Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 417

 

гр. Плевен, 18.07.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на пети юли две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

                                                                 

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 572/2019г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на Г.С.Б. *** срещу Решение № 47/18.04.2019г. на Районен съд – Червен бряг, постановено по а.н.д. № 323/2018г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил като законосъобразно НП № 18-0374-000923/18.09.2018 г. на Началника  на Районно управление Червен бряг, с което на Г.С.Б. *** на основание чл. 179, ал. 2, пр. 1 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 200 лв. за нарушение на чл. 20, ал. 2 от ЗДвП и на осн. чл. 83 ал. 1 т. 1 пр. 3 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 10 лева за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 2 от ЗДвП,  затова че  на   08.09.2017 г., около 07.00 часа в гр. Червен бряг, на ул. „******“ управлявал лек автомобил „******“ с рег. № ******, като при движение с несъобразена скорост, губи контрол и удря паркиралия автобус с рег. № СА9583РК и реализира ПТП с материални щети; не носи свидетелство за регистрация на МПС.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т. 1 от НПК. Счита, че административното нарушение не е доказано и неправилно районният съд е обосновал правните си изводи с доказателствената сила на АУАН,без да извърши преценка на събраните по делото писмени и гласни доказателства в тяхната съвкупност. В тази връзка посочва, че не е установено по безспорен  начин има ли извършено административно нарушение от лицето посочено в АУАН и НП. Навежда доводи, че първоинстанционният съд не обсъжда в съвкупност всички събрани по делото доказателства, а избирателно, без да следва линията на служебният контрол, като не отчита факта, че АУАН е дописван след връчването на нарушителя, което според касатора е грубо нарушение на закона, водещо до издаване на незаконосъобразно НП. Посочва, че първоинстанционният съд не е подложил на обсъждане релевантни за спора писмени доказателства, от които следва да се изясни извършено ли е самото нарушение и изтъква несъответствия между писмените доказателства, приложени по делото, които не са отчетени от съда. Иска отмяна на решението, а по същество – отмяна на НП.

Ответникът по касация – Районно управление – Червен бряг при ОД на МВР – гр. Плевен не изразява становище.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд е  правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

 Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Червен бряг е валидно, допустимо и правилно с оглед доказателствата по делото и закона.

Правилно съдът е приел за безспорно доказани визираните две административни нарушения, за които е била ангажирана отговорността на жалбоподателя с налагане на предвидените в закона наказания, които са в абсолютен размер. Посочените две нарушения се доказват както от съставения АУАН, чиято формална доказателствена сила не е била оборена, така и от приобщения протокол за ПТП, показанията на всички разпитани пред съда свидетели, както и приобщените писмени обяснения на свидетелите-очевидци. Те доказват по несъмнен начин извършеното от жалбоподателя нарушение при описаните в акта обстоятелства. А именно, че на 08.09.2018г. около 07:00ч. сутринта жалбоподателят като водач на описаното МПС – негова собственост реализира ПТП с паркиран на автогарата автобус при несъобразена скорост и в резултат на употреба на значително количество алкохол. Последното е установено с медицинско изследване, а свидетелските показания, включително на собствената му майка сочат на агресивно и неадекватно поведение на жалбоподателя. След произшествието последвал опит от страна на граждани да го задържат, но жалбоподателят избягал и сам потърсил помощ в полицейското управление и в спешна помощ като твърди, че го нападнали и причинили ПТП и щетите по автомобила му. Тази защитна версия обаче не намира потвърждение в доказателствения материал по делото и основателно не е била възприета от съда за достоверна. При проверката в РУ – Червен бряг се установило, че Б. не носи СРМПС, не е представил такова на контролните органи. Правилен е и изводът за липса на допуснати съществени процесуални нарушения при съставянето на акта, който жалбоподателят отказал да подпише, но отказът е удостоверен с подпис на свидетел, който в показанията си пред съда потвърждава това обстоятелство. Липсват такива нарушения и при издаването на НП.

Правилно съдът е преценил като неотносими обстоятелствата, свързани с управлението на МПС след употреба на алкохол – 2,04 промила, описани в акта, тъй като жалбоподателят не е бил санкциониран за такова нарушение, тъй като деянието разкрива признаците на престъпление, а наказателната отговорност се реализира по реда на НПК. Този факт може да служи единствено като отегчаващо вината обстоятелство от значение при определяне размера на наказанието, но в случая е без значение, тъй като наказанието за първото нарушение – движение с несъобразена скорост, при която причинил ПТП е във фиксиран от закона размер и не подлежи на преценка.

По изложените съображения решението на Районен съд – Червен бряг е правилно и следва да се остави в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 47/18.04.2019г. на Районен съд – Червен бряг, постановено по а.н.д. № 323/2018г. по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен. 

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/                     ЧЛЕНОВЕ: 1./П/                 2./П/