Р E Ш Е Н И Е

479

гр.Плевен, 24.09.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на десети септември, две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                   

                 Председател: Елка Братоева

                                                                       Членове: Цветелина Кънева

                                                                                        Катя Арабаджиева

При секретаря Бранимира Монова и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 553 по описа за 2019 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

С Решение № 41 от 26.03.2019 г., постановено по НАХД № 448 по описа за 2018г., Районен съд – Левски е отменил Наказателно постановление № 154/2018 от 02.11.2018 г. на Председателя на Държавна комисия по хазарта към Министерство на правосъдието, с което на основание чл.108, ал.1 от Закон за хазарта на „Филаделфия“ ООД гр.Плевен е наложена имуществена санкция в размер на 3000 /три хиляди/ лева, за нарушение на чл.5, ал.2 от Общите изисквания към игралните зали, в които се организират хазартни игри с игрални автомати, приети от ДКХ на основание чл.22, ал.1, т.5 от ЗХ.

Срещу решението е подадена касационна жалба от Държавна комисия по хазарта, чрез юрисконсулт П., в която се счита за неправилен изводът на районния съд за приложимост на чл.28 от ЗАНН. Счита се, че преценката дали едно административно нарушение представлява маловажен случай не е субективна и абстрактна, а винаги трябва да почива на конкретни факти, т.е. винаги трябва да бъде установено с какво конкретното деяние разкрива по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушения от същия вид. Посочва се, че липсата на настъпили съставомерни вредни последици в резултат от деянието не е обстоятелство, обосноваващо такъв по-нисък интензитет на обществената опасност. Счита се, че обстоятелството, че не са настъпили вредни поледици, не води до маловажност на процесния случай, тъй като и обикновените случаи на нарушения от този вид разкриват същата степен на обществена опасност. Посочва се, че при проверката, при която е констатирано нарушението има установено още едно нарушение на същите изисквания, за което е издадено НП № 155/2018 г. от председателя на ДКХ. Счита се, че нарушението не е маловажно, предвид обстоятелството, че е на формално извършване и преценката на обществената опасност на деянието е извършена от законодателя и то като на значителна такава, с оглед размера на предвиденото наказание при извършването му. Сочи се, че законодателят изрично е предвидил завишена административнонаказателна безвиновна отговорност на ЮЛ при проявена небрежност или явно неизпълнение на задълженията /чл. 108 от ЗХ - от 3 000 до 10 000 лв./. Счита се, че така определеното от наказващия орган наказание по основание и размер е напълно съобразено с нормите на ЗХ и ЗАНН. Посочва се, че в конкретния случай липсата на вредни последици, е взета предвид при индивидуализацията на наказанието, като при определяне вида и размера на санкцията, наказващият орган се е съобразил с изискванията на чл.27 от ЗАНН, преценил е тежестта на нарушението, както и обстоятелството, че е осъществено за първи път, като е наложил наказанието в предвидения минимален размер. В заключение се моли за отмяна на решението и потвърждаване на наказателното постановление.

От ответника не е депозиран писмен отговор по касационната жалба.

В съдебно заседание касаторът Държавна комисия по хазарта не се представлява. Депозирани са писмени бележки от юрисконсулт П. с доводи за неправилност на съдебния акт.

В съдебно заседание ответникът – „Филаделфия“ ООД, гр. Плевен се представлява от адв.Д., който счита касационната жалба за неоснователна с подробни доводи в тази насока.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на районния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, е основателна.

С обжалваното наказателно постановление е реализирана административно-наказателната отговорност на дружеството за това, че при извършена проверка на 18.07.2018г. в игрална зала с адрес гр.Левски, ***, в която се организират хазартни игри с игрални автомати от „Филаделфия“ ООД с Удостоверение за издаден лиценз №000030-12073/24.10.2017г. на ДКХ, е установено, че на информационното табло по чл.45 ал.3 от ЗХ, монтирано непосредствено до входа на игралната зала, не са посочени (липсват) данни за контакт-адрес на интернет страницата, електронна поща и телефон на ДКХ. Нарушението е квалифицирано по чл.5, ал.2 от Общите изисквания към игралните зали, в които се организират хазартни игри с игрални автомати, приети от ДКХ на основание чл.22, ал.1, т.5 от ЗХ.

Съдът е приел, че описаните в акта и наказателното постановление факти се потвърждават от събраните по делото писмени и гласни доказателства. Приел е, че при съставяне на акта е спазен срокът по чл.34 от ЗАНН като приложима е ал.2, тъй като вмененото нарушение е такова на нормативен акт, уреждащ хазартната дейност. Счел е, че не са налице допуснати съществени нарушения при съставяне на акта и издаване на НП. Приел е за безспорно доказано извършването на нарушение на чл.5, ал.2 от Общите изисквания към игралните зали, в които се организират хазартни игри с игрални автомати, а именно на информационното табло до входа на игралната зала не са посочени данни за контакт-адрес на интернет страницата, електронна поща и телефон на ДКХ. Посочил е, че правилно е определена санкционната норма и размерът на санкцията. За да отмени, обаче наказателното постановление, съдът е приел за приложима нормата на чл.28 от ЗАНН. Посочил е, че са налице множество смекчаващи обстоятелства-няма доказателства дружеството да е било санкционирано за други нарушения на Общите изисквания и на ЗХ, наличието на телефон за връзка вътре в игралната зала, липса на данни за постъпили оплаквания от посетители на игралната зала и несъразмерно висок размер на наложената санкция.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо, но постановено при неправилно прилагане на закона. Правилно районният съд е приел, че е налице нарушение, но същото не може да бъде определено като маловажен случай по чл. 28 от ЗАНН. Не са налице признаците на чл. 28 от ЗАНН, които да характеризират нарушението като маловажно. Нарушението е формално и е довършено, като настъпването или не на вредни последици, не е елемент от фактическия му състав, нито пък характеризира нарушението, като такова с по-ниска степен на обществена опасност, в сравнение с други подобни нарушения от същия вид. В конкретния случай липсата на вредни последици, е взета предвид при индивидуализацията на наказанието, като при определяне вида и размера на санкцията, наказващият орган се е съобразил с изискванията на чл. 27 от ЗАНН за индивидуализацията на административните наказания, преценил е тежестта на нарушението, както и обстоятелството, че е осъществено за първи път, като е наложил наказанието в предвидения минимален размер. Изложеното води до извод за отмяна на решението и потвърждаване на наказателното постановление.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Решение № 41 от 26.03.2019 г., постановено по НАХД № 448 по описа за 2018 г. на Районен съд – Левски и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 154/2018 от 02.11.2018 г. на Председателя на Държавна комисия по хазарта към Министерство на правосъдието, с което на основание чл.108, ал.1 от Закон за хазарта на „Филаделфия“ ООД гр.Плевен е наложена имуществена санкция в размер на 3000 /три хиляди/ лева, за нарушение на чл.5, ал.2 от Общите изисквания към игралните зали, в които се организират хазартни игри с игрални автомати, приети от ДКХ на основание чл.22, ал.1, т.5 от ЗХ.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                              2.