ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1265

гр.Плевен, 01.07.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на  първи юли две хиляди и деветнадесета година, в състав:

           

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

                                                        

като разгледа докладваното от съдията административно дело №626/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Административен съд Плевен е подадена искова молба от л.св.К.И.Т., изтърпяващ наказание в затвора Белене, в която се сочи, че се претендират неимуществени вреди от ГДИН в размер на 50000лева за периода от 14.11.2014г. до 28.06.2019г. Твърди се, че срещу него се прилага дискриминация, психически тормоз, като условията, в които живее не отговарят на изискванията от 4кв.м. Твърди се още, че администрацията го дискриминира, като не се отнася сериозно към проблемите му. Твърди се, че го местят от група в група, което му се отразява зле на психиката. Сочи се, че условията в килиите са много лоши.

Съдът е установил нередовност на исковата молба и е указал на ищеца, в 7-мо дневен срок, да посочи от кои незаконосъобразни действия и бездействия и на кои длъжностни лица при затвора Белене твърди, че търпи неимуществени вреди; да посочи в какво се изразяват тези неимуществени вреди; да посочи какво се иска от съда, както и да представи по делото документ за внесена по сметка на Административен съд Плевен държавна такса в размер на 10лева. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания.

На 07.06.2019г. по делото е постъпила уточнителна молба от л.св. Т., в която се сочи, че търпи неимуществени вреди от страна на затвора Белене, тъй като са му нарушени правата по чл.3 от ЗИНЗС. Твърди се, че спрямо него се прилага тормоз. Сочи се, че на 06.05.2018г. са го нападнали пред столовата, за което се е оплакал на администрацията, но не са го взели под внимание. Счита се, че по този начин се укрива престъпление. Сочи се още, че след тази случка и оплакванията, е преместен в отряд с рецидивисти. Твърди се, че там отново е тормозен, за което е подавал жалби до администрацията. Твърди се, че при преместването му в друга група са откраднати много от личните му вещи, както и е съблечен гол пред други лица лишени от свобода. Иска се присъждане на обезщетение в размер на 50000лева.

С допълнителна молба от 17.06.2019г. от л.св.Димитров е представен документ за внесена държавна такса по сметка на съда.

При проверка редовността на исковата молба съдът е приел, че не са отстранени констатираните нередовности, поради което отново е оставил исковата претенция без движение. На ищеца са дадени указания в 7-мо дневен срок да посочи изрично от кои незаконосъобразни действия и бездействия и на кои длъжностни лица произтичат неимуществените вреди, тъй като са налице различни твърдения в първоначалната искова молба – за лоши битови условия , а в допълнението към нея – за психически тормоз; да уточни в какво се изразяват неимуществените вреди; да посочи надлежен ответник срещу когото е подадена исковата молба, тъй като е налице противоречие между първоначалната искова молба и допълнението към нея; да конкретизира периода, като има предвид, че посочената крайна дата от него  - 28.06.2019г. не е настъпила нито към датата на подаване на исковата молба, нито към момента на съдебното определение. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания.

            Съдът, след като се запозна с материалите по делото и отново извърши проверка на предварителните въпроси, относно редовността и допустимостта на подадената искова молба, намира за установено следното:

            Съобщението за отстраняване нередовностите е връчено лично на  л.св.Т. на 19.06.2019г., като са спазени изискванията на ГПК. Указаният срок е изтекъл на 26.06.2019г. – сряда, работен ден.

В указания срок и до настоящия момент не  са изпълнени дадените от съда указания за отстраняване на констатираните нередовности по исковата молба. По делото не е ясно от кои незаконосъобразни действия или бездействия и на кои длъжностни лица се твърди, че са настъпили неимуществените вреди; не е конкретизиран надлежен ответник, съобразно разпоредбата на чл.205 от АПК, както и не е уточнен периодът, за който се иска присъждане на обезщетение в размер на 50000лва. Това прави исковата молба нередовна и препятства извършването на последващи действия. След като исковата молба е нередовна, налице е основание за оставяне без разглеждане и връщане на същата, съобразно разпоредбата на чл.129 ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК. Производството по делото следва да бъде прекратено.

             Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ И ВРЪЩА исковата молба подадена от л.св.  К.И.Т., изтърпяващ наказание в затвора Белене, с която се иска присъждане на обезщетение в размер на 50000лева.

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №626/2019г. по описа на Административен съд-Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на оспорване с частна жалба, чрез Административен съд Плевен,  пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на л.св.К.Т..

 

                                                                                                          СЪДИЯ: