ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 968

гр. Плевен, 21.05.2019.

Административен съд – Плевен, шести състав в закрито заседание на двадесет  и първи май две хиляди и деветнадесета година в състав

                           

Съдия - докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдия - докладчика адм. д. № 568 по описа за 2019 година на Административен съд  Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба на М.И.И. срещу заповед № 69/09.05.2019 година на началник на Затвора Белене , с която е наложено дисциплинарно наказание „забрана за участие в колективни мероприятия във и извън местата за лишаване от свобода за срок от три месеца“.

Съдът като съобрази жалбата и Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража намира, че подадената жалба е недопустима, тъй като процесната заповед не подлежи на обжалване.

Съгласно чл. 110, ал. 1 от ЗИНЗС, заповедите за дисциплинарно наказание, издадени от началниците на затворническите общежития и на поправителни домове, подлежат на обжалване пред началника на затвора. Според  чл. 110, ал. 4 – ал. 5 от ЗИНЗС, министърът на правосъдието, главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и началникът на затвора се произнасят по жалбата в срок един месец от постъпването й. Компетентният да разгледа жалбата орган се произнася с мотивирано решение, с което: отменя заповедта; отхвърля жалбата и потвърждава оспорената заповед или отменя заповедта и връща преписката на органа, издал заповедта, с допълнителни указания.

Законът не предвижда възможност за съдебен контрол от административния съд на дисциплинарните наказания по чл. 101, т. 1 – т. 6 от ЗИНЗС. Такава възможност е предвидена единствено за наложено наказание "изолиране в наказателна килия", предвидено в чл. 101, т. 7 – т. 8 от ЗИНЗС. В конкретният случай, със заповед № 69/09.05.2019 година на началник Затвора Белене е наложено наказание „забрана за участие в колективни мероприятия във и извън местата за лишаване от свобода за срок от три месеца“,  която подлежи на обжалване пред главен директора на ГДИН гр. София.

 Наличието на годен за обжалване административен акт е положителна абсолютна процесуална предпоставка за допустимостта на образуваното съдебно -административно производство и липсата му, какъвто е конкретният случай, прави това производство недопустимо.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 159, т.1 от АПК , Административен съд – Плевен, шести състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалба на  М.И.И. срещу заповед № 69/09.05.2019 година на началник на Затвора Белене, с която е наложено дисциплинарно наказание „забрана за участие в колективни мероприятия във и извън местата за лишаване от свобода за срок от три месеца“.

Прекратява съдебното производство по адм. дело № 568 по описа за 2019 година  на Административен съд Плевен.

Определението да се съобщи на лицето и на началника на Затвора Белене.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: /п/