ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 1720

гр.Плевен, 09.09.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на девети септември две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                               Председател: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдията Кънева адм. дело № 838/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Административен съд Плевен е постъпила искова молба от л.св.М.А.М., изтърпяващ наказание в затвора Белене, против ГДИН-София с посочено правно основание чл.203 ал.1 от АПК и цена на иска 10000лева.

При проверка редовността на исковата молба съдът е указал на л.св.М. да посочи изрично от кои незаконосъобразни действия на длъжностни лица при ОЗСА-Разград при извършване на обиск са му причинени твърдяните неимуществени вреди; да посочи периода, за който се твърдят тези вреди, и за който се иска обезщетение, както и да представи по делото документ за внесена по сметка на АС-Плевен държавна такса в размер на 10 лева. Лицето е предупредено за последиците от неизпълнение  на дадените указания.

В заявление вх.№4101/21.08.2019г. л.св.М. е посочил кои са незаконосъобразните действия на длъжностните лица, както и периодът, през който е търпял вредите.

С допълнителна молба вх.№4115/22.08.2019г. л.св.М. е поискал продължаване на срока за внасяне на държавна такса, тъй като към момента не разполага с пари.

С определение от 22.08.2019г., на основание чл.63 от ГПК е продължен срокът за внасяне на държавна такса с още 7 дни, който нов срок е започнал да тече от изтичането на първоначалния, а именно от 24.08.2019г.

Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства и съобрази законовите разпоредби, намира за установено следното:

Продълженият срок за внасяне на дължимата държавна такса е започнал да тече от 24.08.2019г., съобразно чл.63 ал.2 от ГПК,  и е изтекъл на 30.08.2019г. (петък-работен ден). В дадения срок и до настоящия момент от страна на оспорващия не са изпълнени указания на съда, като по делото не е представен документ за внесена държавна такса. В тази връзка следва да се посочи, че  при проверка в счетоводството на съда се установява, че такава не е внесена и към дата 09.09.2019г. След като исковата молба е нередовна, налице е основание за оставяне без разглеждане и връщане на същата, съобразно разпоредбата на чл.129 ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК. Производството по делото следва да бъде прекратено.

Воден от горното, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ И ВРЪЩА исковата молба на л.св.М.А.М., изтърпяващ наказание в затвора Белене, против ГДИН-София с посочено правно основание чл.203 ал.1 от АПК и цена на иска 10000лева.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №838 по описа за 2019 г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на л.св.М..

                                                                                                                                                                                                                                            СЪДИЯ: