О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 1286

 

гр. Плевен, 04.07.2019 г.

Административен съд – Плевен, втори състав в закрито заседание на четвърти юли две хиляди и деветнадесета година в състав:

                           

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов

 

като разгледа докладваното от съдията - докладчик адм. д. № 708 по описа за 2019 година на Административен съд  Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по жалба от Т.Н.К. ***, против Експертно решение № 1730 от зас. № 090 от 21.05.2019 г. на ТЕЛК- трети състав към „УМБАЛ д-р Г. Странски“ ЕАД- гр. Плевен.

         След запознаване с жалбата и представените към нея писмени доказателства, съдът намира, че образуваното дело не му е подведомствено и жалбата ведно с приложенията към нея следва да бъде изпратена по подведомственост на НЕЛК- София за произнасяне. Съобразно разпоредбата на чл.112, ал.1, т.3 от Закона за здравето, обжалванията и възраженията от страна на заинтересованите лица и органи (освидетелстваните, осигурителите, НОИ, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и органите на медицинската експертиза на работоспособността) срещу решенията на ТЕЛК се правят в 14-дневен срок от получаването им пред НЕЛК. От горното следва, че законодателят е предвидил задължителен административен контрол на решенията на ТЕЛК, каквото е оспореното такова с депозираната от г-н К. жалба.

Мотивиран от изложеното и на основание на чл. 130, ал. 4 от АПК, Административен съд – Плевен, II състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по адм. д. № 708 по описа за 2019 година на Административен съд – Плевен.

Изпраща жалбата на Т.Н.К. ***, против Експертно решение № 1730 от зас. № 090 от 21.05.2019г. на ТЕЛК трети състав към „УМБАЛ д-р Г. Странски“ ЕАД- гр. Плевен, ведно с приложенията към нея, по компетентност на НЕЛК -        гр. София , бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” № 15, за произнасяне.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7- дневен срок от съобщаването му.

 

 

   СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: /п/