ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1288

   гр.Плевен, 04.07.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на четвърти юли две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева 

като разгледа докладваното от съдията административно дело №771/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано след изпращане по подсъдност от Административен съд Ловеч на жалбата на л.св.Г.П.П. против действията на лекар от затвора Ловеч. Административен съд Ловеч е приел, че не е местно компетентният съд да разгледа подадената жалба, като се е позовал на искането на л.св.П. делото да се разгледа от Административен съд Плевен, в района на който е затвора Белене, където от 12.03.2019г. е лишеният от свобода.

Първоначално жалбата е била подадена в АССГ, който с определение от 21.05.2019г. е прекратил производството и е изпратил делото по подсъдност на Административен съд Ловеч, като се е позовал на разпоредбите на чл.133 ал.1 и чл.134 ал.1 от АПК.

В жалбата л.св.П. твърди, че има установено влошено здравословно състояние вследствие на камък в пикочния мехур. Твърди, че във връзка с това с постановление на окръжен прокурор при ОП-Ловеч му е било прекъснато изтърпяването на наказанието в затвора Ловеч за срок от 10дни. Сочи, че през това време е ходил на частни прегледи, при които са му назначили лечение чрез оперативна интервенция. Сочи, че във връзка с това е поискал продължаване на срока на прекъсване на наказанието, но му е отказано, като лекарят при затвора Ловеч е казал, че представените документи за здравословното му състояние не означават нищо и не може да бъде пуснат за лечение. Твърди, че към 10.03.2019г. продължава да бъде в същото влошено здравословно състояние, като е пропуснал записване за планова операция за м.март. Твърди, че въпреки лошото здравословно състояние е конвоиран в затвора Белене, което още повече е засилило болките. Иска да бъде образувано съдебно преследване против действията на доктор Тодоров при затвора Ловеч, изразяващи се във взето решение да бъде конвоиран при влошено здравословно състояние и отказ да съдейства да бъде пуснат да се лекува, при положение, че в затвора не може да му бъде осигурено лечение.

Административен съд-Плевен, като се запозна с жалбата, съобрази закона и фактите и обстоятелства по делото, намира, че не е компетентен да разгледа жалба по следните съображения:

На първо място следва да се посочи, че Административен съд Ловеч е нарушил правилата по чл.135 ал.5 от АПК. Като е счел, че изпратеното му от АССГ дело не му е подсъдно, той е бил длъжен да го изпрати на Върховния административен съд, който е компетентният съд по ал.3 на чл.135 от АПК за определяне на подсъдността. Вместо това Административен съд Ловеч без посочено правно основание е изпратил делото по подсъдност на настоящия административен съд, позовавайки се изцяло на желанието на л.св. П..

На следващо място, с оглед изложените в жалбата факти и обстоятелства,  съдът намира, че действията  на лекаря при затвора Ловеч, срещу които е насочена жалбата, и свързани изцяло с влошеното здравословно състояние на л.св. и отказ за съдействие да бъде прекъснато изпълнението на наказанието му, за да осъществи лечение, са извършени изцяло в периода на престой на л.св.П. в затвора Ловеч. Т.е. преместването му на 12.03.2019г. в затвора Белене е ирелевантно обстоятелство, доколкото се твърдят незаконосъобразни действия на длъжностно лице при затвора Ловеч, осъществени в периода когато л.св.П. е бил в затвора Ловеч.

В хипотезата на чл.276 от ЗИНЗС, която касае прекратяване на действия и бездействия, с които се нарушава забраната на чл.3 от ЗИНЗС, искането се подава пред административния съд по местоизпълнение на наказанието. В конкретния случай се твърдят незаконосъобразни действия в затвора Ловеч през периода до 10.03.2019г. (изрично посочена дата на два пъти в жалбата), което е в района на Административен съд Ловеч. Фактът, че лишеният от свобода в един последващ момент е преместен в друг затвор, намиращ се в друг съдебен район, не означава, че на административният съд в новия район му е подсъдно искането за прекратяване на действия в затвора в предишния район. Доколкото в жалбата се твърдят незаконосъобразни действия на лекар при затвора Ловеч, който се намира в района на Административен съд Ловеч, то няма как административен съд от друг съдебен район да се произнесе по това искане, поради което компетентен да се произнесе е Административен съд Ловеч.  Именно и поради тази причина АССГ е изпратил делото по подсъдност на Административен съд Ловеч, независимо че още към този момент л.св.П. е бил вече преместен в затвора Белене.

Ако се приеме, че приложима е хипотезата на чл.250 и сл. от АПК, то отново компетентен да разгледа жалбата е Административен съд Ловеч, който е съдът по местоизвършване на действията, за които се твърди, че са незаконосъобразни.

Съобразно чл.134 ал.1 от АПК, определената от закона подсъдност не може да бъде изменяна по искане на страната, поради което желанието на л.св.П. делото да бъде гледано от Административен съд Плевен не представлява надлежно основание за изпращане делото по подсъдност на настоящия съд.

Предвид изложеното, настоящият състав на Административен съд-Плевен счита, че делото не му е подсъдно, поради което следва да бъде повдигнат спор за подсъдност с Административен съд Ловеч.

            Водим от горното и на основание чл.135 ал.5 вр с чл.135 ал.3 от АПК, съдът

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №771/2019г по описа на Административен съд-Плевен.

ПОВДИГА спор за подсъдност между Административен съд-Плевен и Административен съд Ловеч относно съда, компетентен да разгледа подадената жалбата на л.св.Г.П.П. против действията на лекар от затвора Ловеч.

ИЗПРАЩА делото на Върховен административен съд за определяне на компетентния да разгледа спора административен съд.

Определението не подлежи на оспорване.

                                                                                                          СЪДИЯ: