ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1174

   гр.Плевен, 18.06.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на осемнадесети юни две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева 

като разгледа докладваното от съдията административно дело №695/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по жалба от ЕТ „Бушета 60-К. Д.-И., със седалище и адрес на управление гр.София, жк.“Люлин 5“, бл.538, вх.“Б“, ет.1, ап.3, представлявано от управителя К. В. Д., против Заповед за налагане на ПАМ №10454/27.05.2019г. на Началник отдел „Оперативни дейности“ гр.Велико Търново, в Дирекция „Оперативни дейности“, Главна дирекция „Фискален контрол“ в ЦУ на НАП, с която на ЕТ е наложена принудителна административна мярка - запечатване на търговски обект – ресторант „Шапката“, находящ се в гр.Плевен, Градската градина, експлоатиран от него,  и е забранен достъп до обекта за срок от 10 (десет) дни.

Административен съд Плевен намира, че не е компетентен да разгледа подадената жалба.

Съгласно чл.186 ал.4 от ЗДДС, обжалването на заповедите за прилагане на принудителни административни мерки от вида на процесната, се извършва по реда на АПК. Съобразно разпоредбата на чл.133 ал.1 от АПК, в действащата към настоящия момент редакция (ДВ бр.77 от 2018г., в сила от 01.01.2019г.), делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по постоянен адрес или седалището на посочения в акта адресат.  В конкретния случай адресат на оспорената заповед е ЕТ „Бушета 60-К. Д.-И. със седалище в гр.София, видно от посоченото в самата жалба, както и от служебно направената справка в ТР. С оглед датата на постъпване на жалбата в съда и образуване на делото – 14.06.2019г. и предвид настъпилата законодателна промяна, правилата за местната подсъдност установени в чл.133 ал.1 от АПК изискват делото да бъде разгледано от Административен съд София-град, в съдебния район, на който е седалището на ЕТ, независимо от посоченото в заповедта за прилагане на ПАМ.

            Предвид изложеното, производството по делото следва да бъде прекратено, а жалбата изпратена по подсъдност на компетентния съд.

            Водим от горното и на основание чл.135 ал.2 от АПК, съдът

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №695 по описа за 2019г. на Административен съд Плевен.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Административен съд София-град.

Определението не подлежи на обжалване.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

                                                                                              СЪДИЯ: