ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1419

гр.Плевен, 22.07.2019г.

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито заседание на двадесет и втори юли две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                         

Съдия: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдията и.административно дело № 711/2019 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба изпратена от  Министерство на земеделието и горите, подадена от Община Искър, гр. Искър, ул. „Г.Димитров“, чрез кмета  инж. В. Й. срещу уведомително писмо  от ДФЗ № 160 М 7.2 от 25.04.2019 година на  изп. директор на ДФЗ  с което  са нанесени корекции в проектно предложение  BG6RDNP001-7.006-0042 в ИСУН по процедура чрез подбор № BG6RDNP001-7.006 по  подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването , подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програма за развитие на селските райони“ за периода 2014 – 2020 г..

Съдът намира, че жалбата е недопустима, тъй като е подадена срещу акт, който не подлежи на обжалване.

Производството по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор, представлява сложен фактически състав, който завършва с постановяването на акт на ръководителя на Управляващия орган, с който се предоставя безвъзмездна финансова помощ /чл. 37, ал. 1 от ЗУСЕСИФ/ или съответно се отказва предоставянето на безвъзмездна финансова помощ /чл. 38 от ЗУСЕСИФ/.

Съгласно чл. 26, ал. 1 от ЗУСЕСИФ ръководителят на управляващия орган на програмата утвърждава за всяка процедура насоки и/или друг документ, определящи условията за кандидатстване и условията за изпълнение на одобрените проекти. Процедурата по разработване и приемане на тази документация е подробно разписана в чл. 26, ал. 2 – 9 от ЗУСЕСИФ.

Съгласно чл. 35 от ЗУСЕСИФ техническата и финансовата оценка на проектните предложения се извършва по критерии и методика, определени в документите по чл. 26, ал. 1 от ЗУСЕСИФ. Въз основа на резултатите комисията по чл. 33 от ЗУСЕСИФ изготвя оценителен доклад, който включва: 1) списък на предложените за финансиране проектни предложения, подредени по реда на тяхното класиране, и размера на безвъзмездната финансова помощ, която да бъде предоставена за всеки от тях; 2) списък с резервните проектни предложения, подредени по реда на тяхното класиране, които успешно са преминали оценяването, но за които не достига финансиране и 3) списък на предложените за отхвърляне проектни предложения и основанието за отхвърлянето им. Така изготвеният доклад подлежи на последваща проверка от страна на Ръководителя на Управляващия орган, който съгласно чл. 36, ал. 1 от ЗУСЕСИФ 1) одобрява доклада; 2) връща доклада за провеждане на оценяването и класирането от етапа, където са допуснати нарушения, когато те са отстраними или 3) не одобрява доклада, когато в процедурата са допуснати съществени нарушения. Въз основа на одобрения доклад и включването на проектното предложение в един от трите списъка, Ръководителят на Управляващия орган взема окончателно решение, с което предоставя безвъзмездна финансова помощ /чл. 37, ал. 1 от ЗУСЕСИФ/ или съответно отказва предоставянето на безвъзмездна финансова помощ /чл. 38 от ЗУСЕСИФ/. Именно това решение подлежи на обжалване, а не уведомителното писмо, с което се уведомява оспорващия за брой получени точки и корекции в бюджета, извършени от оценителна комисия. В случая оспорващият е в списък с резервни  предложения, успешно преминали оценяването, но с недостатъчен бюджет за финансиране. С оспореното уведомително писмо се съобщава на  оспорващия, че проектното предложение получава 24 точки и е включено в списъка на проектни предложения, предложени за финансиране по процедурата с одобрен размер на безвъзмездна помощ от 505 873,57 лева, но са нанесени корекции в проектобюджета от оценителната комисия.т.е. след приемане на окончателно решение от управляващия орган и издаване на решение за предоставяне на финансова помощ или отказ, ще е налице акт, който подлежи на съдебно обжалване  и именно в производството по оспорването му, съдът ще извърши проверка относно законосъобразността на процедурата по оценка на предложението.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 159., т. 1 АПК,  Административен съд – Плевен, шести състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалба на Община Искър, гр. Искър, ул. „Г.Димитров“, чрез кмета  инж. В. Й. срещу уведомително писмо  от ДФЗ № 160 М 7.2 от 25.04.2019 година на  изп. директор на ДФЗ  с което  са нанесени корекции в проектно предложение  BG6RDNP001-7.006-0042 в ИСУН по процедура чрез подбор № BG6RDNP001-7.006 по  подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването , подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програма за развитие на селските райони“ за периода 2014 – 2020 г..

Определението да се съобщи на кмета на Община Искър и на изп. директор на ДФЗ.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщаваното му.

 

 

 

СЪДИЯ: