ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1377

гр.Плевен, 16.07.2019 г.

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито заседание на шестнадесети юли две хиляди идеветнадесета година, в състав:

                                          Съдия: Снежина Иванова

като разгледа докладваното от съдията и.административно дело № 740/2019 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

С определение от 17.04.2019 година  СРС, трето гражданско отделение е прекратил производството по делото е изпратил исковата молба на М.С. ***.

Делото е образувано по подадена искова молба  от М.С. ***, 5-та група срещу ГДИН, гр. София, бул. „Ген Столетов“ № 21 с правно основание чл. 71, ал. 1, т. 2 и т. 3 от ЗЗД с цена на иска в размер на 146 000 лева.

Административен съд - Плевен намира, делото не му  е подсъдно  и следва да бъде повдигнат спор за подсъдност.

По искове с правна квалификация  чл. 71, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3 от ЗЗДискр., компетентен да се произнесе е РС, тъй като  този въпрос е решен с Тълкувателно постановление № 1/16.01.2019 г. по т. д. № 1/2016 г. на ОСГК на ВКС и на ОСС на Първа и Втора колегия на ВАС. Прието е, че исковете с правна квалификация  чл. 71, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за защита от дискриминация за установяване на нарушението по този закон, респективно за осъждане на ответника да преустанови нарушението и да възстанови положението преди нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения, са подсъдни на районния съд.

В настоящия случай търсената от ищеца защита е именно по чл. 71, ал. 1, т. 1-3 от ЗЗД и се иска установяване на дискриминационно третиране. Възможността за установяване на дискриминация и за обезщетяване на вреди от нея в едно производство, е предвидена единствено при съдебна защита пред районния съд. Административните съдилища са компетентни да се произнасят по осъдителни искове за заплащане на обезщетение за вреди, причинени от неравно третиране, тогава, когато фактическия състав на отговорността включва вреди, причинени от незаконни актове, действия или бездействия на държавни органи и длъжностни лица, и е налице влязло в сила решение на КЗД, с което се установява неравно третиране (в този смисъл Решение № 8583 от 04.07.2017 г. на ВАС, III отд.).

Поради това следва да се повдигне спор за подсъдност пред смесен състав на ВКС и ВАС за определяне на съда, който да разгледа делото.

Водим от горното и на основание чл. 135 ал.4 и ал.5 от АПК, Административен съд Плавен, шести състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява производството по и.адм.дело №740 по описа за 2019 г. на Административен съд-Плевен.

Повдига спор за подсъдност между Административен съд Плевен  и Софийски районен съд по искова молба  от М.С. ***, 5-та група срещу ГДИН, гр. София, бул. „Ген Столетов“ № 21 с правно основание чл. 71, ал. 1, т. 2 и т. 3 от ЗЗД с цена на иска в размер на 146 000 лева.

 Изпраща делото на смесен състав на ВКС и  ВАС по чл. 135, ал. 4 от АПК за определяне  на подсъдността.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на страните.

 

                                               СЪДИЯ: /п/