О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 1684

 

гр. Плевен , 04.09.2019  г.

 

Административен съд-Плевен, пети състав, в закрито съдебно заседание на четвърти септември две хиляди и деветнадесета година, в състав: 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Николай Господинов

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 807 по описа  на Административен съд-Плевен за 2019 год.  и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Образувано е по подадена искова молба от л.св.Г.В.В., изтърпяващ наказание в Затвора Ловеч,  срещу Министерство на правосъдието на Република България и Министерство на вътрешните работи, с искане да бъдат осъдени солидарно да му заплатят  сумата от 1 800 000 лева за претърпени от него неимуществени вреди от незаконосъобразно поведение на ответниците, ведно с мораторна лихва върху сумата в размер на 1 628 354 лв., считано от момента на увреждането – 27.06.2011г., ведно   със законната лихва от датата подаване на исковата молба.

Делото е било образувано първоначално в Окръжен съд – В. Търново, изпратено по подсъдност на Административен съд – Велико Търново, който го е изпратил по подсъдност на Административен съд – Ловеч, а последният е  изпратил делото по подсъдност на настоящия съд.

Видно от приложеното към делото копие от искова молба; определение на РС-Плевен; определение на ОС-Плевен и  съобщение за него, ищецът Г.В. е  предявил искова молба срещу Административен съд Плевен  за заплащане на сумата от 26000 лева, ведно със законната лихва, считано от датата на предявяване на исковата молба, съставляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на постановени откази от съдебни състави в Административен съд Плевен по адм.дело №32/2019г., 68/2019г., 91/2919г., 92/2019г., 93/2019г. и 94/2019г. за освобождаване от внасяне на държавна такса, които откази са лишили В.  от възможност за защита на правата му и представляват по същество отказ от правосъдие. Образувано е  гр.д. № 340/2019г. по описа на Окръжен съд – Плевен.

Принадлежността на настоящия съдия- докладчик към АС- Плевен, както и обстоятелството, че към настоящия момент е и.ф. административен ръководител, в което качество е изготвил писмен отговор по предявения от г-н В. иск, могат да породят съмнение у ищеца за липса на безпристрастност.

          Предвид изложеното, настоящият състав намира, че следва да се отстрани  от разглеждането на  адм.дело №807/2019г.

         Към момента от разглеждане на производството са се отвели всички съдии от Административен съд – Плевен,  поради което делото следва да се изпрати на осн. чл. 133, ал.6 от АПК на Върховния административен съд за определянето на друг равен по степен административен съд, който да го разгледа.

Воден от гореизложеното и на основание чл. 22, ал. 1 т.6 от ГПК вр. чл. 144 от АПК и чл.133, ал.6 от АПК, съдията- докладчик

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Съдия Николай Господинов се отвежда от разглеждането на адм.дело № 807/2019 г. по описа на Административен съд - Плевен.

Прекратява производството по адм.дело № 807/2019г. по описа на Административен съд- Плевен.

Изпраща делото на Върховен административен съд за определянето на друг равен по степен административен съд, който да го разгледа.

          Определението не подлежи на обжалване.

 

                 

                                                                            СЪДИЯ: /п/