О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1740

 

гр. Плевен, 11.09.2019 г.

 

Административен съд- гр.Плевен, втори състав, в закрито съдебно заседание на единадесети септември две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                            Председател: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

като разгледа докладваното от съдията Господинов административно дело № 759 по описа за 2019 год. на Административен съд- Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано е по жалба на С.Т. ***, против неконкретизиран с жалбата изричен отказ. Жалбата е подадена по електронна поща чрез Инспекторат към ВСС, който я е изпратил ведно с административната преписка на АС- Плевен. В същата обаче не е приложен административен акт, в който да е обективиран изричен отказ за предоставяне на обществена информация по подадено от жалбоподателя заявление с вх. № 1834/25.02.2019 г, вх. № ОИ-5/19 от 25.02.2019 г. по описа на ИВСС. От преписката е видно, че по подаденото заявление административният орган се е произнесъл с уведомление по чл.33 от ЗДОИ, изх. рег. № ОИ-5 от 25.04.2019 г.

С определение № 1324/11.07.2019 г. съдът е оставил без движение жалбата на г-н С.Т.Т. и е указал на същия в 7- дневен срок от съобщението да отстрани следните нередовности по подадената жалба :

1.Да конкретизира административния акт, които обжалва, като посочи коректен изходящ номер на същия.

2.Да посочи в какво се състои незаконосъобразността на акта, който е предмет на оспорване.

3.Да посочи в какво се състои искането му до съда.

4. Да подпише подадената жалба.

5. Да заплати държавна такса в размер на 10 лв. по сметка на Административен съд- Плевен и да представи платежния документ по делото. Жалбоподателят е уведомен с горното определение, че ако не поправи в срок посочените нередовности, жалбата му ще бъде оставена без разглеждане на основание чл.158, ал.3 АПК.

 

С писмо изпратено по електронна поща с вх. рег.№ 3703/22.07.2019 г. жалбоподателят е заявил, че не може да се яви в съда, не разполага с парични средства и е поискал копие от жалбата си и адм. акт, който е оспорил с нея. Поискал е освобождаване от държавна такса и удължаване на срока за отстраняване на нередовностите по жалбата, указан с определение № 1324/11.07.2019 г. С разпореждане  № 3926/30.08.2019г. съдията- докладчик е разпоредил изпращане по имейл на жалбоподателя на поисканите от него документи и е указал на жалбоподателя да представи  доказателства за наличие на предпоставките на чл.83, ал.2 от ГПК за освобождаване от държавна такса. В изпълнение на горното е постъпило по електронна поща писмо, заведено в АС- Плевен под рег. № 4366/10.09.2019 г., с което обаче дадените до момента указания не са изпълнени. Липсва конкретизация на оспорения административен акт. Не е налице изложение за обстоятелството в какво се състои неговата незаконосъобразност. Не е налице формулирано искане до съда и жалбата продължава да не е подписана. Не са представени доказателства за наличие на основанията за освобождаване от заплащане на държавна такса, а такава също не е заплатена. Ето защо съдията докладчик намира, че са налице предпоставките на чл.158, ал.3 от АПК за оставяне на жалбата без разглеждане и прекратяване на съдебното производство.

Наред с това следва да се посочи, че производството по подаденото от г-н С.Т. заявление е приключило не с отказ за предоставяне на обществена информация, а с издаване на уведомление по чл. 33 от ЗДОИ, съгласно която разпоредба, ако органът не разполага с исканата информация и няма данни за нейното местонахождение, той уведомява за това заявителя. Този законов текст се отнася до случаите, в които органът не е нормативно задължен да създава и съхранява исканата информация, поради което и в тази хипотеза той не е задължен субект по смисъла на чл. 3, ал.1 от ЗДОИ, а уведомлението, че не разполага с информацията, не носи белезите на административен акт, който да подлежи на съдебен контрол. Наличието на подлежащ на оспорване акт е абсолютна процесуална предпоставка за съдебно производство. Липсата му води до недопустимост на образуваното такова.

Воден от горното и на основание чл.158, ал.3 АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба на С.Т. ***, против неконкретизиран с жалбата изричен отказ по подадено заявление с вх. № 1834/25.02.2019 г, вх. № ОИ-5/19 от 25.02.2019 г. по описа на ИВСС.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 759 по описа на Административен съд- Плевен за 2019 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба в 7- дневен срок от съобщението за изготвянето му пред ВАС на РБ.

Препис от определението да се изпрати на жалбоподателя.

 

СЪДИЯ: /п/