ОПРЕДЕЛЕНИЕ

1267

   гр.Плевен, 1.07.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на първи юли   две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                                           Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията административно дело №747  по описа на Административен съд – Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба от   П.М., родена на *** год. в Албания и Г.И.Ж. с ЕГН ********** ***, против Отказ за издаване на разрешение за продължително пребиваване в Република България №316000-20926/13.06.2019 год., постановен на основание чл.26, ал.3 вр. ал.1 вр. чл.10, т.22 от ЗЧРБ.

 Съдът е изискал от административния орган, а последният е представил справка с вх.№3342/1.07.2019 год., от която се установява, че П.М., родена на *** год. в Албания, при адресната си регистрация в група „Миграция“-Плевен, е регистрирана н аадрес гр.Плевен, ул „Петко войвода“ №21 с домакин Диана Лачева Иванова, като е заявила, че ще пребивава на посочения адрес заедно със съпруга си. Чуждата гражданка М. няма  постоянен адрес в страната, тъй като не е постоянно или дългосрочно пребиваваща в РБ.

Съгласно разпоредбата на чл.26, ал.11 от ЗЧРБ, отказът за издаване на разрешение за пребиваване или продължаване срока на пребиваване се мотивира, съобщава се на заинтересованите лица и може да се оспорва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Съгласно  чл. 133, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (изм. ДВ, бр. 77 от 2018 г., в сила от 1.01.2019 г.), делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по постоянен адрес или седалището на посочения в акта адресат, съответно адресати. Когато посоченият в акта адресат има постоянен адрес или седалище в чужбина, споровете се разглеждат от Административния съд – град София.

Вярно е, че жалбата е подадена от две лица-от чуждата гражданка П.М., и от Г.И.Ж. , който има посочен адрес ***, Вторият жалбоподател обаче, не е адресат на акта, а разпоредбата на чл.133 обвързва подсъдността на спора не с постоянните  адреси  на жалбоподателите, а с постоянния адрес на посочения в акта адресат. След като адресат на отказа е единствено П. Мейлинда, и последната е чужда гражданка с постоянен адрес  в чужбина, спорът по правилата на чл.133, ал.1, изр.две от АПК е подсъден на АССГ.

Воден от горното  и на основание чл.135, ал.1 и ал.2 от АПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И  :

           

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №747 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год.

ИЗПРАЩА по подсъдност административно дело №747 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год., за разглеждане от Административен съд-София град.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на оспорване, преписи от същото да се изпратят незабавно на страните.

 

 

                                                                         С Ъ Д И Я: