ОПРЕДЕЛЕНИЕ

1446

 

гр.Плевен, 26.07.2019 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, шести състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и шести юли две хиляди и деветнадесета година, в състав:              

Председател: Снежина Иванова

като разгледа докладваното от съдията административно дело №857  по описа на Административен съд – Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 188 ЗДДС във вр. чл. 60, ал. 4 от АПК.

Образувано е по жалба  на ЕТ „Б. -М.Б.“,  седалище и адрес на управление , ЕИК 200662173, гр. К., ул. **** чрез представляващия М.Б. срещу заповед за налагане на принудителна административна мярка № 10484/12.07.2019 година от началник сектор „Мобилни групи“ в отдел "Оперативни дейности" Велико Търново, дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Фискален контрол" в ЦУ на НАП, изпълняващ длъжността  началник отдел „Оперативни дейности“ В. Търново. Със заповедта е наложена принудителна административна мярка: запечатване на обект- семеен хотел“Вилидж парк Кнежа“ , находящ се в гр. Кнежа, ул. „Димитър Бутански“ № 32, експлоатиран от ЕТ и забрана за достъп до него за срок от 14 (четиринадесет) дни, на осн.  чл. 186, ал. 1, т. 1, б. "б" и чл. 187, ал. 1 от ЗДДС в частта , с която на осн. чл. 188 от ЗДДС във вр. с чл. 60 от АПК, е допуснато предварително изпълнение. Направено е искане за отмяна на разпореждането.

С определение от 18.07.2019 година  съдът е отменил разпореждане за допускане на предварително изпълнение  на заповед за налагане на принудителна административна мярка № 10484/12.07.2019 година от началник сектор „Мобилни групи“ в отдел "Оперативни дейности" Велико Търново, дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Фискален контрол" в ЦУ на НАП, изпълняващ длъжността  началник отдел „Оперативни дейности“ В. Търново.

С молба о 22.07.2019 година представляващия търговеца е направил искане по чл. 60, ал. 6 от АПК за спиране на предварително изпълнение на разпореждане за допускане на предварително изпълнение  на заповед за налагане на принудителна административна мярка № 10484/12.07.2019 година от началник сектор „Мобилни групи“ в отдел "Оперативни дейности" Велико Търново, дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Фискален контрол" в ЦУ на НАП, изпълняващ длъжността  началник отдел „Оперативни дейности“ В. Търново, каквото искане не  е обективирано в жалбата, като посочва обаче в последен абзац на молбата, че иска съдът да разпореди спиране на предварително изпълнение на заповед за налагане на принудителна административна мярка № 10484/12.07.2019 година до приключване на производството по обжалването й с влязъл в сила съдебен акт.

Съдът е приел, че с оглед обстоятелството, че е отменил разпореждането за допускане на предварително изпълнение, и искането на лицето в молбата от 22.07.2019 година в абзац втори, следва да бъде спряно предварително изпълнение на разпореждане за допускане на предварително изпълнение  на заповед за налагане на принудителна административна мярка № 10484/12.07.2019 година от началник сектор „Мобилни групи“ в отдел "Оперативни дейности" Велико Търново, дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Фискален контрол" в ЦУ на НАП, изпълняващ длъжността  началник отдел „Оперативни дейности“ В. Търново.

Съдът обаче е намерил за недопустимо искането на представляващия търговеца за спиране на предварително изпълнение на заповед за налагане на принудителна административна мярка № 10484/12.07.2019 година на началник сектор „Мобилни групи“ в отдел "Оперативни дейности" Велико Търново, дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Фискален контрол" в ЦУ на НАП, изпълняващ длъжността  началник отдел „Оперативни дейности“ В. Търново до приключване на производството по обжалването й с влязъл в сила съдебен акт , тъй като не са ангажирани доказателства относно обжалването й пред АС Плевен.

С определение от 22.07.2019 година съдът е спрял предварително изпълнение на разпореждане за допускане на предварително изпълнение  на заповед за налагане на принудителна административна мярка № 10484/12.07.2019 година от началник сектор „Мобилни групи“ в отдел "Оперативни дейности" Велико Търново, дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Фискален контрол" в ЦУ на НАП, изпълняващ длъжността  началник отдел „Оперативни дейности“ В. Търново до приключване на настоящото адм. дело № 857 по описа за 2019 година на АС Плевен с влязъл в сила съдебен акт и е оставил без разглеждане молба на  ЕТ „Б. -М.Б.“,  седалище и адрес на управление , ЕИК 200662173, гр. К., ул. **** чрез представляващия М.Б. за спиране на предварително изпълнение на заповед за налагане на принудителна административна мярка № 10484/12.07.2019 година до приключване на производството по обжалването й с влязъл в сила съдебен акт.

 С молба от 26.07.2019 година представляващият търговеца прави искане за спиране на предварително изпълнение на заповед принудителна административна мярка до приключване на производството по обжалване на заповедта с влязъл в сила акт, като представя  жалба , подадена чрез органа до съда от 25.07.2019 година срещу заповед за налагане на принудителна административна мярка № 10484/12.07.2019 година от началник сектор „Мобилни групи“ в отдел "Оперативни дейности“.

Съдът намира искането за недопустимо, тъй като е отменено  и спряно предварително изпълнение на разпореждане за допускане на предварително изпълнение  на заповед за налагане на принудителна административна мярка № 10484/12.07.2019 година от началник сектор „Мобилни групи“ в отдел "Оперативни дейности" Велико Търново, дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Фискален контрол" в ЦУ на НАП, изпълняващ длъжността  началник отдел „Оперативни дейности“ В. Търново до приключване на настоящото адм. дело № 857 по описа за 2019 година на АС Плевен с влязъл в сила съдебен акт.

Обжалването на самата заповед за налагане на принудителна административна мярка № 10484/12.07.2019 година от началник сектор „Мобилни групи“ в отдел "Оперативни дейности" Велико Търново, дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Фискален контрол" в ЦУ на НАП, изпълняващ длъжността  началник отдел „Оперативни дейности“ В. Търново ще се разгледа в отделно производство след получаване в АС Плевен, като съдът ще се произнесе по нейната допустимост, а настоящото съдебно производство е с предмет само оспорване на допуснатото предварително изпълнение на заповедта и съдът вече се е произнесъл по искането на търговеца и е отменил разпореждането и е спрял предварителното изпълнение на разпореждането. Следва да се прави разлика между отмяна и спиране на допуснато предварително изпълнение на разпореждане  за предварително изпълнение  на ЗППАМ по ЗДДС и спиране на предварително изпълнение на заповед за налагане на принудителна административна мярка – запечатване на обект, с оглед разпоредбата на чл. 166 от АПК,освен ако не е налице специална разпоредба.

Мотивиран от изложеното, Административен съд Плевен, шести състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане искане на ЕТ „Б. -М.Б.“,  седалище и адрес на управление , ЕИК 200662173, гр. К., ул. **** чрез представляващия М.Б. за спиране на предварително изпълнение на заповед за налагане на принудителна административна мярка № 10484/12.07.2019 година от началник сектор „Мобилни групи“ в отдел "Оперативни дейности" Велико Търново, дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Фискален контрол" в ЦУ на НАП, изпълняващ длъжността  началник отдел „Оперативни дейности“ В. Търново до приключване на производството по обжалване на заповедта с влязъл в сила акт.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд с частна жалба в 7 дневен срок от съобщаването му.

Преписи от определението да се връчат на страните по факса или телефона.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: