Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

492

 

гр. Плевен, 30.09.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на пети септември две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                                                 

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ЙОРДАНКА АНТОНОВА

При Секретар: МИЛЕНА КРЪСТЕВА

 

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 586/2019г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – гр. София, чрез мл. експерт юрист Е. З. срещу Решение № 188/25.03.2019г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 231/2019г. по описа на съда.

С решението си съдът е отменил Наказателно постановление № НЯСС-467/28.12.2018г. на Зам. Председателя на ДАМТН, с което на  Община Пордим, представлявана от Д. В. – кмет на общината на основание чл. 200, ал. 1, т. 39 от Закона за водите е наложена имуществена санкция в размер на 2000 лева за неизпълнение на предписание по чл. 190а, ал. 1, т. 3 от Закона за водите, затова че  на 26.07.2018г. при извършена на осн. чл. 190, ал. 4, т. 2 от Закона за водите проверка на язовир „Каменец 2/Шаварна 2/“, находящ се в поземлен имот № 000129 в землището на с. Каменец, община Пордим, акт за публична общинска собственост № 67/31.01.1997г., собственост на община Пордим,  чрез обход и оглед на малка язовирна стена и съоръженията към нея и преглед на документацията от експлоатацията е установено, че короната е проходима с коловози и изравяне в средата, т.е. че не са изпълнени от собственика на язовир „Каменец 2/Шаварна 2“ задължителните предписания, дадени в констативен протокол № 03-04-6/15.02.2018г. на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, а именно: да се възстанови короната, със срок на изпълнение 31.05.2018г.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1, т. 1 от НПК. Счита за неправилен извода на съда, че в АУАН и в НП липсва нарушената законова разпоредба и че нормата, която се сочи не съдържа правило за поведение и по този начин липсва възможност да бъде упражнен контрол за законосъобразност и целесъобразност на наказанието, с което е нарушено правото на защита на нарушителя. Посочва, че разпоредбата на чл. 190а, ал.1, т. 3 от ЗВ регламентира правомощията на съответните длъжностни лица по издаването на задължителни предписания и тези предписания имат задължителен характер за адресатите си, като същите са длъжни да ги изпълняват в посочените срокове и съответно да носят отговорност, да им бъдат налагани наказания за неизпълнението на тези задължителни предписания. На осн. чл. 200, ал. 1 т. 39 от същия закон е определена имуществена санкция в законово регламентирания минимален размер и в конкретния случай АНО е реализирал точно това свое правомощие – да накаже адресата на задължителното предписание, заради това, че не е изпълнил същото.  Счита, че нормата на чл. 200, ал. 1 т. 39 от ЗВ е материална и санкционна и затова АНО не е допуснал нарушение по смисъла на чл. 42, т. 5 и чл. 57, ал. 1, т. 6 от ЗАНН. Посочва съдебна практика в тази насока. Иска отмяна на решението, по същество – да бъде потвърдено на НП.

Ответникът по касация – Община Пордим не изразява становище.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на РС – Плевен е правилно с оглед на допуснато съществено нарушение в НП, като е посочено, че нарушението е извършено от община Асеновград.

 Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  ОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Плевен е валидно и допустимо, но неправилно с оглед доказателствата по делото и закона.

Районният съд правилно е установил фактическата обстановка по делото и обосновано на доказателствата е приел за безспорно установени описаните обстоятелства в НП, а именно, че Община Пордим като собственик на посочения язовир не е предприела действия за изпълнение на даденото на осн. чл.190а ал.1 т.3 от Закона за водите задължително предписание на ДАМТН със срок на изпълнение до 31.05.2018г., а именно да възстанови короната на язовира.

Допуснатата грешка в обстоятелствената част на НП с посочването на Община Асеновград като извършител на описаното по-горе нарушение неправилно е счетена от съда за съществено процесуално нарушение. Тя очевидно е техническа и не се отразява на законосъобразността на НП, тъй като навсякъде при описанието на нарушението се сочи, че се касае за язовир, собственост на Община Пордим, проверката е извършена именно на този язовир и предписанието и неговото неизпълнение се отнасят за този воден обект. Наложена е имуществена санкция по отношение на Община Пордим, а НП е издаден въз основа на съставен срещу същата община АУАН. Както в акта, така и в НП е посочено, че Община Пордим не е изпълнила даденото предписание на контролните органи по чл. 190а ал.1 т.3 от Закона за водите.

С посочването в НП като нарушена разпоредбата на чл. 200 ал.1 т.39 за неизпълнение на предписание, дадено на осн. чл. 190а ал.1т.3 ЗВ, са изпълнени изискванията на чл. 57 ал.1 т.6 ЗАНН. Чл. 200 ал.1 т.39 ЗВ предвижда наказание имуществена санкция за юридическите лица в размер от 1000лв. до 20 000 лв. за неизпълнение на задължение по чл. 190а ал.2 ЗВ, което съдържа правилото за поведение, а именно собствениците на язовирни стени и съоръжения към тях да изпълняват предписанията на ДАМТН по чл. 190а ал.1 т.3 ЗВ, каквото именно е описаното в обстоятелствената част нарушение. 

В хода на административно-наказателното производство не са допуснати възприетите от районния съд съществени процесуални нарушения, а описаното нарушение е доказано по несъмнен начин от всички доказателства по делото като е наложено наказание към законовия минимум, съобразно състоянието на язовирната стена и предвид липсата на предприети каквито и да било действия за привеждането й в добро техническо състояние.

По изложените съображения решението на Районен съд – Плевен следва да се отмени, а по същество – да се потвърди НП като законосъобразно.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 188/25.03.2019г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 231/2019г. по описа на съда и вместо него постановява:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № НЯСС-467/28.12.2018г. на Зам. Председателя на ДАМТН, с което на  Община Пордим на основание чл. 200, ал. 1, т. 39 от Закона за водите е наложена имуществена санкция в размер на 2000 лева за неизпълнение на предписание по чл. 190а, ал. 1, т. 3 от Закона за водите.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /П/           ЧЛЕНОВЕ: 1. /П/                2. /П/