Р       Е       Ш     Е       Н       И       Е

 

  110/  05. Март 2019г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На двадесет и трети януари  2019г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 647/2018г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Образувано е по жалба на С.И.Г. ***, чрез адв. М. *** срещу Заповед № 1127/06.06.2018г. на Изпълнителния директор на НАП – София, с която на осн. чл. 106 ал.1 т.2 от Закона за държавния служител е прекратено служебното правоотношение на жалбоподателката за заеманата от нея длъжност „старши инспектор по приходите“ в ТД на НАП – В. Търново, Дирекция „Контрол“, отдел „Оперативни проверки“, ИРМ - Плевен, считано от 19.06.2018г., поради съкращаване на длъжността.

Жалбоподателката оспорва заповедта като незаконосъобразна и иска отмяната й, поради противоречие с материалния закон и целта на закона, съществени процесуални нарушения. Счита, че не е налице действително съкращение на щата, а правомощието за прекратяване на служебното правоотношение е упражнено превратно. Излага доводи, че няма закриване на дейността, няма пълно или частично съкращаване на функции, липсва и намаляване на щатните бройки. Не е предложена друга длъжност на служителката в държавната администрация, а вместо това е обявен външен конкурс за назначаване на нови служители. Предизвестието е дадено преди да бъде взето решение на управителния съвет на НАП и да бъде утвърдено ново щатно разписание. Претендира присъждане на направените деловодни разноски.

Ответникът –– Изпълнителния директор на НАП – София, чрез юрк. Г. и процесуалния представител М.К., изразява становище за неоснователност на жалбата. Излага подробни съображения, че съкращението е реално, тъй като е бил закрит целият отдел и след вътрешната реорганизация на дирекции и отдели в НАП не е налице пълно припокриване на функции на изпълняваната от жалбоподателката длъжност с други длъжности от други отдели. Претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение в размер на 150 лв.

Като съобрази приетите по делото и относими доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 124 от ЗДСл.

Заповедта е връчена на 15.06.2018г. Жалбата е подадена по пощата на 28.06.2018г. (п.кл.) и следователно в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване от активно легитимирана страна срещу подлежащ на обжалване индивидуален административен акт, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество жалбата е ОСНОВАТЕЛНА.

Жалбоподателката С.И.Г. е заемала длъжността „старши инспектор по приходите“ в ТД на НАП – Велико Търново, Дирекция „Контрол“, отдел „Оперативни проверки“ ИРМ Плевен по служебно правоотношение.

Със Заповед № 1127/06.06.2018г. на Изпълнителния директор на НАП – София е прекратено служебното правоотношение на жалбоподателката за заеманата от нея длъжност на осн. чл. 106 ал.1 т.2 от Закона за държавния служител, считано от 19.06.2018г., поради съкращаване на длъжността. На осн. чл. 61 ал.1 ЗДСл е наредено да се изплати обезщетение за неизползвания платен отпуск.

Заповедта е издадена в необходимата писмена форма и съдържа всички реквизити. Подписана е за изпълнителен директор на НАП от А. Г. Г. – Зам. Изпълнителен директор на НАП, който е замествал изпълнителния Директор на НАП – Г. Д. за периода 04.06.2018г. – 08.06.2018г. съгласно Заповед № ЗЦУ-777/01.06.2018г., тъй като тя е отсъствала през този период поради разрешен платен отпуск, видно от приложените по делото молба и заповед за отпуск. Заповедта за прекратяване на служебното правоотношение е издадена от органа по назначаването съгласно чл. 13 ал.1 ЗНАП, при условията на заместване, и следователно от съответния компетентен орган съгласно чл. 106 ЗДСл, който има правомощие да прекрати служебното правоотношение.

На служителката е било връчено едномесечно предизвестие № 18/08.05.2018г. за прекратяване на служебното правоотношение на осн. чл. 106 ал.1 т.2 от ЗДСл, което е връчено на 17.05.1018г. и започва да тече от датата на връчването, като за неспазения срок на предизвестие се дължи обезщетение за неспазен срок на предизвестие в размер на основната заплата за периода на неспазения срок. В него е посочено, че със Заповед № ЗЦУ-560\ 23.04.2018г. на Изпълнителния директор на НАП е утвърдено ново длъжностно разписание на ТД на НАП – Велико Търново, считано от 01.05.2018г. С новото длъжностно разписание са съкратени 31 щатни бройки от длъжностите: началник на отдел, главен инспектор по приходите, старши инспектор по приходите, инспектор по приходите в отдел „Оперативни проверки“, дирекция „Контрол“ в ТД на НАП – В. Търново. Предизвестието е връчено след утвърждаването на новото длъжностно разписание в сила от 01.05.2018г. като за неспазения срок се дължи обезщетение, което изрично е записано и в този смисъл не са допуснати твърдяните от жалбоподателката съществени процесуални нарушения.

Основните спорни по делото въпроси са дали е налице правното основание на чл. 106  ал.1 т.2 ЗДСл – при съкращаване на длъжността,  за прекратяване на служебното правоотношение със служителката и дали е налице реално съкращаване на длъжността като нормативно определена позиция, изразяваща се в система от функции, задължения и изисквания, утвърдени с длъжностната характеристика или същите функции са запазени в администрацията на НАП като присъщи на приходната администрация, които при вътрешната реорганизации на администрацията са преминали към други длъжности в  отдел „Оперативни дейности“ към Главна дирекция „Фискален контрол“ с ИРМ – Плевен, чиито функции са били разширени  и щатът е увеличен и към отдел „Проверки“, сектор „Проверки“ с ИРМ – Плевен, чийто щат също е бил увеличен.

По делото са приложени длъжностните разписания и поименните щатни разписания преди и след съкращението, длъжностната характеристика на заеманата от жалбоподателката длъжност и длъжностните характеристики за посочените по-горе длъжности, заповеди и решения на НАП във връзка с реорганизацията на дейността, назначена е и съдебно-икономическа експертиза, които дават възможност на съда да направи следните изводи:

С Решение № РМФ-21/23.03.2018г. управителния съвет на НАП е одобрил организационно-управленските структури на ЦУ на НАП и на ТД на НАП, в това число и на ТД на НАП – В.Търново, в чиято структура съществуващата Дирекция „Контрол“, преминава на пряко подчинение на Заместник-директора на ТД на НАП – В. Търново.

Със Заповед № ЗЦУ-560/23.04.2018г. на Изпълнителния директор на НАП е утвърдено длъжностно разписание на териториалните дирекции на НАП, в това число и на ТД на НАП- В. Търново, считано от 01.05.2018г. Според него в Дирекция „Контрол“ се намалява щатната численост на персонала от 382 на 259 щ.бр. като се намалява числеността с 2 щ.бр. в отдел „Ревизии“, Сектор „Ревизии“.

Съкращават се всички 31 щ. бр. в отдел „Оперативни проверки“, с което практически целият отдел в ТД на НАП се закрива, но в същото време се увеличава с 10 щ.бр. числеността в отдел „Проверки“ към същата дирекция „Контрол“.  Съкращават се всички длъжности в отдел „Оперативни проверки“, в това число и заеманата от жалбоподателката длъжност. Но остават вакантни длъжности, включително и за длъжност „инспектор по приходите“ в отдел „Проверки“, сектор „Проверки“ – ИРМ – Плевен в Дирекция „Контрол“, както и в други сектори.

Увеличена е и щатната численост на Главна дирекция „Фискален контрол“ от 654 на 824 щ.бр. т.е. със 170 щ.бр., което увеличение е основно в Дирекция „Оперативни дейности“, в това число е увеличена и щатната численост в отдел „Оперативни дейности“ – Велико Търново от 110 на 126 щ.бр. т.е. с 16 бр. Не е налице преобразуване/трансформиране на административни звена от структурата на НАП, а увеличение на числеността на персонала в Дирекция „Оперативни дейности“ към ГД „Фискален контрол“.  

В същото време в хода на процедурата по реорганизация на структурата и щатната численост на персонала, на основание Заповед № 486/10.04.2018г. е обявен конкурс за 28 свободни щатни бройки за длъжност „инспектор по приходите“ в отдел „Оперативни дейности“ – Велико Търново, дирекция „Оперативни дейности“, главна дирекция „Фискален контрол“ ЦУ на НАП в това число в сектор „Мобилни групи“ – В. Търново с месторабота гр. Плевен – 13 свободни щатни бройки.

Обявени са и конкурентни подбори в ТД на НАП – В. Търново и офисите от региона за набиране на кандидатури за заемане на свободни щатни бройки, в това число и в отдел „Проверки“, сектор „Проверки“, ТД на НАП – В. Търново, ИРМ – Плевен за една свободна щатна бройка за длъжността „старши инспектор по приходите“ с обхват на подбора служители от ТД на НАП – В. Търново, отговарящи на изискванията за заемане на длъжността; както и за една свободна щатна бройка за длъжността „инспектор по приходите“ в същото структурно звено, със срок до 04.05.2018г.

Структурата на ЦУ и ТД се одобрява от УС на НАП по предложение на изпълнителния директор на НАП – чл. 5 ал.5 т.6 от ЗНАП. Числеността на персонала на НАП се определя след решение на Управителния съвет, а числеността на ЦУ и на ТД на НАП в рамките на общата численост на агенцията се определя от изпълнителния директор на НАП съгласно чл. 10 ал.1 т.8 от ЗНАП. Съгласно утвърдената от управителния съвет на НАП структура, изпълнителният директор на НАП е утвърдил длъжностно разписание от 01.01.2018г., видно от което общата численост на персонала в ТД на НАП – В. Търново за 2018г. е 858 бр., от които специализирана администрация – 707 бр. и служители, заемащи експертни длъжности с аналитични и/или контролни функции – 672 бр.

След утвърждаването от УС на НАП на новата структура, считано от 01.05.2018г. Изпълнителният директор на НАП е утвърдил ново длъжностно разписание, според което в ТД на НАП – В.Търново се намалява общата численост на персонала на 835 щ. бр., в това число и специализираната администрация на 684 щ.бр., от които служителите, заемащи експертни длъжности с аналитични и/или контролни функции се намаляват на 651 щ. бр. Или намалението на щатната численост е с 23 щ. бр. специализирана администрация, от които 22 щ.бр. на служители, заемащи експертни длъжности с аналитични и/или контролни функции.

Изпълнителният директор на НАП няма правомощия да намалява щатната численост на персонала, а може в рамките на утвърдената от УС на НАП структура и обща численост да прави реорганизационни промени като прехвърля някои от длъжностите в други структури. Направените промени в щатното разписание са в рамките на утвърдената обща численост на НАП, съобразно утвърдената от УС на НАП организационна структура, като е намалена щатната численост на едни звена, за сметка на увеличението на други звена.

С утвърждаването на щатното разписание от 01.05.2015г., с което се намаляват щатните бройки на НАП, в това число и за ТД на НАП – В.Търново, въз основа на одобреното ново щатно разписание са били съкратени 31 щатни бройки от длъжностите: началник отдел, главен инспектор по приходите, старши инспектор по приходите и инспектор по приходите в отдел „Оперативни проверки“, дирекция „Контрол“ в ТД на НАП – В. Търново, на практика целият отдел в ТД на НАП – Велико Търново е закрит от 01.05.2018г., в това число и съществуващите длъжности в ТД на НАП – В. Търново, Дирекция „Контрол“, отдел „Оперативни проверки“, ИРМ – Плевен, които са: Гл.инспектор по приходите – 1 бр., Инспектор по приходите – 5 бр., както и заеманата от С.Г. длъжност „Ст. инспектор по приходите“ – 1 бр.

Двете бройки – „ст. инспектор по приходите“ и „инспектор по приходите“ са били прехвърлени от закрития отдел „Оперативни проверки“ – ИРМ – Плевен в Сектор „Проверки“ – ИРМ – Плевен, където е налице увеличение на щатните бройки за тези длъжности съответно: ст. инспектор по приходите от 7 на 8 бр. и за „инспектор по приходите“ от 16 на 17 бр. като длъжността „ст. инспектор по приходите“ е била вакантна, а длъжността „инспектор по приходите“ след прехвърлянето в сектор „Проверки“ също е останала вакантна.

Извършваната от закрития отдел „Оперативни проверки“ дейност е присъща на приходната администрация и тя не е отпаднала. След закриването на отдела се извършва от други структурни звена в Главна дирекция „Фискален контрол“, но в по-специфичен обхват – само по отношение извършването на фискални проверки на задължени лица, свързани със стоки с висок фискален риск.  Прехвърля се и към Дирекция „Контрол“, отдел „Проверки“, на които е възложено довършването на започнатите процедури и извършването на проверки в търговски или други стопански обекти за спазването на разпоредбите на Наредба № Н-18/13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговски обекти чрез фискални устройства, дейността по констатиране на нарушения. За целта са били утвърдени процедури, видно от Заповед № ЗЦУ-977/18.07.2018г. за дирекция „Контрол“. Видно от сравнението на длъжностните характеристики за заеманата от жалбоподателката длъжност и длъжността ст. инспектор по приходите в Отдел „Проверки“, Сектор „Проверки“ в основната си част се припокриват – осъществявяне на контрол по прилагане на данъчното и осигурително законодателство, чрез извършване на проверки. Разликите формално идват оттам, че в новите длъжностни характеристики задълженията са описани по-подробно и детайлно. Като видно от приложените заповеди дейността, извършвана от закрития отдел „Оперативни проверки“ е възложена за извършване от отдел „Проверки“, част от нея е преминала и към функциите на отдел „Оперативни дейности“ в Главна Дирекция „Фискален контрол“ при ТД на НАП по отношение контрола на стоките с висок фискален риск.

Действително е била закрита заеманата от жалбоподателката длъжност, но функциите не са престанали да съществуват, а са преминали към други структурни звена на дирекция „Контрол“ и Главна дирекция „Фискален контрол“, чиито щатни бройки са били увеличени, т.е. присъщата за приходната администрация дейност, която е била основна функция на заеманата от жалбоподателката длъжност не е престанала да съществува и не е отпаднала необходимостта от извършването й т.е. не е налице реално съкращаване на длъжността, с оглед на което служебното правоотношение с жалбоподателката е прекратено в нарушение на материалния закон.

Както преди съкращението, така и след това в ТД на НАП – В. Търново ИРМ Плевен са съществували вакантни длъжности, но те не са били закрити или прехвърлени при реорганизацията на дейността, за да не се съкращават служители, а да бъдат преназначени, там, където е необходимо. Не е било предложено персонално на жалбоподателката преназначаване в отделите, чийто щат се увеличава, при условията на чл. 82 ал.1 ЗДСл, предвид, че видно от приложеното служебно досие, тя е назначена в приходната администрация през 2009г. и при последното атестиране е получила най-високата атестационна оценка – „изпълнението надвишава изискванията“.

Това означава, че правото на съкращение е упражнено в нарушение на принципа за съразмерност, залегнал в чл. 6 от АПК и в нарушение на целта на закона, а именно залегналия в чл. 81 от ЗДСл принцип за стабилитет на служебното правоотношение. Този принцип задължително следва да се съблюдава при упражняване оперативната самостоятелност на органа. При упражняване правомощието си органът по назначението е длъжен да действа по разумен начин, добросъвестно и справедливо, така че да не се засягат права и законни интереси на служителя, в по-голяма степен от най-необходимото с оглед преследваната с акта законосъобразна цел и да приложи онези мерки, които са по-благоприятни за служителя, ако и по този начин може да се постигне целта на закона и да избере онази възможност, която е осъществима най-икономично и е най-благоприятна за приходната администрации и да се въздържа от действия, които могат да причинят на служителя или администрацията вреди, явно несъизмерими с преследваната цел.

Съдът счита, че в случая този принцип не е бил спазен, тъй като е прекратено служебното правоотношение с държавен служител, доказал своите професионални качества, без да му бъде предложено преназначаване в други структури, чиято дейност се разширява и към която преминава част от дейността и щатните бройки на закрития отдел, в който е работила служителката. В същото време при реорганизация на структурите на приходната администрация са обявени конкурси за първоначално назначаване на нови държавни служители за останалите след реорганизацията вакантни длъжности, които тепърва ще се обучават и ще добиват професионален опит, за което ще се изразходва допълнително обществен ресурс.

Затова съдът счита, че правомощието е упражнено превратно, не в полза на службата и функцията и засяга в по-голяма степен правата на съкратената служителка, отколкото е обективно необходимо, какъвто е смисъла на разпоредбата.

Това налага отмяната на заповедта като  незаконосъобразна, поради несъответствието й с материалния закон и целта на закона.

При този изход на делото в полза на жалбоподателката следва да се присъдят направените деловодни разноски в размер на 620 лв. – адвокатски хонорар и 200 лв. – депозит за в.л. Направеното възражение от ответника за прекомерност на възнаграждението е неоснователно, тъй като минималното възнаграждение за този вид административни дела е 500 лв. съгласно чл. 8 ал.3 от Наредба № 1/2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения и по делото са проведени три съдебни заседания, в които е участвал адв. М..

         Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТМЕНЯ Заповед № 1127/06.06.2018г. на Изпълнителния директор на НАП – София, с която на осн. чл. 106 ал.1 т.2 от Закона за държавния служител е прекратено служебното правоотношение на С.И.Г. *** за заеманата длъжност „старши инспектор по приходите“ в ТД на НАП – В. Търново, Дирекция „Контрол“, отдел „Оперативни проверки“, ИРМ - Плевен, считано от 19.06.2018г., поради съкращаване на длъжността.

ОСЪЖДА Национална агенция по приходите да заплати на С.И.Г. *** направените деловодни разноски в размер на 620 лв. – адвокатски хонорар и 200 лв. – депозит за в.л.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

                                                        С Ъ Д И Я : /П/