Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

489

 

гр. Плевен, 30.09.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на пети септември две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                                                 

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ЙОРДАНКА АНТОНОВА

При Секретар: МИЛЕНА КРЪСТЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 579/2019г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на Д.Г.И. срещу Решение № 268/16.04.2019г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 461/2019г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил като законосъобразно Наказателно постановление № 18-0940-000873/09.01.2019г. на Началник РУ- Пордим към ОД на МВР – гр. Плевен, с което на Д.Г.И. *** на осн. чл. 175 ал. 3 предл. 1 от ЗДвП са наложени кумулативно административни наказания „глоба“ в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца за нарушение на чл. 140, ал.1 от ЗДвП, затова че на 12.08.2018г. около 23:00 часа в гр. Славяново на ул. „Маршал Толбухин“ управлява лек автомобил „Опел Астра“ рег. № ХХХХХХХХ, собственост на Л. Р. П., с прекратена служебно регистрация.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон– касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т. 1 от НПК. Счита, че е нарушено правото му на защита, тъй като е налице несъответствие между текстовото описание на нарушението в АУАН и в НП и цифровото му изписване. На следващо място посочва, че АУАН е написан в отсъствието на свидетелите по съставянето на акта, като счита, че това е причината при разпита им като свидетели пред първата инстанция да не си спомнят кога и къде е съставен. Навежда доводи, че нарушението не се доказва по безспорен и категоричен начин и не може да му бъде вменено във вина. В конкретния случай се касае за регистрирано МПС с регистрационни номера, поставени на определените за това места. Никой не го е уведомил, че МПС е дерегистрирано служебно и той не е могъл да знае това. Иска отмяна на решението, по същество – отмяна на НП.

Ответникът по касация – ОД на МВР – гр. Плевен не изразява становище.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е основателна. Предлага решението на РС – Плевен да бъде отменено, тъй като са основателни доводите на касатора, че никой не е уведомил собственика или ползвателя на автомобила, че е дерегистриран. Освен това табелите с регистрационните номера не са свалени и са били на мястото си. Затова от субективна страна лицето не е извършило вмененото му нарушение.

 Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  ОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Плевен е валидно и допустимо, но неправилно с оглед доказателствата по делото и закона.

За да потвърди НП районен съд  неправилно е приел, че соченото нарушение е безспорно доказано от обективна и субективна страна.

НП е издадено въз основа на съставен за констатираното нарушение акт и Постановление на РП – Плевен от 10.10.2018г. за прекратяване на образуваното по случая наказателно производство за извършено деяние по чл. 345 ал.2 НК от Д.Г.И., поради липса на умисъл за извършване на престъплението. В хода на наказателното производство са били изяснени всички факти и обстоятелства по случая, а именно, че управлявания от Д.Г.И. на 12.08.2018г. автомобил с рег. № ХХХХХХХХ е предоставен за управление от негов приятел Ф. М. –собственик на автомобила. Собственикът придобил автомобила на 07.06.2018г. по силата на договор за покупко-продажба (нотариално заверен), но не изпълнил произтичащото от ЗДвП задължение в двумесечен срок от придобиването да регистрира МПС-то в СПП- Плевен. Поради това на 09.08.2018г. на осн. чл. 143 ал.15 от ЗДвП регистрацията на лекия автомобил била служебно прекратена, а на 13.08.2018г. превозното средство било отчислено от района на СПП – В.Търново и зачислено в СПП – Плевен. На 12.08.2018г. Д.Г.И. управлявал автомобила, предоставен му за ползване от неговия приятел Ф. М..

Автомобилът е бил с регистрационни номера, които са били поставени на определените за това места и ползвателят обективно не е могъл да знае или предполага, нито е бил длъжен да знае, че регистрацията на автомобила е била служебно прекратена и че управлява нерегистриран автомобил, след като регистрационните номера не са били свалени. Няма данни да е бил уведомен и собственика за това обстоятелство. Затова още по-малко ползвателят е могъл да знае за това. Ползвателят не носи отговорност за неизпълнение на задължението от собственика на автомобила. Ето защо в случая соченото нарушение не е доказано от субективна страна, липсва виновно поведение у ползвателя и в двете форми на вината – умисъл или непредпазливост и незаконосъобразно е ангажирана административно-наказателната му отговорност за нарушение, което не е извършил.

По изложените съображения решението на Районен съд – Плевен е неправилно и следва да се отмени, а по същество – да се отмени НП като незаконосъобразно.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 268/16.04.2019г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 461/2019г. по описа на съда и вместо него постановява:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 18-0940-000873/09.01.2019г. на Началник РУ- Пордим към ОД на МВР – гр. Плевен, с което на Д.Г.И. *** на осн. чл. 175 ал. 3 предл. 1 от ЗДвП са наложени кумулативно административни наказания „глоба“ в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца за нарушение на чл. 140, ал.1 от ЗДвП.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/                     ЧЛЕНОВЕ: 1. /П/                2./П/