и стигнала до извода, че е налице несъответствие на предложението с изискването на Раздел 13.2. „Условия за допустимост на дейностите“ от Условията за кандидатстване, т.10, съгласно което – планираният размер на произведената от кандидата продукция трябва да покрива най-малко 50%  от капацитета на преработвателното предприятие за подпомаганата дейност по технологичен проект“, тъй като съотношението между произведената продукция и производствения капацитет на предприятието е 5,25 % т.е. под 50 %.

За недопускането до техническа и финансова оценка, кандидатът е бил уведомен на 19.03.2019г. Кандидатът е подал възражение на 24.03.2019г. в рамките на едноседмичния срок съгласно чл. 34 ал.3 ЗУСЕСИФ. Във възражението си посочил, че капацитетът на производственото предприятие е съгласно технологичния план, а в бизнес плана е зададена производствената програма и капацитет на кланичния пункт, съобразено с нормативно допустимите 480 животински единици годишно.

Изпълнителният директор не е възприел възражението за основателно, поради което е издал оспореното в настоящото производство решение за прекратяване на производството по оценка на проектното предложение на осн. чл. 34 ал.4 т.2 от ЗУСЕСИФ.

С подадените уточнения и възражения кандидатът се е позовавал на първоначално подадените данни в технологичния проект и в бизнес плана относно капацитета на производственото предприятие и в този смисъл не излага допълнителни и различни факти от заявените, поради което и не е налице изменение, респективно подобряване на проектното предложение.

В изготвения технологичен проект е посочено, че се предвижда изграждане на кланичен пункт за добив на трупно месо и преработка на месни продукти. Кланичният пункт се изгражда на територията на фермата, регистрирана като животновъден обект по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, собственост на ЕТ М.Б.. В пункта е предвидено да се колят само животни, собственост на фирмата, или животни, внесени от друг регистриран животновъден обект на същата фирма. Капацитетът на обекта, свързан с изискванията по отношение на броя на закланите животни не превишава 480 единици годишно съгласно нормативните изисквания на Наредба № 4/2014г. В технологичния план е заложена средна работна натовареност на кланничния пункт – около 400-500 кг/ден месо (на база 260 дни/годишно) или 100-130 тона месо годишно като в месопреработвателното предприятие ще се произвежда основно охладено трупно месо, консервирано в буркани и сушени месни продукти. На същата база – капацитет на месопреработвателното предприятие от 400-500 кг/ден месо (на база 260 дни/годишно) или около 100-130 тона месо годишно е издадено и решението на РИОСВ за преценка на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

Или производствения капацитет на преработвателното предприятие за подпомаганата дейност по технологичен проект е 100 – 130 тона месо годишно.

В Таблици 5, 6 и 7 от Бизнес плана и поясненията към таблиците е видно, че годишния производствен капацитет на предприятието е 104 т. годишно, като се предвижда да работи на максималния си капацитет за ЕПЖ, което представлява по-големия обем на преработка и на 50 % за ДПЖ т.е. капацитетът на всички машини, оборудване и съоръжения се ютилизира на максимум. В обосновката е посочено, че дейностите по проекта са свързани с изграждането на ново предприятие – кланичен пункт, за което има разработен технологичен проект, в който всички заложени машини, оборудване и съоръжения са съобразени с капацитета на предприятието. Всички машини, оборудване и съоръжения са предвидени за работа с ЕПЖ и ДПЖ.

В таблица 6 е посочен производствения капацитет на преработвателното предприятие съгласно технологичния проект и той е 104 тона годишно готов продукт, т.е. в рамките на посочения в технологичния проект 100-130 тона месо годишно.

В таблица 7 е посочен производствения капацитет на преработвателното предприятие, планиран в производствената и търговска програма и той е 99,52 т. продукция. В обосновката под таблицата е посочено, че ЕТ „М.Б.“ е регистриран земеделски производител и развива дейност говедовъдство – месно направление и овцевъдство. Кравефермата е с капацитет 340 бр. крави майки, а в овцефермата се отглеждат 300 бр. овце майки средногодишно. Предвижданията са кланицата да работи единствено и само със собствена суровина. Като за работа с ЕПЖ предвижданията са кланицата да работи на 100 % от капацитета си, а за работа с ДПЖ да работи на 50% от капацитета. Необходимата суровина – ЕПЖ живо тегло годишно е 260 бр. угоени ЕПЖ и 260 бр. угоени ДПЖ, с които фермата разполага видно от приложените към предложението списъци на регистрираните в БАБХ животни.

В технологичния проект е посочено, че работната програма предвижда нормални капацитети и натовареност на кланичния пункт от около 5 ЕПЖ седмично в два работни дни, или инцидентно клане на 50-80 единици за период от 2-3 дни с цел поемане и обработване на интензивна заявка и необходим обем на хладилни помещения за поемане на този обем, и/или 10 ДПЖ.

В дадените от кандидата пояснения за комисията на тази база е посочено, че кланичният пункт има запас от капацитет и при запълване на максималния капацитет на предприятието при инцидентно клане може да достигне 364 единици годишно, което е в рамките на нормативно допустимите 480 единици. Видно от бизнес плана (таблица 6 и таблица 7) предприятието се предвижда да работи на максималния си капацитет за ЕПЖ, което представлява по-големия обем на преработка и на 50 % за ДПЖ със собствена суровина. А при поемане на инцидентна заявка и запълване на максималния капацитет на предприятието, то средногодишно необходимата суровина за производството на месо и месни продукти може да достигне максимално до 364 единици годишно.

На тази база неправилно комисията е приела, че проектното предложение не отговаря на условията за допустимост на дейностите от условията за кандидатстване – Раздел 13.2. т.10. , който изисква планираният размер на произведената от кандидата продукция да покрива най-малко 50 % от капацитета на преработвателното предприятие за подпомаганата дейност по технологичен проект.

Заложения производствен капацитет на предприятието според технологичния проект е 100 – 130 т. месо годишно или 400-500кг/ден месо, конкретно според таблица № 6 от бизнес плана – 104 т. продукция годишно. Производствената програма според бизнес плана предвижда - 99,52 т. готова продукция годишно при почти пълно запълване на капацитета ( на 100 % за ЕПЖ и на 50 % за ДПЖ) , с възможност допълнително за обработването на инцидентна заявка до запълването му, но не повече от 364 единици годишно.

Което означава, че при планиран размер на произведената от кандидата продукция от 99,52 т. годишно ( вкл. 80,08 т. охладено трупно месо ЕПЖ, 4,10 т. охладено трупно месо – ДПЖ, 13 т. стерилизирани буркани – телешко месо и 2,34 т. сушени/дръжки – телешко месо - таблица № 7 от бизнес плана) се покрива повече от 50% от капацитета на преработвателното предприятие, който е 100 – 130 т. месо годишно според технологичния проект, а конкретно според бизнес плана (104 т. продукция годишно), както при нормална натовареност на кланичния пункт за добив на трупно месо и преработка на месни продукти, така и при максимално натоварване при инцидентна заявка до достигане на пълния проектен капацитет.

Затова като е възприел изцяло заключението на комисията и не е съпоставил данните в технологичния проект и бизнес плана при съобразяване на дадените възражения, решаващият орган неправилно, в нарушение на материалния закон и целта на закона, е прекратил производството по отношение на кандидата на осн. чл. 34 ал.4 т.2 ЗУСЕСИФ, вместо да върне проектното предложение за техническа и финансова оценка.

Решението за прекратяване на производството по реда на чл. 34 ал.4 ЗУСЕСИФ е прието от компетентен орган, в необходимата писмена форма, съдържа мотиви, не са допуснати съществени процесуални нарушения в хода на административното производство, но е незаконосъобразно, поради противоречие с материалния закон и целта му и следва да се отмени, а проектното предложение да се върне за техническа и финансова оценка.

Водим от горното и на осн. чл. 200 АПК вр. чл. 27 ал.4 ЗУСЕСИФ съдът

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 03-РД/2348/21.06.2019г. на Изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, с което на осн. чл. 34 ал.4 т.2 от ЗУСЕСИФ е прекратено производството по оценка на проектно предложение BG 06RDNP001-4.001-0198 в ИСУН, УРН:509764, ИД № 12/04/2/0/01096 от 14.05.2018г., подадено от ЕТ „М.Б.“*** във връзка с открита Процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020г.

ВРЪЩА проектното предложение на комисията по чл. 33 от ЗУСЕСИФ за техническа и финансова оценка като определя 1-месечен срок за произнасянето, считано от постъпване на преписката.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ВАС с частна жалба, подадена чрез АС – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                                  С  Ъ  Д  И  Я : /П/