РЕШЕНИЕ

№ 420

гр.Плевен, 19.07.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Административен съд-Плевен, шести състав, в открито съдебно заседание на петнадесети юли две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                               Председател: Снежина Иванова

при секретаря Десислава Добрева, като разгледа докладваното  от съдия Иванова административно дело № 684 по описа за 2019 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството е по реда на чл.145 и сл. от Административно-процесуалния кодекс (АПК) във вр. с чл. 65 от Закона за общинската собственост.

Производството по делото е образувано по жалба на Ц.Н.К. и  С.Н.П.,*** чрез адв В.Ч.  срещу заповед № РД-10-633/21.05.2019 година на кмета на Община Плевен и заповед № РД-10-787 от 11.06.2019 година на арх. И. –зам. кмет на Община Плевен, с която е отложено изпълнението на процесната заповед за 03.07.2019 година,  с която  е разпоредено да освободят доброволно заеман без правно основание общински недвижим имот , находящ се  на адрес гр. Плевен, ул. „****” № ***, ет. *** , ап. ***, представляващ два стаи, кухня и сервизни помещения, като  е разпоредено при липса на доброволно изпълнение на 12.06.2019 година комисия в определен състав да го изземе.

В жалбата се  посочва, че заповедта  е незаконосъобразна, тъй като неправилно се твърди, че е предоставен 5-дневен срок за възражение. Намира, че следва да бъдат обсъдени възражения на Ц.К. от 14.03.2019 година и възражение на С.П. от 13.05.2019 година. Намира че необсъждането на възраженията от органа е процесуално нарушение. Излагат се доводи относно настаняване на оспорващите в жилището през 2010 година, като се твърди че  е настанена С.П. и семейството й, а сега заповедта е издадена само спрямо П.. Твърди се, че оспорващите са подали документи за картотекиране, излагат се доводи, че към 2000 година имотът им е предложен за изкупуване, но липсата на средства ги възпрепятства. Моли за отмяна на заповедта.

В съдебно заседание оспорващите -  Ц.Н.К. и  С.Н.П.,*** се представляват от адв В.Ч. , като П. се явява лично. Излагат се доводи за незаконосъобразност на заповедта, като се излагат отново твърдения относно настаняването на лицата през 2010 година, подаването на възражения, основания за картотекиране.

В съдебно заседание ответникът – кмет на Община Плевен, се представлява от Ю.Б., който намира доводите относно настаняване и прекратяване на наемното правоотношение на оспорващите за неотносими към предмета на делото, тъй като  са налице влезли в сила съдебни решения, с които се прекратява наемното правоотношение на лицата по отношение на процесния имот и същите го обитават без правно основание към момента на издаване на акта. Счита, че картокирането им като нуждаещи се лице не представлява основание за уважаване на жалбата и намира, че следва да бъде отхвърлена същата.

Административен съд-Плевен, шести състав, като обсъди събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази доводите на страните и извърши цялостна проверка на оспорения акт във връзка с правомощията си по чл.168 от АПК, намира за установено следното от фактическа страна:

С удведомление от 07.03.2019 година до К. *** е съобщено, че със заповед № РД-10-1335/18.08.2015 година на кмета на Община Плевен е прекратено наемното й правоотношение за процесния имот поради изтичане на срока на настаняване. Заповедта е обжалвана и ВАС е оставил в сила съд решение, с което е отхвърлена жалбата и на 22.02.2019 година същото е влязло в сила и обитава жилището без правно основание. Предоставен е 5 дневен срок за доброволно предаване на общински имот и е посочено, че започва производство по издаване на заповед по чл. 65, ал. 4 от ЗОС за принудително изземване на недвижимия имот – два стая, кухня и сервизни помещения.

На 09.05.2019 година  е изпратено уведомление до С.П., че със заповед № РД-10-1439/04.09.2015 година на кмета на община  Плевен е прекратено наемното й правоотношение и владее имот  без правно основание общински недвижим имот , находящ се  на адрес гр. Плевен, ул. „****” № ****, ет. *** , ап. *, представляващ два стаи, кухня и сервизни помещения. Предоставен е 5 дневен срок за доброволно предаване на общински имот и е посочено, че започва производство по издаване на заповед по чл. 65, ал. 4 от ЗОС за принудително изземване на недвижимия имот

 На 13.05.2019 година е депозирано възражение от П., в което посочва, че е подала документи за закупуване на имота на 07.05.2019 година и няма отговор на същото и намира, че уведомлението  е неправилно.

По делото е приложено адм дело № 809 по описа за 2015 година на Административен съд Плевен, като с решение № 230 от 23.04.2019 година е отхвърлена жалбата на С.П. срещу заповед № РД-10-1439/04.09.2015г на кмета на Община Плевен, с която е прекратено наемното правоотношение за ползваното от нея жилище, находящо се  на адрес гр. Плевен, ул. „********, представляващ два стаи, кухня и сервизни помещения. Решението е окончателно и е влязло в сила.

По делото е приложено адм дело № 772 по описа за 2015 година на Административен съд Плевен, като с решение № 378 от 14.09.2017 година е отхвърлена жалбата на Ц.К.  срещу заповед № РД-10-1335/18.08.2015г на кмета на Община Плевен, с която е прекратено наемното правоотношение за ползваното от нея жилище, находящо се  на адрес гр. Плевен, ул. „********, представляващ два стаи, кухня и сервизни помещения. Решението е обжалвано пред ВАС и с решение № 2686 /22.02.2019 година по адм. дело 11851/29017 г ВАС –Трето отделение е оставил в сила решението и е налице влязло в сила решение за прекратяване на наемното правоотношение.

Прилагат се писмени документи – заявление за закупуване на процесния обект, възражения от оспорващите, които съдът намира за неотносими към предмета на делото.

Със заповед № РД-10-633/21.05.2019 година на кмета на Община Плевене разпоредено  доброволно освобождаване нот оспорващите на общински недвижим имот, находящ се  на адрес гр. Плевен, ул. *********, представляващ два стаи, кухня и сервизни помещения в 5 дневен срок от получаване на заповедта и е опредлен ден за принудително извеждане на 12.06.2019 година. поради връчване на заповедта по-късно, то със  заповед № РД-10-787 от 11.06.2019 година на арх. И. –зам. кмет на Община Плевен е отложено изпълнинето на заповедта за 03.07.2019 година от 10 часа.

Съдът с определение  от 14.06.2019 година е спрял изпълнението на заповед № РД-10-633/21.05.2019 година на кмета на Община Плевен  и заповед № РД-10-787 от 11.06.2019 година на арх. И. –зам. кмет на Община Плевен, с която е отложено изпълнението й за 03.07.2019 година до приключване на производството по оспорването й с влязло в сила съдебно решение.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

Жалбата, предмет на това производство, е подадена в срока по чл.  65, ал. 4 от ЗОС, от надлежни страни и е процесуално допустима.

Разгледана по същество е неоснователна.

Съдът намира, че заповед № РД-10-633/21.05.2019 година на кмета на Община Плевен  и заповед № РД-10-787 от 11.06.2019 година на арх. И. –зам. кмет на Община Плевен са издадени от компетентен орган.

Оспорената заповед ведно с тази от 11.06.2019 г. са издадени в писмена форма, посочени са правните  и фактически основания за издаването им,  спазени са административно-производствените правила – уведомени са оспорващите за започване на производството . Заповедта се основава на изпратени и получени от оспорващите уведомения, в които подробно, конкретно и достъпно е изяснено, защо ползват имота без правно основание. Поради това заповедта съдържа фактическите и правни основания за издаването й и в този смисъл е мотивирана. Издадена е след изтичането на последния даден 5-дневен срок за освобождаване на заеманото без правно основание жилище.

Съдът намира, че е постановена в съответствие с материалния закон. Материалните предпоставки за изземване на имот по реда на чл. 65 от Закона за общинската собственост са: 1. имотът да е общинска собственост и 2. наличие на някоя от алтернативните предпоставки - имотът се владее или държи без основание, не се използва по предназначение или необходимостта от него е отпаднала. Не се спори относно обстоятелството, че имотът  е общински и  по отношение на процесния имот са налице влезли в сила съдебни решения за прекратяване на наемното правоотншение на оспорващите. Неоснователни в тази връзка са доводите им, относно начина на настаняване през 2010 година, искането им за закупуване на имота през 2019 година, тъй като са налице влезли в сила съдебни актове срещу заповеди за прекратяване на наемното правоотношение и сочените доводи са неотносими.

Налице е и втората предпоставка  - ползване/държане на имота без правно основание, тъй като са налице съдебни решения , с които са отхвърлени жалбите на К. и П. срещу заповедите за прекратяване на наемното им проавоотношение за общински недвижим имот, находящ се  на адрес гр. Плевен, ул. ********, представляващ два стаи, кухня и сервизни помещения  и същите го владеят без правно основание.

Изтъкнатите от оспорващите доводи за незаконосъобразност на издадената заповед са свързани с правното основание на предходните заповеди за прекратяване на наемното правоотношение, които са влезли в сила към момента на издаване на заповедта за изземване на имота, те не са относими към настоящото производство. Неотносими са доводите за тенденциозно отношение на общинската администрация спрямо К. и П., като твърдението, че са подадени заявления за картотекиране като нуждаещи се лица е неотносимо към предмета на спора, тъй като към датата на издаване на акта, общинският имот се владее без правно основание, тъй като е прекратено наемното правоотношение, а обстоятелството, дали ще бъдат картотекирани лицата като нуждаещи се и ще бъдат настанени в общинско жилище, е предмет на друго административно и евентуално на друго съдебно производство, което няма връзка и не е обуславящо настоящото.

 Предвид горепосоченото съдът намира, че оспорената заповед  е законосъобразна, а жалбата следва да бъде отхвърлена.

Мотивиран от горното и на основание чл. 172, ал. 2, предл. последно от АПК, Административен съд – Плевен, шести състав,

 

РЕШИ:

 

Отхвърля жалба на Ц.Н.К. и  С.Н.П.,*** чрез адв В.Ч.  срещу заповед № РД-10-633/21.05.2019 година на кмета на Община Плевен и заповед № РД-10-787 от 11.06.2019 година на арх. И. –зам. кмет на Община Плевен, с която е отложено изпълнението на процесната заповед за 03.07.2019 година,  с която  е разпоредено да освободят доброволно заеман без правно основание общински недвижим имот , находящ се  на адрес гр. Плевен, ул. ********, представляващ два стаи, кухня и сервизни помещения.

Препис от решението да се изпрати на страните.

Решението може да се оспорва пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от деня на съобщаването му на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/