Р E Ш Е Н И Е

518

гр.Плевен, 10.10.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и четвърти септември, две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                  

            Председател: Елка Братоева

                                                       Членове: Цветелина Кънева

                                                                      Венелин Николаев

При секретаря Десислава Добрева и с участието на прокурора И. Шарков, като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 750 по описа за 2019 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

С Решение № 61 от 04.06.2019 г., постановено по НАХД № 35 по описа за 2019 г., Районен съд – Червен бряг е потвърдил Наказателно постановление № 18-0374-001171/14.01.2019 г. на Началника РУ - Червен бряг към ОД на МВР Плевен, с което на Й.В.Н. ***, на основание чл. 174 ал.3 пр.1 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 2000лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца, за извършено нарушение на чл.174 ал.3 от ЗДвП.

Срещу решението е подадена касационна жалба от Й.В.Н., чрез адвокат И.В. ***, в която са наведени доводи за незаконосъобразност на съдебния акт. Счита се, че същият е немотивиран. Сочи се, че районният съд не е обсъдил доводи за грубо нарушение на процедурата по издаване на АУАН. Счита се още, че не е доказано по безспорен начин авторството на нарушението. Твърди се, че районният съд е дал предимство и се е доверил на показанията на полицейските служители, а показанията на останалите свидетели не са обсъдени, като не е посочено по какви причини са оставени без последствие Последното се счита за нарушение на процесуалните правила. В заключение се моли за отмяна на решението. Претендира се присъждане на разноски.

От ответника не е депозиран писмен отговор по касационната жалба.

В съдебно заседание касаторът Й.В.Н. не се явява и не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – РУ на МВР – Червен бряг не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на районния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, е неоснователна.

С обжалваното наказателно постановление е реализирана административно-наказателната отговорност на Н. за това, че на 19.12.2018г. около 00:50часа в с.**** на ул.“*****, посока с.****, управлява собствения си лек автомобил „****“ с рег.№**** като отказва да бъде изпробван с техническо средство „Дрегер 7510“ с фабр.№0263 за употреба на алкохол, издаден талон за медицинско изследване №9991880. Нарушението е квалифицирано по чл.174 ал.3 от ЗДвП.

За да потвърди наказателното постановление районният съд е приел, че описаната в акта фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени доказателства и от свидетелските показания на актосъставителя и свидетелите по акта. Последните съдът е кредитирал с доверие като правдиви и кореспондиращи с писмените доказателства. При така установените факти съдът е счел, че Н. от обективна и от субективна страна е извършил вмененото му нарушение на чл.174 ал.3 от ЗДвП, тъй като при управление на МПС е отказал да му бъде извършена проба за наличие на алкохол в кръвта. Счел е, че не е оборена доказателствената сила по чл.189 ал.2 от ЗДвП на съставения АУАН. Посочил е, че не са допуснати съществени нарушения в хода на административно-наказателното производство. Приел е, че размерът на санкцията е правилно индивидуализирана като вид и размер, а приложение на чл.28 от ЗАНН е невъзможно.

Касационната инстанция намира решението на районния съд за правилно, съответстващо на материалния закони и доказателствата по делото. Фактите са установени правилно и в пълнота, като при тяхната съвкупна преценка е изведен правния извод за законосъобразно реализирана административно-наказателната отговорност на лицето за извършено нарушение по чл.174 ал.3 от ЗДвП. Фактическите констатации и правните изводи формирани от районния съд се споделят от настоящия състав, поради което не е необходимо тяхното преповтаряне на основание чл.221 ал.2 изр.2 от АПК. 

Не са налице твърдяните в касационната жалба пороци. Съдът е обсъдил показанията на свидетелите и от тях, съвкупно с писмените доказателства, е установил правилно фактическата обстановка при извършване на нарушението. Посочил е защо се кредитират показанията на контролните органи и правилно е счел нарушението за безспорно доказано. Установени са също нарушителят и неговата вина, поради което правилно е ангажирана отговорността на касатора.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 61 от 04.06.2019 г., постановено по НАХД № 35 по описа за 2019 г. на Районен съд – Червен бряг.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/                          ЧЛЕНОВЕ: 1./п/                          2. /п/