РЕШЕНИЕ

№ 449

град Плевен, 31.07.2019 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен –касационен състав, в съдебно заседание на дванадесети юли две хиляди и деветнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Бранимира Монова   и с участието на прокурор Н.Рачева изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 611/2019 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от А.А.А. ***.  срещу решение № 48 от 11.04.2019 г. по а.н.д. № 46 по описа за 2019 г. на Районен съд гр. Левски, с доводи, че първоинстанционното решение е неправилно и незаконосъобразно. Посочва, че същото е  постановено при нарушение на процесуалния и материалния закон, както и при неправилно възприемане на фактите и неправилно тълкуване на събраните и надлежно приобщени по делото доказателства. Твърди, че оспорваното съдебно решение не почива на събраните и представени по делото доказателства, установяващи безспорни обстоятелства за неспазване на материалния закон и процесуалните правила от АНО при издаване на атакувания Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство с-я К № 2348358, и в този смисъл следва да бъде отменен като незаконосъобразен.

Посочва, че въззивния съд е „допълнил“ атакувания административен акт, по отношение на един от съществените му реквизити, а именно: местоизвършването на нарушението, като вместо описаното в електронния фиш „главен път 1-3, км. 50+070, посока на движение към с. Обнова“ и описал същото, като извършено на „главен път 1-3, км. 50+070, с. Б., ул. „******“.“ Твърди, че административнонаказващият орган не е спазил императивната разпоредба на ЗДвП за установяване по безспорен начин мястото, на което е извършено вмененото ми нарушение, което е от изключителна важност в случая. Счита, че несъбирането на всички доказателства, спомагащи за разкриване на обективната истина, водят до незаконосъобразност на проведеното производство, налагащо отмяна на атакуваното решение и връщане на делото за ново разглеждане. Навежда доводи, че електронният фиш не отговоря на изискванията на чл.189, ал.4 от ЗДвП, който регламентира изрично необходимите елементи, които съдържа последния, а именно „Електронния фиш съдържа данни за: териториалната структура на МВР, на чиято територия е установено нарушението, мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на МПС, собственика на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби”. Изразява несъгласие с фактическите констатации, приети в Електронния фиш за налагане на глоба, където е посочено, че МПС л.а. „****“, с peг. номер ***** на 21.10.2018 год. в 13:53 часа в „с. Б., на път 1-3, км.50+070 с посока на движение към с. О., се е движило с превишена скорост от 71 км.ч. Посочено е, че скоростта е установена с автоматизирано техническо средство TFR № 585/12, а по делото АНО е представил писмени доказателства относно техническо средство с наименование ATCC -TFR1-M 0585.

В съдебно заседание касаторът - А.А.А. ***.,  не се явява, не се представялва.

В съдебно заседание ответникът – ОД на МВР - Плевен, не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен, дава заключение, че решението е правилно, обосновано и следва да бъде оставено в сила.

Административен съд – Плевен, касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е ОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърден електронен фиш Серия К № 2348358 от 21.10,2018 г. , с който на А.А.А. ***, за това, че на 21.10.2018          г. в 13.53 часа в населено място, с. Българене, път 1-3 км. 50 + 070 с посока на движение към с. О. с МПС ***** с peг. ****** управлява МПС при разрешена скорост от 50 км/ч, със 71 км/ч и  превишава установената скорост с 21 км/ч,  е установено и заснето с автоматизирано техническо средство № TFR1-M 585  -нарушение на чл. 21 ал.1 от ЗДП и  на основание чл. 189 ал. 4 във връзка с чл. 182 ал.1 т. 3 от ЗДП е наложена глоба в размер на 100 лв.(сто) лв.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо, но постановено при неправилно прилагане на закона, тъй като не е доказано безспорно нарушението. В случая нарушението е установено със АТСС TFR585/12, която е от тип № 4835 с оглед протокол от проверка на мобилна система за видеоконтрол, но липсват данни за техническа годност на същата, тъй като нарушението е установено на 21.10.2018 година , а протокол от проверка на техническото средство е от 25.10.2018 година. Към датата на установяване на нарушението не са ангажирани доказателства от административно-наказващия орган за техническа годност на системата за видеоконтрол и по този начин не може да се докаже, че установената скорост е измерена от годно техническо средство и да се ангажира отговорност на водача за управление на МПС със скорост над разрешената за населено място.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 2, предл. второ от АПК, Административен съд – Плевен, касационен състав,

РЕШИ:

Отменя решение № 48/11.04.2019 г. по а.н.д. № 46/2019 г. на Районен съд гр. Левски, като вместо него постановява:

Отменя електронен фиш Серия К № 2348358 от 21.10.2018 г..

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/                           ЧЛЕНОВЕ 1. /П/

 

                                                                                      2./П/