О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

1355

 

гр. Плевен, 15.07.2019г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на петнадесети юли  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 576/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по искова молба на л.св. Д.Н.З., изтърпяващ наказание в Затвора Белене  срещу Началника на Затвора – Белене  с правно основание чл.284 от ЗИНЗС за присъждане на обезщетение в размер на 300 000 лв. за неимуществени вреди, произтичащи от незаконосъобразни действия или  бездействия на затворническата администрация ( назначаване на тежка работа през 2013г.- 2016г., в резултат на което се разболял от дискова херния, влошаване на здравословното състояние вследствие на мизерни условия през зимата от 2017г. насам – влага и студ).

С разпореждане № 2514/22.05.2019г. съдът е оставил ИМ без движение с конкретни указания за уточняване на иска. Ищецът не е изпълнил указанията да посочи ЮЛ – надлежен ответник по иска, тъй като Затвора Белене и Началника на Затвора Белене не са юридически лица, а структурно звено на ГДИН – София, респективно орган по изпълнение на наказанията; не е очертал  ясно периода, за който претендира обезщетение за неимуществени вреди.

Подал е искане за освобождаване от д.т. и за предоставяне на правна помощ за процесуално представителство, приложил е декларация за семейно и имотно състояние. В тази връзка съдът е изискал справка от Затвора – Белене за получаваните от ищеца доходи, поддържа ли връзки с близки и роднини, мед справка, справка за осъждането, както и служебна справка от НБДН, които са приложени по делото.

Междувременно ищецът е депозирал писмена молба от 27.06.2019г., в която заявява, че оттегля исковата си молба и моли да се прекрати делото.

Налице е оттегляне на иска на осн. чл. 232 от ГПК, което процесуално действие е извършено надлежно от ищеца с писмена молба до съда преди първото по делото съдебно заседание, за което не се изисква съгласие на ответника. С това съдът се десезира от разглеждане на спора.

Поради това исковата молба ще следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

С оглед прекратяване на делото на това основание, съдът не дължи произнасяне по направените искания за освобождаване от д.т. и за предоставяне на правна помощ за процесуално представителство, както и по редовността на исковата молба.

Водим от горното съдът

 

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на л.св. Д.Н.З., изтърпяващ наказание в Затвора Белене  срещу Началника на Затвора – Белене  с правно основание чл.284 от ЗИНЗС за присъждане на обезщетение в размер на 300 000 лв. за неимуществени вреди, произтичащи от незаконосъобразни действия или  бездействия на затворническата администрация ( назначаване на тежка работа през 2013г.- 2016г., в резултат на което се разболял от дискова херния, влошаване на здравословното състояние вследствие на мизерни условия през зимата от 2017г. насам – влага и студ).

ПРЕКРАТЯВА производството по ИАД № 576/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ВАС с частна жалба, подадена чрез АС – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на ищеца.

 

 

                                                                     С Ъ Д И Я:/П/