ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№1099

   гр.Плевен, 7.06.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, тричленен състав, в закрито съдебно заседание на седми юни  две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                

                                              Председател: Николай Господинов

                                                        Членове: Елка Братоева

                                                                            Катя Арабаджиева 

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №605 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Административното дело е образувано въз основа на протест  от прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен, против чл.29, ал.1, т.2 и т.4 и чл.36, ал.6 от Наредба №11/ по чл.45а от ЗОС за реда и условията за настаняване в общински жилища на територията на община Белене.

В изпълнение на съдебно разпореждане ответникът е представил пълната преписка по издаване на Наредба №11 по чл.45а от ЗОС за реда и условията за настаняване в общински жилища на територията на община Белене, отделни текстове от която се оспорват.

Настоящият състав на съда констатира, че по делото е приложено Решение №109/1.03.2019 год. , постановено от настоящия тричленен състав по адм.дело №1129 по описа на Административен съд-Плевен за 2018 год., с което съдът се е произнесъл по законосъобразността на други оспорени текстове от същата Наредба№11 по чл.45а от ЗОС за реда и условията за настаняване в общински жилища на територията на община Белене-чл.9, ал.2 и чл.35, ал.1, т.1. При произнасянето си настоящият състав е изразил вече становище не само по материалната законосъобразност на оспорените текстове, но и по законосъобразността на проведената процедура по приемане на Наредбата, произнасяне по която съдът дължи и в настоящото производство.

Ето защо и с оглед да не възникне съмнение в обективността и безпристрастността на настоящия тричленен състав при разглеждане на делото, по което предмет на оспорване са други разпоредби от Наредбата, по законосъобразността на част от която съдът вече се е произнесъл, настоящият тричленен състав на съда следва да се отстрани от разглеждане на делото.

Предвид, че в Административен съд – Плевен работят общо пет съдии, трима от които вече са участвали при предходното оспорване на текстове от Наредбата, а останалите двама не могат да формират изискващият се от чл.191 от АПК тричленен състав, производството по настоящото дело следва да бъде прекратено и делото следва да бъде изпратено на Върховен административен съд за определяне на друг равен по степен  съд, който да разгледа и да се произнесе по протеста.

Воден от горното, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТСТРАНЯВА съдиите Николай Господинов, Елка Братоева и Катя Арабаджиева от разглеждането на административно дело №605 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год.

ПРЕКРАТЯВА производството по  административно дело №605 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год.

ИЗПРАЩА административно дело №605 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год., на Върховен административен съд, за определяне на друг равен по степен съд, който да разгледа и да се произнесе по протеста на прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен, против чл.29, ал.1, т.2 и т.4 и чл.36, ал.6 от Наредба №11 по чл.45а от ЗОС за реда и условията за настаняване в общински жилища на територията на община Белене.

Определението не подлежи на обжалване.

Преписи  от определението да се изпратят  на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/                                   ЧЛЕНОВЕ: 1./п/                             2./п/