ОПРЕДЕЛЕНИЕ

1114

гр.Плевен, 10.06.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на десети юни две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                               Председател: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдията Кънева адм. дело №608/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано след изпращане по подсъдност от АССГ на жалбата на С.Т. *** против Становище изх.№Ж-17-885/22.04.2019г. на Инспектор при Инспекторат към Висш съдебен съвет по сигнал №КЖ-17-885/08.04.2019г.

В жалбата се излагат доводи, че актът е немотивиран, необоснован, противоречащ на административнопроцесуалните разпоредби и духа на закона. Иска се неговата отмяна.

При проверка редовността на жалбата, съдът е указал на оспорващия, в 7-мо дневен срок от съобщението да представи по делото подписана жалба, както и документ за внесена държавна такса по сметка на Административен съд Плевен в размер на 10лева. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания.

С уточнение вх.№2929/10.06.2019г. от Т. е направено потвърждение на действията по подаване на жалбата.  Приложен е документ за внесена държавна такса.

От ИВСС е депозирано становище за недопустимост на жалбата.

След като се запозна със становището на страните, доказателствата по делото и съобрази закона, съдът счита жалбата на С.Т. за процесуално недопустима, по следните съображения:

Оспореното Становище изх.№Ж-17-885/22.04.2019г. е изготвено по сигнал, изпратен на 08.04.2019г. по електронна поща от С.Т., с който се настоява да се извърши проверка защо бланкетна жалба от 29.10.2018г. до АС-Плевен (приложена към искането) не е изпратена в Административен съд Плевен. Със становището е установено, че нито един от реквизитите, изисквани от АПК, не е наличен в т.нар. жалба, като друга редовна такава не е подавана, поради което оплакването е прието за неоснователно. Прието е още, че не се налага извършване на проверка по смисъла на чл.56–чл.58 от ЗСВ, за което Т. е уведомен.

Предвид горното се налага извод, че оспореното становище на инспектор при ИВСС не подлежи на обжалване по съдебен ред.  Необходимо условие, за да се развие производство на съдебен контрол за законосъобразност е наличието на годен за оспорване административен акт. За да е постановен индивидуален административен акт е необходимо този акт да е издаден от административен орган или от друг овластен със закон орган, с който едностранно да се пораждат права или задължения. ИАА е властническо волеизявление и предвижда конкретни правни последици, насочени спрямо определени адресати.

В конкретния случай становището не притежава белезите на индивидуален административен акт. То е изготвено при упражняване от ИВСС на контролно-установителните му правомощия по чл.54 ал.1 т.1 и т.2 от ЗСВ по повод постъпил сигнал. Същото не създава права и задължения, не  засяга непосредствено права, свободи или законни интереси, не декларира или не констатира вече създадени права или задължения. Т.е. оспореното становище не е индивидуален административен акт по смисъла на чл.21 от АПК. При липса на акт подлежащ на обжалване, жалбата на Т.  е недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено.

Воден от горното и на основание чл.159 т.1 от АПК, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на С.Т. *** против Становище изх.№Ж-17-885/22.04.2019г. на Инспектор при Инспекторат към Висш съдебен съвет по сигнал №КЖ-17-885/08.04.2019г.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №608 по описа за 2019 г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на страните.        

                                                                                                                                                                                                                     С Ъ Д И Я: