О         П         Р         Е         Д         Е         Л         Е         Н         И         Е

 

№ 1497

 

гр. Плевен, 02.08.2019г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на втори август  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 793/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по искова молба на л.св. М.С.Й. , понастоящем в Затвора – Плевен  срещу Главна Дирекция „Охрана“ - София с правно основание чл.1 ал.1 от ЗОДОВ за присъждане на обезщетение в размер на 100 000 лв. за неимуществени вреди, произтичащи от незаконосъобразни действия и бездействия на служители на ответника за периода 17.04.2014г.-06.02.2019г., изразяващи се в изтезание при превозването на ищеца в бус и в пикап миниван модел „Тойота“ без седалки и колан за безопасност при конвоирането му за участие по съдебни дела.

С подаване на исковата молба ищецът е поискал освобождаване от държавна такса на осн. чл. 83 ал.2 от ГПК и предоставяне на правна помощ за процесуално представителство.

Съгласно чл. 83 ал.2 от ГПК такси и разноски по производството не се внасят от физически лица, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да ги заплатят. По молбата за освобождаване съдът взема предвид: доходите на лицето и на неговото семейство; имущественото състояние, удостоверено с декларация; семейното положение; здравословното състояние; трудовата заетост; възрастта и други констатирани обстоятелства. Същите обстоятелства подлежат на преценка и при произнасянето по искането за предоставяне на правна помощ съгласно чл. 23 ал.3 от Закона за правната помощ.

Ищецът е приложил писмена декларация, че не разполага с имущество и с парични средства и няма възможност да заплати държавна такса и да си наеме адвокат. Изразил е желание да бъде назначен адв. Р. Л. от АК – Плевен.

От справката от Затвора – Плевен, медицинската справка и справка от НБДН е видно, че ищецът е на 46г.; страда от години от хронично заболяване – бронхиална астма, на постоянна поддържаща терапия с инхалатор Фостер, изписван по рецептурна книжка, заплащан от НЗОК; семейно положение - неженен; има роднини – общо седем пълнолетни сестри и братя. Периодично провежда свиждания със съжителката си, както и с други близки и познати. Преди завеждането на исковата молба е получил превод в размер на 20 лв. От затвора не са предоставени данни да работи и да получава доходи от труд и други плащания като пенсии, социални помощи, обезщетения и др.

Ищецът е в трудоспособна възраст. За диагностицираното хронично заболяване получава медикаменти, осигурени от бюджета на НЗОК. Основните му жизнени потребности от храна, подслон и др. са осигурени от бюджета на затвора. Има близки и роднини, с които ежемесечно поддържа връзки и които биха могли да му осигурят парична сума в размер на 10 лв. за заплащане на дължимата  държавна такса. Освен това преди завеждане на делото е получил паричен запис в размер на 20 лв., който е достатъчен да заплати таксата, но той предпочел да изхарчи сумата за лични нужди.

Затова съдът счита, че с оглед констатираните обстоятелства ищецът разполага с възможности за заплащане на символичната държавна такса по производството в размер на 10 лв., поради което не са налице предпоставките на чл. 83 ал.2 от ГПК за освобождаването му от това задължение.

Но не разполага с достатъчно средства и възможности за заплащане на адвокатско възнаграждение, а интересите на правосъдието изискват да му бъде осигурена правна помощ за процесуално представителство, за да може да формулира правилно иска си и реално да защити правата си пред съда.  Поради това  на осн. чл. 23 ал.2 и ал.3 вр. чл. 21 т.3 от Закона за правната помощ на ищеца следва да се предостави правна помощ за процесуално представителство по делото.

Водим от горното съдът

 

 

О         П         Р         Е         Д         Е         Л         И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на л.св. М.С.Й. , понастоящем в Затвора – Плевен, за освобождаване от внасянето на държавна такса за съдебното производство.

ПРЕДОСТАВЯ на ищеца М.С.Й. , понастоящем в Затвора – Плевен, правна помощ за процесуално представителство по адм.д. № 793/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

УКАЗВА на ищеца да внесе д.т. в размер на 10 лв. по сметка на АС – Плевен в 7-дневен срок от съобщението. При неизпълнение - исковата молба ще бъде оставена без разглеждане, а делото – прекратено.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта относно искането за освобождаване от внасянето на държавна такса за съдебното производство подлежи на обжалване пред ВАС с частна жалба, подадена чрез АС – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на ищеца, а след внасянето на д.т. и на Адвокатска колегия – Плевен за определяне на адвокат от Националния регистър за правна помощ.

 

 

                                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :