Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 416

 

гр. Плевен, 18.07.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на пети юли две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

                                                                 

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

И. ШАРКОВ

При Секретар: ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 571/2019г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на А.Й.Б. ***, чрез адв. И.В. от Адвокатска колегия – гр. Плевен срещу Решение № 42/16.04.2019г. на Районен съд – Червен бряг, постановено по а.н.д. № 52/2019г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил като законосъобразно Наказателно постановление № 19-0374-000040/24.01.2019г. на Началника на РУП – Червен бряг към ОД на МВР – Плевен, с което на А.Й.Б. *** са наложени следните наказания: 1.) на осн. чл. 183 ал. 4 т. 7, предл. 1 от ЗДвП е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50 лв. за нарушение на чл. 137А, ал.1 от ЗДвП и 2.) на осн. чл. 175, ал. 1, т. 1, предл. 3 от ЗДвП е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец за нарушение на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП,  затова че  на 15.01.2019г. около 13:55 часа в гр. Червен бряг на кръстовището на ул. „******“ и ул. „*****“ управлява л.а. „****“ с рег. № ****, собственост на Х.П.Й., като 1.) не е поставил обезопасителен колан по време на движение с което е оборудвано МПС и 2.) не е поставил преден регистрационен номер на определеното за това място (предната броня на автомобила).

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон– касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т. 1 от НПК. Счита за неправилно становището на Районния съд, че в началото на гр. Червен бряг водачът е бил длъжен да постави регистрационната табела на автомобила на предвиденото за това място, тъй като там неравностите свършвали и не се изисквали технически умения и технически средства за извършването на тази дейност. В тази връзка посочва, че има специфика при поставянето на регистрационната табела и поради това, поставянето й не може да се случи без технически и помощни средства. Счита, че водачът по никакъв начин не е целял да затрудни контролните органи. Иска отмяна на решението, по същество – отмяна на НП.

Ответникът по касация – Районно управление – Червен бряг при ОД на МВР – гр. Плевен не изразява становище.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е основателна и предлага на съда да бъде уважена.

 Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Червен бряг е валидно, допустимо и правилно с оглед доказателствата по делото и закона.

Правилно районният съд е приел за безспорно доказани и двете визирани нарушения, за които законосъобразно е санкциониран жалбоподателя с предвидените в закона наказания към установения от закона минимум. Установено е от съставения акт, показанията на свидетелите и тезата на жалбоподателя, че табелата е била поставена зад предното обзорно стъкло, а не на предвиденото за това място, както и че водачът е управлявал автомобила без поставен обезопасителен колан по време на движение, с което е осъществил състава на двете сочени нарушения.

Останала е недоказана тезата на жалбоподателя, че номерът е паднал по време на движение, заради неравности по пътя и това е случайно деяние, независещо от волята , действието или бездействието на жалбоподателя. Жалбоподателят е подписал акта без възражения, не е изложил доводи в този смисъл и пред контролните органи.

Освен това, ако регистрационната табела е паднала по време на движение, при навлизането си в гр. Червен бряг, жалбоподателят е могъл да постави предната регистрационна табела на определеното за това место на предната броня на автомобила върху пластмасовия държач, чрез предвидените за това щифтове, за което не се изискват специални умения и специални технически средства.

По изложените съображения решението на Районен съд – Червен бряг е правилно и следва да се остави в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 42/16.04.2019г. на Районен съд – Червен бряг, постановено по а.н.д. № 52/2019г. по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/                     ЧЛЕНОВЕ: 1./П/                 2./П/