О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

1233

 

гр. Плевен, 26.06.2019г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и шести юни  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 624/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:                                      

 

Административното дело е образувано по жалба на С.Т. *** срещу  писмо Изх. № 2681/08.03.2019г. на Главния секретар на ВСС относно заявление за достъп до обществена с рег. № 17/26.02.2019г.

Жалбоподателят оспорва писмото с бланкетна жалба с Рег. № 2681/ 10.05.2019г. С допълнителна писмена молба със саморъчен подпис е потвърдил подадената жалба, внесъл е д.т. 10 лв. и изрично заявява, че поддържа жалбата си. Счита, че е налице незаконосъобразен, противоречащ на целта на закона и нищожен отказ за предоставяне на обществена информация с посоченото писмо и иска отмяната му, претендира разноски.

Ответникът – Главния секретар на ВСС е представил административната преписка, не е изразил становище по жалбата.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 40 от Закона за достъп до обществена информация.

Оспореното писмо е с дата 26.02.2019г. и е изпратено на заявителя по електронна поща на същата дата. Жалбата е подадена от активно легитимирана страна  срещу подлежащ на оспорване индивидуален административен акт. Депозирана е по електронна поща на 08.05.2019г. и е регистрирана на 10.05.2019г. , т.е. след изтичането на законния 14-дневен срок за съдебно обжалване. Но в нея се съдържа и искане за обявяване на нищожност, което е допустимо без ограничение във времето.

Жалбата е редовна, но се явява недопустима по следните съображения:

С оспореното писмо жалбоподателят е уведомен, че както неведнъж е бил информиран, за магистратите няма нормативно изискване за извършване на периодични медицински прегледи за психичното им здраве. А поставените в искането въпроси са провокативни и отговорите по тях не представляват обществена информация по смисъла на чл. 2 от ЗДОИ.

От отговора е видно, че относно единствения смислено формулиран въпрос по подаденото заявление Гл. Секретар на ВСС е отговорил и то за пореден път и в този смисъл е предоставил исканата от заявителя информация, с която разполага. След като такъв периодичен психопреглед за магистратите не е задължителен по закон, то такава информация не съществува, за което заявителят е уведомен.

Предвид изложеното съдът счита, че в случая е предоставен отговор относно исканата  информация, поради което жалбоподателят няма правен интерес от оспорването.

Жалбата е процесуално недопустима и следва да се остави без разглеждане на осн. чл. 159 ал.1 т.4 от АПК, а образуваното съдебно производство – да се прекрати.

Поради това съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на С.Т. *** срещу  писмо Изх. № 2681/08.03.2019г. на Главния секретар на ВСС относно заявление за достъп до обществена с рег. № 17/26.02.2019г.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 624/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на оспорване с частна жалба пред ВАС в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните. 

 

                                                           С Ъ Д И Я :/П/