Р         Е         Ш       Е         Н         И         Е

 

  167/  28. Март 2019г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На двадесети февруари две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 707/2018г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Образувано е по жалба на Църковно настоятелство при Църква „Св. Троица“ с. Обнова, чрез председателя С.С.З. срещу Решение № 479/28.06.2018г. на Общински съвет – Левски, с което на осн. чл. 21 ал.1 т.8 от ЗМСМА, чл. 45ж от ППЗСПЗЗ и §27 ал.2 т.2 от ПЗР на ЗИД на ЗСПЗЗ (ДВ бр. 62/2010г.) на църковното настоятелство са предоставени за обезщетяване земеделски земи от общинския поземлен фонд в землищата на с. Обнова и с. Българене в няколко различни местности с обща площ от 40,575 дка.

Жалбоподателят оспорва решението като нищожно на осн. чл. 177 ал.2 от АПК – противоречие с постановено съдебно решение, с което е признато правото да бъде възстановена собствеността на църковното настоятелство върху нива от 40,799 дка в м. „Цанковски геран“ в землището на с. Обнова, общ. Левски, обл. Плевен. Алтернативно сочи, че решението е незаконосъобразно поради нарушение на административно-производствените правила, липса на мотиви и противоречие с материалния закон. Излага, че двукратно ОбС – Левски се е произнасял с решения по въпроса, които са отменени от АС- Плевен, но ответникът не е изпълнил указанията на съда. ОС – Левски отново е предоставил други имоти за обезщетяване, вместо посочената нива, без да сочи доказателства, че има пречки за възстановяване  на собствеността върху нивата в реални граници. В съдебно заседание, чрез адв. В. заявява становище, че от заключението на в.л. и приложените доказателства се установява, че Община Левски разполага с имоти по чл. 19 ЗСПЗЗ от общинския поземлен фонд, които отговарят по квадратура и могат да бъдат предоставени за обезщетяване. Изразява съгласие да бъдат предоставени на настоятелството предложените 6 бр. големи имоти по предложението до Кмета на Община Левски от 2016г. от общинския поземлен фонд. Моли за отмяна на решението и връщане на преписката за ново произнасяне със задължителни указания. Претендира присъждане на направените деловодни разноски съгласно приложен списък.

Ответникът – Общински съвет – Левски е приложил административната преписка, не изразява становище по жалбата.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспореното решение за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл.45 ал.3 от ЗМСМА и чл. 45ж ал.2 от ППЗСПЗЗ.

Решението на ОС – Левски е съобщено на  жалбоподателя на 06.07.2018г.  Жалбата е подадена на 19.07.2018г. в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване, от активнолегитимирана страна срещу подлежащ на оспорване акт на общинския съвет, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество жалбата е ОСНОВАТЕЛНА.

Спорът за предоставянето на църковното настоятелство на земи от общинския поземлен фонд в изпълнение на съдебно решение за признато право на собственост на настоятелството върху нива от 40.799 дка в местността „Цанковски геран“  в землището на с. Обнова, община Левски, се поставя пред Административен съд – Плевен за трети пореден път.

С влязло в сила Решение № 33/20.02.2007г. на Районен съд – Левски, постановено по гр.д. № 20074410100024 по описа за 2007г. е прието за установено на осн. чл. 11 ал.2 от ЗСПЗЗ по отношение на Църковното настоятелство при Църквата „Св. Троица“ – с. Обнова и Общинска служба „Земеделие и гори“ – Левски правото да бъде възстановена собствеността на Църквата „Св. Троица“  - с. Обнова върху следната земеделска земя – нива от 40.799 дка в местността „Цанковски геран“  в землището на с. Обнова, общ. Левски, обл. Плевен. Влязлото в сила съдебно решение е изпратено на ОСЗГ – Левски за определяне реда и начина на възстановяване. В мотивите на решението е посочено, че по делото е представено удостоверение от ОбСЗГ, от което е видно, че процесният имот не е заявяван за възстановяване по ЗСПЗЗ, скица от 1940 г., както и заверено копие от страница от емлячния регистър на с. Обнова, от която се установява, че в Емлячния регистър на с. Обнова е била вписана процесната нива от 40,799 дка в м. „Цанковски геран“ – декларирана от църковното настоятелство при църквата „Света Троица“ – с. Обнова. А в представеното копие от документа е отразено, че нивата от 40,799 дка в м. „Цанковски геран“ е събрана от три ниви преди комасирането, както и, че е придобита чрез – съд.решение, завещание и дарение. Това е дало основание на съда да приеме, че от представените писмени доказателства се установява по един несъмнен и категоричен начин собствеността на църквата върху процесният имот. Влязлото в сила съдебно решение е задължително за ОСЗГ – Левски и подлежи на изпълнение.

С Решение № 244/22.02.2017г. ОбС – Левски се е произнесъл за предоставянето на 17 имота от общинския поземлен фонд по чл. 19 от ЗСПЗЗ на църковното настоятелство за обезщетяване в изпълнение на съдебното решение, находящи се в землищата на с. Обнова и с. Българене, общ. Левски с обща площ 40,573 дка. По жалба на настоятелството с Решение № 379/19.09.2017г. постановено по АД № 302/17г. по описа на съда АС – Плевен отменил решението на ОбС – Левски и върнал преписката за ново произнасяне със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона. В мотивите е посочено, че както в предложението на ОСЗ – Левски, така и в съдебното решение липсват мотиви защо се предлага конкретният от трите варианта начин за обезщетение, като следва при новото произнасяне да се приложат и скици на имотите за обезщетяване.

ОСЗ – Левски отново е предложила същите варианти за обезщетение на ОС – Левски и е гласувано отново същото решение за обезщетение със същите имоти. Взетото Решение № 368/30.11.2017г. на Общински съвет – Левски също е било отменено с Решение № 290/02.05.2018г. по АД № 1135/2017г. на АС – Плевен  ( влязло в сила на 30.05.2018г.) и преписката отново е върната за ново произнасяне съобразно мотивите на съдебното решение. В мотивите си съдът е констатирал отново допуснати съществени процесуални нарушения при вземане на решението на ОбС – Левски, което налага ново произнасяне. Указал е в хода на административното производство да се съберат доказателства за обстоятелството дали към настоящия момент съществува или не обособена нива в същото землище и местност съобразно решението на РС – Левски, респективно възможно ли е възстановяването на имота в реални граници.

В изпълнение на дадените указания от съда с писмо № РД -08-00-7000/25.05.2018г. председателят на ОбС – Левски е поискал от Началника на ОСЗ – Левски да представи доказателства за тези обстоятелства.

С писмо Изх. № 102/06.06.2018г. началника на ОСЗ – Левски е отговорила, че: 1. Към момента няма свободна общинска земеделска земя за обезщетение в местността „Цанковски геран“ – с. Обнова. 2. В решението за признаване на правото на собственост на Районен съд – Левски се определя само размера и местността, но не и конкретен номер на поземлен имот. 3. Към настоящия момент ОСЗ – Левски не може да предложи за възстановяване в стари реални граници земеделска земя в землището на с. Обнова в размер на 40,799 дка в местността „Цанковски геран“, предвид това, че има приет план за земеразделяне и в тази местност няма свободна земеделска земя от общински и държавен поземлен фонд. Посочено е още, че преди да се изготви предложението от страна на ОСЗ – Левски са разгледани в програма CADIS и обсъдени всички възможни имоти в присъствието на г-н С.З. – упълномощен представител на църковното настоятелство при храм „Света Троица“, с. Обнова, като са се ръководели от това, да бъдат предложени само имоти, които действително се обработват като земеделска земя.

Приложен е регистър на имотите по чл. 19 ал.1 от ЗСПЗЗ от общинския поземлен фонд, останала след възстановяване на правата на собствениците в землището на с. Обнова, от който е видно, че общината разполага с 259.531 дка свободни земеделски имоти в различни местности в същото землище, в това число -ниви, лозя, ливади, пасища и изоставени трайни насаждения с площ от 1 до 6 дка, а голяма част от земите са с площ под 1 дка. Според представения списък понастоящем не съществува местност с наименование „Цанковски геран“.

В поканата за свикване на заседание на ОбС – Левски на 28.06.2018г. се съдържа предложения дневен ред като в т.6 е включено: Вземане на решение за предоставяне на имоти за обезщетяване на Църковно настоятелство при храм „Св. Троица“ – с. Обнова в изпълнение на задължението по §27 ал.2 т.2 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ (ДВ, бр. 62/2010г.).

На заседанието на ОбС – Левски г-жа А.И., която е Началник на ОСЗ – Левски и общински съветник, е изложила съображения в подкрепа на предложеното решение, което било обсъдено на заседание на ПК по екология, туризъм и селско стопанство, чийто председател също е г-жа И.. По делото е приложен протокол на комисията, без дата. В изказването си г-жа И. възпроизвежда дословно съображенията на комисията, които са възприети като мотиви на решението на общинския съвет за приемането на същия вариант 2  от предложените от ОСЗ – Левски от първоначалните три варианта за обезщетяване.

На заседанието са присъствали 19 от общо 21 общински съветници, при наличието на необходимия заседателен кворум. След поименно гласуване с 15 гласа „за“ и 4 – „въздържали се“ е прието Решение № 479/28.06.2018г. на ОбС – Левски, с което на осн. чл. 21 ал.1 т.8 от ЗМСМА, чл. 45ж от ППЗСПЗЗ и §27 ал.2 т.2 от ПЗР на ЗИД на ЗСПЗЗ (ДВ-бр. 62/10.08.2010г. е предоставил за обезщетяване на Църковното настоятелство при храм „Св. Троица“ – с. Обнова земеделски земи от общинския поземлен фон в размер общо на 40,575 дка в различни местности, с площ от 1 до 3-4 дка.

Така за трети пореден път е прието същото предложение за обезщетяване на Църковното настоятелство със същите земи от общинския поземлен фонд, предложени и с предходните две решения на ОбС – Левски, които са били отменени от съда. Единствените мотиви се съдържат в изказването на г-жа И., възпроизвеждащи съображенията на ПК, чийто председател е тя. С изложените мотиви са допълнени съображенията на предходното отменено решение на ОбС – Левски, съобразно становището на г-жа И. в качеството на началник на ОСЗ – Левски.

В мотивите на решението на ОбС – Левски е записано че:

1) Към момента няма свободна общинска земеделска земя за обезщетение в местността „Цанковски геран“ – с. Обнова съгласно приложен регистър на имоти по чл. 19 ал.1 от ЗСПЗЗ за землището на с. Обнова, издаден от ОбСЗ – Левски.

2) ОбСЗ-Левски и оф.Белене не може да предложи за възстановяване в стари реални граници земеделска земя в землището на с. Обнова в размер на 40,799 дка в местността „Цанковски геран“, предвид това, че има приет план за земеразделяне и в тази местност няма свободна земеделска земя от общински и държавен поземлен фонд. В съдебното решение на РС – Левски е признато правото на възстановяване на земеделска земя, но е посочена само по площ и землище, което не позволява  определяне на точното й местоположение и идентификация като имот. Възстановяването на собствеността в това землище, респективно в тази местност е извършено не в реални граници, а с план за земеразделяне. В процеса на възстановяване на собствеността в землището на с. Обнова, нива от 40,799 дка в м. „Цанковски геран“ не е обособявана като отделен имот с определена площ и точно местоположение (с граници и съседи). По тази причина ОСЗ не се е разпореждала с такава нива и не е възстановявала на друго лице нива с такава площ в същата местност. Към настоящия момент не съществува обособена нива в същото землище и местност, така както са посочени в съдебното решение на РС – Левски, респективно не е възможно възстановяването на имота в реални граници.

3) Преди да се изготви първоначалното предложение от страна на ОбСЗ – Левски , са разгледани в програма CADIS и обсъдени всички възможни имоти в присъствието на г-н С.З. – представител на църковното настоятелство, като службата се е ръководила от това да бъдат предложени само имоти, които действително се обработват като земеделска земя.

4) Предложените с вариант № 2 земеделски земи са в най-добро земеделско състояние за обработване.

По спорния по делото въпрос, съдът е изискал доказателства от ОбСЗ – Левски и е назначил съдебно-геодезическа експертиза, за да се установи, къде се намира посочения имот – нива представляваща парцел І-1245 кв. 69 по комасационния план на с. Обнова, съобразно приложената скица на имота по гражданското дело на РС – Левски, в коя настояща местност попада и да изготви скица за възстановяването на имота. Да се изясни възстановен ли е имота на църковното настоятелство или на други лица. Както и да изготви списък с приложени скици на имотите по чл. 19 от ЗСПЗЗ, които са общинска собственост и се намират в землището на с. Обнова, които могат да бъдат предоставени на църковното настоятелство в изпълнение на съдебното решение.

С помощта на заключението съдът установи, че процесната нива от 40.799 дка в м. „Цанковски геран“ в землището на с. Обнова се намира в близост до землището на с. Каменец. По картата на възстановената собственост попада в очертанията на поземлен имот 221003 (погрешно посочен в заключението като 223001, което се дължи на допусната техническа грешка), който е с обща площ 60 дка и попада в м. Каменско в землището на с. Обнова. Имот № 221003 по картата на възстановената собственост, м. Каменско, в землището на с. Обнова по плана за земеразделяне представлява възстановени земеделски земи на църковното настоятелство с обща площ от 60 дка, но в нови реални граници. В картата на въстановената собственост не съществува местност с наименование „Цанковски геран“. Това е наименование на бившата местност, което понастоящем след плана за земеразделяне вече не съществува.

С плана за земеразделяне на църковното настоятелство са били възстановени земеделски имоти в нови реални граници в землището на с. Обнова под № 013046 – нива с площ 99.998 дка в м. Горното ливаде и имот № 221003 – нива с площ 60 дка в м. Каменско съгласно Решение № 83/03.01.1997г. на ПК – Левски по реституционна преписка № 06547/12.11.91г. Или общо в землището на с. Обнова на настоятелството са били възстановени земеделски земи в общ размер приблизително 160 дка от заявените за възстановяване.

Според реституционна преписка Вх. № 6547-11-1211/1991г. църковното настоятелство е заявило за възстановяване ниви в размер на 249.652 дка., за което е приложено удостоверение от ТКЗС – с. Обнова за внасянето на същите земи в кооперацията през 1946г. и Протокол №1/01.1946г. за отчуждаването им и причисляването към ДПФ, описани като църковни имоти – 40.670 дка с кад. № 2632; 20.769дка – парцел І-69; 184.203 дка с кад. № 460 и 3.280 дка с кад. № 45/85, както и Протокол от 01.10.1946г. за отчуждаването и причисляването към ОПФ на църковни земи от църквата „Св. Троица“ в размер на 10 дка в кв. 69 парц. І.

С Протокол № 33/27.01.1993г. ПК – Левски е взела решение, с което признава и определя за възстановяване правото на собственост на църковното настоятелство върху земеделски земи – ниви и ливади с обща площ 160 дка и отказва да признае правото на възстановяване на собствеността с план за земеразделяне на ниви в размер на 89.650 дка с мотиви, че с тези имоти са оземлени през 1946/47 г. земеделски стопани т.е. същите са одържавени със Закона за ТПС от 1946 г. Не се признава клетвена декларация за допълнителни ливади от 50 дка, понеже съществува Нотариален акт № 511. Непризнатите имоти ще се възстановят по ред и начин с отделен закон.

С Протокол № 228/17.03.2016г. на ОбСЗ – Левски по преписка по заявление вх. № 065547А/17.03.2016г. е призната земеделска земя на църковното настоятелство за възстановяване с план за земеразделяне в землището на с. Обнова общо в размер на 40,800 дка (от общо пет имота различни категории).

Никой от изброените по-горе имоти по кадастралната карта на с. Обнова, посочени в реституционните преписки и възстановени на църковното настоятелство, не може да бъде идентифициран по номер, площ и местонахождение с процесната нива от 40.799 дка в м. Цанковски геран кв. 69 парцел І – 1245 по комасационния план на с. Обнова съгласно приложената скица от м. юли 1940 г. и извадка от емлячния регистър от  19. Юни 1946г., приложени като доказателства по гражданското дело на РС – Левски. За този имот по гражданското дело е било представено и удостоверение от ОбСЗ – Левски, че въпросната нива не е била заявена за възстановяване.

Ето защо съдът счита, че процесната нива не е идентична с възстановените на настоятелството по реституционните преписки земеделски земи в землището на с. Обнова от общо 160 дка. С имот № 221003 – нива от 60 дка по плана за земеразделяне в землището на с. Обнова са възстановени в нови реални граници други заявени земеделски земи на настоятелството. Но тъй като процесната нива, възстановена със съдебното решение, попада в рамките на този имот 221003 в м. Каменско в землището на с. Обнова, който също е собственост на Църковното настоятелство по картата на възстановената собственост след влизане в сила на плана за земеразделяне, това е пречка процесната нива да бъде възстановена на настоятелството в стари реални граници, каквото е искането на жалбоподателя.

Видно е, че в землището на с. Обнова съществуват 259.531 дка свободни земеделски имоти в различни местности, но в същото землище, в това число - ниви, лозя, ливади, пасища и изоставени трайни насаждения с площ от 1 до 6 дка, а голяма част от земите са с площ под 1 дка, представляващи земи от общинския поземлен фонд съгласно чл. 19 ЗСПЗЗ, стопанисвани от общината и останали след възстановяване правата на собствениците, които земи след влизане в сила на плана за земеразделяне и одобрената карта на съществуващи и възстановими стари реални граници са станали общинска собственост.

В същата местност - Каменско в землището на с. Обнова съществува един свободен имот от общинския поземлен фонд – имот 225011 – нива ІІІ кат. от 2,499 дка. Този имот е включен в имотите, предоставени като обезщетение на църковното настоятелство в оспореното решение на ОбС – Левски.

Съгласно §27 ал.2 от ПЗР на ЗИД на ЗСПЗЗ (ДВ, бр. 62/2010г., доп. ДВ, бр.61/2016г. в сила от 05.08.2016г.) Общинските съвети предоставят земи от общинския поземлен фонд, включително пасища и мери по чл. 19, при наличие на едно от следните условия:

1. установяване на границите на земеделските имоти, за които е издадено решение на общинската служба по земеделие за признаване на правото на възстановяване на собствеността в съществуващи или възстановими стари реални граници;

2. изпълнение на съдебни решения за признато право на собственост;

3. обезщетяване на собствениците, чиято собственост не може да бъде възстановена.

Редът за възстановяване на имота в горните хипотези е уреден в чл. 45ж от ППЗСПЗЗ.

Общинската служба по земеделие представя мотивирано искане до кмета на общината в случаите по § 27 ал.2 т.1, 2 и 3 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ(ДВ-бр. 62/2010г.). Към искането за имот с признато право на възстановяване в стари реални съществуващи или възстановими граници с решение по чл. 18ж ал.1 на общинската служба по земеделие или със съдебно решение се прилага скица-проект на имота, издадена от общинската служба по земеделие или от СГКК. Общинският съвет се произнася на първото си заседание след постъпване на искането по ал.1 с решение за предоставяне на имотите в изпълнение на задължението си по §27 ал.2 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ. Решението се връчва по реда на АПК на собствениците и служебно – на общинската служба по земеделие. ОСЗ в 14-дневен срок от влизане в сила на решението на ОС постановява решение за възстановяване правото на собственост, придружено със скица на имота, като в решението се вписва решението на ОС. Решението на ОбСЗ се връчва на един от собствениците. А в случаите по §27 ал.2 т.3 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ(ДВ-бр. 62/2010г.) ОбСЗ постановява решение за обезщетяване, в което се посочва и решението на общинския съвет по ал.2.

В случая е налице признато право на собственост върху нива от 40.799 дка в м. „Цанковски геран“ в землището на с. Обнова, общ. Левски с влязло в сила съдебно решение на РС – Левски, което е задължително за ОбСЗ- Левски и подлежи на изпълнение, която следва да определи реда и начина на възстановяване на земеделската земя.

Или в случая е налице хипотезата на §27 ал.2 т.2 от ЗИДЗСПЗЗ. От представените по гражданското дело писмени доказателства може да се идентифицира и индивидуализира стария имот, а именно нива от 40.799дка, находяща се в бивша м. „Цанковски геран“ с № І-1245 кв. 69 по комасационния план на с. Обнова, при съседи – имот ІІ-897 наследници на Б.А.и VІ-793 на М.Б.. Съгласно чл. 45ж ал.1 от ППЗСПЗЗ ОбСЗ-Левски следва да предостави мотивирано искане до кмета на общината за възстановяване на имота в стари реални съществуващи или възстановими граници, като приложи скица-проект на имота, издадена от ОбСЗ. Общинският съвет се произнася на първото си заседание след постъпването на искането като приема решение за предоставяне на имотите. Общинският съвет е обвързан от направеното предложение на ОбСЗ. В случая ОбСЗ не е изпълнила задължението си да идентифицира имота, за да се установи къде се е намирал бившия имот и къде попада според картата на възстановената собственост, съответно попада ли в свободни имоти по чл. 19 ЗСПЗЗ от общинския поземлен фонд и може ли да се възстанови в стари реални граници. С което не са били изпълнени указанията в постановеното предходно съдебно решение на АС – Плевен, с което преписката е била върната за втори пореден път за ново произнасяне от ОбС. Това съответно се е отразило и на законосъобразността на решението на ОбС – Левски, тъй като по същество решението е взето без необходимата обосновка и не са налице ясни мотиви за възприетия начин на обезщетяване с други свободни имоти от общинския поземлен фонд.

Решението на ОбС е опорочено и от факта, че г-жа И. е действала в няколко качества – както като началник на ОбСЗ, който следва да изготви предложението до кмета на общината за внасянето му в ОбС, така и като общински съветник, който го мотивирал и като председател на постоянната комисия, която го одобрила. Практически ОбС не е взел информирано решение и не е формирал собствени мотиви, което е опорочило съществено формата на акта и процедурата по приемане на решението. При поредното трето гласуване е внесено същото предложение, без да са изпълнени дадените от АС указания, което прави решението нищожно на осн. чл. 177 ал.2 АПК и е друго отменително основание.

В хода на настоящото съдебно производство се изясниха всички спорни по казуса въпроси. Установи се посредством изслушаната съдебно-геодезическа експертиза и приложените доказателства по реституционната преписка и от наличните данни за имотите по КВС, предоставени на експертизата, от жалбоподателя и представени от ОбСЗ и изготвената комбинирана скица – извадка от картата на възстановената собственост, съвместена с поземлен имот І-1245, кв. 69 по комасационния план на с. Обнова, че процесната нива от 40,799 дка попада в част от имот № 221003, целият от 60 дка, в м. Каменско в землището на с. Обнова по КВС. Този имот представлява възстановени земеделски земи в нови реални граници, собственост на Църковното настоятелство, които са се намирали на други места в землището и са били признати за възстановяване. Процесната нива е различна и е призната за възстановяване със съдебното решение на РС – Левски, което подлежи на изпълнение по реда на чл. 45ж ППЗСПЗЗ вр. § 27 ал.2 ПЗРЗИДЗСПЗЗ. Тези земи не са идентични. Но тъй като на същото място, където се е намирала процесната нива са били възстановени с влезлия в сила план за земеразделяне други земеделски земи на църковното настоятелство, е невъзможно тя да бъде възстановена в стари реални граници. Затова в изпълнение на съдебното решение на РС – Левски, с което е признато правото на собственост върху процесната нива, настоятелството следва да бъде обезщетено със земи от общинския поземлен фонд по чл. 19 ЗСПЗЗ, останали след възстановяване правата на собствениците след влизане в сила на плана за земеразделяне и одобрената карта на съществуващи и възстановими стари реални граници, които земи са общинска собственост.

Затова общинският съвет по местонахождение на имота - ОбС – Левски, е компетентен да се разпореди с тези земи на основание § 27 ал.2 т.2 и т.3 ПЗРЗИДЗСПЗЗ(ДВ-бр. 62/2010г., доп. бр. 61/2016г.) и да ги предостави за обезщетение на собствениците, чието право на собственост е признато по съдебен ред, но собствеността не може да бъде възстановена, както е в настоящия случай.

Решението е взето от съответния компетентен орган, при наличието на необходимия кворум и с изискуемото мнозинство. Но както се посочи по-горе е опорочена формата на акта, поради липсата на същински мотиви,  което се е отразило на взетото решение, защото то е прието при липсата на достатъчна обосновка, поради неизпълнение от ОбСЗ на дадените указания със съдебно решение на АС – Плевен, което го прави нищожно.

В резултат на това решението противоречи на материалния закон и целта му. Целта на разпоредбата е, когато имотът не може да бъде възстановен в стари реални граници, както е в случая, на собственика с признато със съдебно решение право на собственост да се предоставят имоти за обезщетение от общинския поземлен фонд, които следва да са равностойни. Което значи - по възможност в същото землище, където се е намирал бившия имот, когато има свободни имоти от общинския поземлен фонд, като следва да се предоставят имоти в добро земеделско състояние, обработваеми земи от същия вид – ниви, в по-големи размери и по възможност на едно място. С решението са предоставени земи в две различни землища, в землището на с. Обнова и в землището на с. Българене. Видно е от представения регистър на земеделските земи по чл. 19 ЗСПЗЗ, че в землището на с. Обнова са налични достатъчно земеделски земи, които могат да бъдат предоставени за обезщетяване.

С решението е предоставен единствения свободен имот № 225011 –нива ІІІ кат. от 2,499 дка, находящ се в същата местност – м. Каменско, в която попада и процесната нива. Предоставени са и други относително по-големи имоти в други местности, в същото землище - на с. Обнова, като четири от тях с № 329007 – нива ІV кат. от 2,344 дка, № 341007 - нива ІV кат. от 3,409 дка, № 327009 – нива ІV кат. от 1,362 дка и № 341005 – нива ІV кат. от 3,841 дка, са били включени и в предложението на ОбСЗ – Левски до Кмета на Община Левски от 2016г., които са равностойни, и с които жалбоподателят заявява, че е съгласен. Следва да се отбележи, че в това предложение кметът на общината не е възприел предложените от ОбСЗ – Левски имоти за обезщетяване с посочените шест имота, а вместо това е предложил обезщетяване с други имоти в землището на с. Обнова. Това предложение не е било гласувано от ОбС- Левски и по никакъв начин не е обвързващо.

С оспореното решение ОбС – Левски е предоставил за обезщетение четири имота в друго землище – на с. Българене, въпреки че са налични достатъчно свободни имоти от общинския поземлен фонд в землището на с. Обнова, където се е намирала процесната нива, което е в противоречие с материалния закон и целта на закона, да се предостави равностойно обезщетение със земя от общинския поземлен фонд, което означава - в същото землище, в добро земеделско състояние, по възможност - в същата местност, където се е намирал бившия имот или в близост, а новите имоти да са един до друг, за да са по-удобни за обработка, предоставяне под наем или аренда. Прегледът на регистъра по чл. 19 от ЗСПЗЗ показва, че освен посочените по-горе четири имота, предмет на решението, които са с добри параметри, и с които жалбоподателят е съгласен, в землището на с. Обнова има достатъчно свободни имоти – ниви от ІІ, ІІІ и ІV кат., разположени в близост един до друг и отговарят на тези условия, макар и в други местности и могат да бъдат предоставени като равностойно обезщетение и са включени в предложението на в.л. като подходящи за обезщетяване.

При наличието на достатъчно свободни имоти от общинския поземлен фонд в същото землище, на с. Обнова, макар и в други местности, е следвало да се предоставят за обезщетяване на църковното настоятелство земеделски земи от землището на с. Обнова, в добро земеделско състояние, от същия вид – ниви, които са обработваеми, в по-големи размери и по възможност на едно и също място, за да са равностойни по категория и площ на признатия голям имот – нива от 40, 799 дка., попадаща в м. Каменско. Предоставянето на четири имота в друго землище – на с. Българене, при наличието на подходящи свободни имоти в землището на с. Обнова, не съответства на целта на закона и противоречи на принципа за съразмерност, залегнал в чл. 6 от АПК. В този смисъл и претенцията на жалбоподателя за предоставянето на други два свободни имота в землището на с. Изгрев по предложението на ОбСЗ от 2016г. е неоснователна.

            Предвид изложеното решението на ОбС – Левски следва да се прогласи за нищожно, а административната преписка да се върне за ново произнасяне, съобразно задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона, дадени в мотивите на настоящото решение. За целта ОбСЗ – Левски следва да изготви ново предложение до ОбС – Левски, в което да предложи равностойно обезщетение със земи от общинския поземлен фонд за признатото със съдебно решение право на собственост на настоятелството върху нива от 40, 799 дка, в землището на с. Обнова.

Затова преписката следва да се върне на компетентния орган - ОбСЗ – Левски от етапа на изготвяне на ново предложение за обезщетяване, тъй като процедурата изисква решението на ОбС да се предхожда от такова предложение, което е обвързващо за ОбС. Предложението на ОбСЗ – Левски като орган по поземлената собственост, следва да се придружава и от комбинирана скица от КВС и стария комасационен план с нанесено местоположение на стария имот, за да се установи къде попада бившия имот и защо не може да бъде възстановен в стари реални граници, както и със скица-проект на предлаганите имоти за обезщетение. Предлаганите имоти за обезщетение следва да са равностойни на стария имот, съобразно посочените по-горе критерии – да са в землището на с. Обнова, да са обработваеми земеделски земи – ниви в добро земеделско състояние, в близост един до друг, в м. Каменско, където попада бившия имот, или в близост до нея.

            При този изход на делото в полза на жалбоподателя следва да се присъдят направените деловодни разноски общо в размер на 850 лв., от които 50лв. –д.т., 250 лв. –депозит за в.л. и 500 лв. адвокатско възнаграждение.     

Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2 и чл. 173 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОБЯВЯВА НИЩОЖНОСТТА на Решение № 479/28.06.2018г. на Общински съвет – Левски, с което на осн. чл. 21 ал.1 т.8 от ЗМСМА, чл. 45ж от ППЗСПЗЗ и §27 ал.2 т.2 от ПЗР на ЗИД на ЗСПЗЗ (ДВ бр. 62/2010г.) на Църковно настоятелство при Църква „Св. Троица“ с. Обнова са предоставени за обезщетяване земеделски земи от общинския поземлен фонд в землищата на с. Обнова и с. Българене в няколко различни местности с обща площ от 40,575 дка.

ИЗПРАЩА административната преписка на Общинска служба „Земеделие“ – Левски за изготвяне на ново мотивирано искане до Кмета на Община Левски по реда на чл. 45ж ал.1 от ППЗСПЗЗ, съобразно задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона, дадени в мотивите на решението.

ОПРЕДЕЛЯ 14-дневен срок за изготвяне на мотивираното искане до Кмета на Община - Левски.

ОСЪЖДА Община Левски да заплати на Църковно настоятелство при Църква „Св. Троица“ с. Обнова направените деловодни разноски общо в размер на 850 лв., от които 50лв. –д.т., 250 лв. –депозит за в.л. и 500 лв. адвокатско възнаграждение.        

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните.

 

 

                                                                       С Ъ Д И Я :