Р E Ш Е Н И Е

 

558

 

гр.Плевен, 23.10.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесети септември, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                              

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов

                                 ЧЛЕНОВЕ: Елка Братоева

                                                       Катя Арабаджиева

                    

при секретаря Венера Мушакова и с участието на прокурора Иван Шарков като разгледа докладваното от председателя касационно административно-наказателно дело № 676 по описа за 2019 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

         С решение № 7/12.03.2019 г., постановено по НАХД № 12 по описа за 2019 г.,  Районен съд- Никопол е потвърдил Наказателно постановление № 1166/07.01.2019г. на Директора на РДГ гр.Ловеч, с което за нарушение на чл.213, ал.1, т.1и т.2 от ЗГ и на осн.чл.266, ал.1, т.1 от ЗГ е наложено административно наказание „глоба” в размер на 100 лв. и на осн.чл.266, ал.1, т.2 от ЗГ е наложено административно наказание „глоба” в размер на 100 лв. на М.И.Б. ***, за това, че на  02.09.2018г. в 12:10 часа в землището на гр.Никопол извършва транспорт с лек автомобил „******“ с рег.N ****** на 1 пр.куб.м. брястови дърва за огрев, нарязани на дължина 1 м., без да са маркирани с контролна горска марка и без необходимите документи за транспорт.

Срещу решението е подадена касационна жалба от М.И.Б., подадена чрез адв. С.Б. ***,  в която са наведени доводи, че  съдебният акт е постановен при липса на мотиви, тъй като въззивният съд не е изложил такива относно приложението на чл.28 от ЗАНН, както и по отношение на останалата част на оспореното НП, а именно по отношение приложението на чл.20, вр. чл.273, ал.1 от ЗГ. В заключение се прави искане да бъде отменено оспореното НП.

Постъпил е писмен отговор на касационната жалба от ответника РДГ- Ловеч, представлявана от директора инж. П.П.Б., в който се изразява становище, че решението на въззивния съд е правилно и законосъобразно и е базирано на събраните в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства, поради което следва да бъде оставено в сила.

         В съдебно заседание касаторът се явява лично и с адв. С. Б., който от името на доверителя си поддържа жалбата по изложените в нея съображения. Твърди, че решението на РС- Никопол е необосновано и немотивирано, поради което следва да бъде отменено, а делото да бъде върнато за ново разглеждане от РС- Никопол.

Ответникът не изпраща процесуален представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е основателна и следва да бъде уважена.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, поради което е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е основателна.

Съобразно разпоредбата на чл. 218, ал.1 АПК настоящият съдебен състав следва да обсъди само посочените в жалбата пороци на решението, а съобразно чл.218, ал.2 АПК служебно следи за валидността, допустимостта и съответствието на решението с материалния закон.

В конкретния случай с касационната жалба е направено оплакване за липса на мотиви, тъй като въззивният съд не е обсъдил доводите, изложени в жалбата, с която е бил сезиран, а именно относно приложимостта на чл.28 от ЗАНН, както и че в решението не са изложени доводи по отношение приложението на чл.20 от ЗАНН вр. чл.273, ал.1 от ЗГ.

Настоящият съдебен състав намира, че при постановяване на оспореното решение са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които съставляват основание за неговата отмяна и връщане на производството за ново разглеждане от друг състав на същия съд. Изложени са бланкетни мотиви, в които единствено е изложена приета за установена фактическа обстановка, но без да е налице анализ на събраните доказателства. Липсват мотиви относно правната квалификация на извършеното нарушение, както и законосъобразността на наложените санкции и техния размер. Не са налице и мотиви по отношение постановеното отнемане в полза на държавата на вещите, предмет на нарушението, както и на вещите, послужили за извършване на нарушението. В опит да се санира този пропуск е постановено Определение № 85/22.05.2019 г. по реда на чл.306, ал.1, т.4 от НПК, който процесуален ред не е приложим в съдебната фаза на административнонаказателното производство. Правомощията на съда са изчерпателно посочени в чл.63, ал.1 и 2 от ЗАНН, а случаите, в които са приложими разпоредбите на НПК са посочени в чл.84 от ЗАНН, който законов текст не може да се тълкува разширително. РС- Никопол е имал задължение да се произнесе с решението си по законосъобразността на цялото НП и пропускът му да направи това не може да бъде саниран.  

Не е налице и доказателствен анализ, както и правни изводи, обосновани със събраните по делото доказателства и касаещи компетентността на органа, издал АУАН и тази на административнонаказващия орган, както и за съставомерността на нарушението по посочения в НП законов текст. На следващо място с въззивната жалба са изложени доводи, касаещи приложението на чл.28 от ЗАНН, по които въззивният съд също не се е произнесъл. Недопустимо е отговор на поставените от жалбоподателя въпроси, свързани със законосъобразното провеждане на административнонаказателното производство да бъдат дадени едва с касационното решение.

По тези съображения настоящият съдебен състав намира, че Районен съд- Никопол е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила при постановяване на обжалваното решение, което се изразява в немотивиране на същото по надлежния ред, което в съдебната практика се приема за пълна липса на мотиви. Горното представлява основание за отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Районен съд- Никопол, при което следва да се съобразят посочените по- горе обстоятелства.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр. 2 във връзка с чл. 222, ал.2, т.1 от АПК, съдът

 

 

Р Е Ш И:

 

 

ОТМЕНЯ  решение № 7/12.03.2019 г., постановено по НАХД № 12 по описа за 2019 г. по описа на Районен съд – Никопол.

ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на Районен съд- Никопол, при което да се изпълнят указанията, дадени в обстоятелствената част на решението.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/            ЧЛЕНОВЕ: 1./п/                 2./п/