ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1347

гр.Плевен, 12.07.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, пети състав, в закрито съдебно заседание на дванадесети юли   две хиляди и деветнадесета година в състав:                                         Председател:   Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдия Арабаджиева административно дело № 760 по описа на Административен съд - Плевен за 2019 год.  и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба, подадена от С.Т. ***, против Решение №3/12.06.2019 год. на Председателя на Апелативен съд-гр.Велико Търново, с което е отказан достъп до обществена информация , поискана от Т. със Заявление.

Съдът е приел жалбата за нередовна и с Разпореждане№ 3266/2.07.2019 год. е оставил същата без движение, за поправяне на следните нередовности: жалбоподателят да внесе държавна такса за оспорване в размер на 10 лева по сметка на Административен съд-Плевен и да представи платежния документ по делото; да подпише подадената жалба против Решение №3/12.06.2019 год. на Председателя на Апелативен съд-гр.Велико Търново или да потвърди писмено действията по подаването й чрез саморъчно положен подпис.

На жалбоподателя е указана и отговорността при неизпълнение на дадените указания, а именно-че делото ще бъде прекратено.

Съобщение за постановеното определение на съда е изпратено на жалбоподателя по два начина: на електронен адрес на 3.07.2019 год., видно от документ на л.17 от делото, и на посочения от него административен адрес, видно от  съобщение на л.16, получено на последния адрес от майката на жалбоподателя  К. Т.Т, със задължение да го предаде,  на 4.07.2019год., за което е положила саморъчен подпис.

На 10.07.2019 год. в 23:24 часа на електронната поща на Административен съд-Плевен е постъпило неподписано от Т. електронно изявление, в което е посочил следното: „потвърждавам с е-подпис! Пари нямам - искам освобождаване от такса“, след което  са изложени разсъждения, несвързани с предмета на оспорване по делото.

Настоящият състав на съда намира така подадената жалба за недопустима за разглеждане по същество, на две основания:

На първо място, защото Т. не е поправил всички нередовности на жалбата си. Съгласно чл.150, ал.1, т.8 от АПК, жалбата се подава в писмена форма и освен останалите изискуеми реквизити, следва да съдържа подпис на лицето, което я подава. Т. е заявил: „потвърждавам с е-подпис!“, но системният администратор на Административен съд-Плевен е удостоверил, че изпратеното електронно изявление  от електронната поща на Т., не е подписано с електронен подпис. Изискване за подписване с КЕП, удостоверяващ авторството на документа, когато се подава документ по електронна поща, се съдържа в нормата на чл.141 от АПК.  След като Т. не е подписал /приподписал жалбата с КЕП, нито е изпратил друга жалба, подписана със саморъчен подпис, респ. не е потвърдил чрез писмено изявление, подписано със саморъчен или квалифициран електронен подпис подаването на жалбата си до съда,  съдът приема, че е не е поправил тази указана нередовност на жалбата. Съответствието на жалбата с изискванията за форма, предвидени в чл. 150 от АПК е условие за надлежното упражняване на процесуалното право на оспорване. Разпоредбата на чл. 158 АПК поставя задължение на съда да провери дали жалбата отговаря на законовите изисквания и в случай на констатирани нередности следва да уведоми жалбоподателя за отстраняването им в седмодневен срок. С факта на неизпълнение на указанията за надлежно оформяне на депозираните по електронната поща документи, нередовностите на жалбата не са отстранени. След като правото на оспорване не е упражнено в предвидената форма е налице процесуална пречка за допустимостта на съдебноадминистративното производство. Налице е  хипотезата на чл. 158, ал. 3 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК)- жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати. С оглед неотстраняването тази нередовност на жалбата, се явява безпредметно произнасянето на съда по искането на жалбоподателя за освобождаване от внасяне на държавна такса.

 На второ място, и видно от  от л.2 от настоящото дело, оспореното Решение №3/12.06.2019 год. на Председателя на Апелативен съд-гр.Велико Търново, е връчено на Т. на посочения електронен адрес на 13 юни 2019 год. На тази дата съдът приема, че Т. е бил уведомен редовно за постановеното решение, което е оспорил. Считано от следващия ден-14 юни 2019 год., на основание чл.60, ал.5 от ГПК вр. чл.144 от АПК, е започнал да тече за жалбоподателя 14(четиринадесет) дневния срок по чл.149, ал.1 от АПК вр. с чл.40, ал.2 от ЗДОИ  за подаване на жалба против това решение. В този случай 14 дневният срок за упражняване правото на жалба  следва да се счита за изтекъл на 27 юни  2019 год.

Именно на дата 27.06.2019 год., но в 23:56 часа, в Апелативен съд-Велико Търново /чрез когото съобразно АПК се подава и е подадена жалбата/отново от електронната поща на жалбоподателя, е постъпила жалбата на Т. против Решение №3/12.06.2019 год. на Председателя на Апелативен съд-гр.Велико Търново. Съдът приема, че така депозираната жалба е подадена след изтичане на установения 14-дневен срок за оспорване срок, поради следното:

Подаването на жалбата в последния –14-ти  ден от срока за обжалване, но в 23:56 часа според настоящия състав на съда прави същата подадена след изтичане на срока. Защото, съгласно чл. 62, ал.1, от ГПК, вр. с чл. 144 от АПК, последният ден на срока продължава до края на 24-тия час, но ако трябва да се извърши процесуално действие или да се представи нещо в съда, срокът изтича в момента на приключване на работното време, т. е. в случая срокът за подаване  на жалбата против оспореното решение е изтекъл на 27 юни.2019 год. в 17. 00 часа, когато е приключило работното време на съда.  Като е депозирал жалбата си след изтичането на този срок, последната се явява недопустима за разглеждане по същество.

Воден от горното  и на основание чл.158, ал.3 от АПК и чл.159, т.5 от АПК съдът            

ОПРЕДЕЛИ :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на  С.Т. ***, против Решение №3/12.06.2019 год. на Председателя на Апелативен съд-гр.Велико Търново.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №760  по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспори с частна жалба пред Върховен административен съд чрез Административен съд –Плевен в 7 (седем) дневен срок от съобщението до страните.

Преписи от определението да се изпратят  на страните.

 

 

СЪДИЯ:/п/