О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1196

 

гр. Плевен, 20.06.2019 г.

 

Административен съд- гр.Плевен, втори състав, в закрито съдебно заседание на двадесети юни две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                            Председател: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

като разгледа докладваното от съдията Господинов административно дело № 635 по описа за 2019 год. на Административен съд- Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано е по жалба /наречена иск по чл.128 АПК / от С.Т. ***, изпратен до АССГ и заведен с вх. рег. № 12631/23.04.2019 г., в която е формулирано искане за „отмяна, нищожност на решения и актовете по делото и даване на ред, по който да накарам поредния престъпен МЗ да изпълни волята на парламента“.

В АССГ е било образувано адм. д. № 4552/2019г. С разпореждане от 02.05.2019г. на жалбоподателя е указано внасяне на държавна такса в размер на 10 лв., както и да уточни в 7- дневен срок от съобщението кой административен или съдебен акт и по кое административно производство обжалва. Жалбоподателят е уведомен, че при неизпълнение на указанията в указания срок жалбата ще бъде оставена без разглеждане, а производството по делото ще бъде прекратено. Горното разпореждане е връчено на майката на жалбоподателя на 13.05.2019 г., видно от разписка на л.4 от адм.д. № 4552/2019 г. на АССГ. В указания срок жалбоподателят е заплатил държавна такса в указания размер и е подал уточнение, заведено с вх. № 23.05.2019 г.

 След внасянето на таксата съдията- докладчик е постановил определение № 4062/29.05.2019г., с което е прекратил производството по делото и го е изпратил по подсъдност на Административен съд- Плевен.

Настоящият съдия- докладчик намира, че дадените указания с разпореждане от 02.05.2019г. по адм.д. № 4552/2019г. на АССГ, за уточняване на жалбата не са изпълнени.  В постъпилото уточнение /л.7 от адм.д. № 4552/2019г./ не е посочен административен или съдебен акт, който се оспорва. В него е налице изложение за наличие на задължение на Министъра на здравеопазването, вписано в Закона за здравето, за създаване на единен е-регистър за временно недееспособни български граждани и е формулирано искане до съда „да го принуди да си свърши работата“. Посочено е още, че жалбоподателя не може да определи кой акт оспорва по чл.128 от АПК. В заключение е формулиран петитум : „Искам установяване на правото всеки гражданин да може да търси отговорност не само за преки, а и за опосредени от несъздаден законов документ действия на чиновници от изпълнителната власт! Член 256 АПК трябва да позволява глоба за неизпълнени действия! Обществото  е работодател на НС, всеки гражданин е общество! Сигналът трябва да се обжалва…

На второ място в подаденото уточнение не са изпълнени указанията да се посочи в какво се състои незаконосъобразността на обжалвания административен акт, което съставлява изискване към съдържанието на жалбата по смисъла на чл.150, ал.1, т.6 от АПК.

Ето защо съдът намира, че дадените с определение № 549/20.03.2019г. указания не са изпълнени. За съда не е ясно кой/кои административни актове се оспорват, респ. не е конкретизиран предмета на производството. Жалбоподателят е бил уведомен за последиците при неизпълнение на дадените указания в посочения срок.

При тези съображения съдът намира, че жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

Воден от горното и на основание чл.158, ал.3 АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба /наречена иск по чл.128 АПК/ от С.Т. ***/23.04.2019 г. по описа на АССГ, в която е формулирано искане за „отмяна, нищожност на решения и актовете по делото и даване на ред, по който да накарам поредния престъпен МЗ да изпълни волята на парламента“.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 635 по описа на Административен съд- Плевен за 2019 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба в 7- дневен срок от съобщението за изготвянето му пред ВАС на РБ.

Препис от определението да се изпрати на жалбоподателя.

 

СЪДИЯ: /п/