О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№ 1297

 

   гр.Плевен, 05.07.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, тричленен състав, в закрито съдебно заседание на пети юли  две хиляди и деветнадесета година, в състав:

Председател: Николай Господинов

Членове: Елка Братоева

       Катя Арабаджиева

                       

като разгледа докладваното от съдията Братоева административно дело №544/2019 год. по описа на Административен съд-Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по протест  на Иван Шарков - прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу разпоредбата на чл. 10 ал.1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред и общинското имущество на територията на Община Гулянци (приета с Решение № 225/31.05.2012г. на Общински съвет – Гулянци).

          Иска се отмяна на посочения текст  от наредбата, поради противоречие с разпоредбата на чл. 16а ал.2 от Закона за защита от шума в околната среда, според който: „ Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23.00ч. и 7:00ч.“

          Производството е по реда на Раздел ІІІ Глава ХХ от АПК (чл. 185-196 от АПК) – оспорване на  подзаконов нормативен акт.

Оспорващият е представил документ за внесена такса в размер на 20 лв. по сметка на Държавен вестник за обнародване на обявление за оспорването съгласно чл.188 вр. с чл.181 ал.1 от АПК.

          В отговор на протеста ответникът – ОС – Гулянци, чрез председателя О. Я. е изпратил Решение  № 655/25.05.2019г. на Общинския съвет, с което е изменен текста на чл. 10 от Наредба № 1.

          Протестиращият прокурор е депозирал писмена молба, с която заявява, че оттегля протеста, тъй като разпоредбите на чл. 10 ал.1 и ал.2 от Наредба №1 са съобразени със закона и моли да се прекрати делото. Претендира присъждане на направените разноски в размер на 20 лв. за обнародване на оспорването в ДВ.

С Решение  № 655/25.05.2019г. на Общинския съвет е изменен текста на чл. 10 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред и общинското имущество на територията на Община Гулянци (приета с Решение № 225/31.05.2012г. на Общински съвет – Гулянци) като ал.1 е изменена съобразно разпоредбата на чл. 16а ал.2 от ЗЗШОС, в какъвто смисъл е протеста.

След служебна проверка съдът установи, че решението и актуалният текст на наредбата са публикувани на интернет страницата на ответника и оспорената разпоредба е отменена в оспорената част и изменена съобразно ЗЗШОС, с което целеният от оспорващия правен ефект е постигнат, а правният му интерес от оспорването вече е отпаднал. Налице е и оттегляне на оспорването на осн. чл. 155 ал.1 и ал.3 АПК по тази причина.

Предвид изложеното протестът на прокурора следва да се остави без разглеждане на осн. чл. 159 т.3 и т.8 вр. чл. 196 от АПК, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

На осн. чл. 143 ал.2 вр. чл. 196 от АПК в полза на оспорващия следва да се присъдят направените деловодни разноски за публикуване на съобщение за оспорването в ДВ в размер на 20 лв.

Водим от горното, съдът

 

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

         

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протеста на Иван Шарков - прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу разпоредбата на чл. 10 ал.1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред и общинското имущество на територията на Община Гулянци.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 544/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОСЪЖДА Община Гулянци да заплати на Окръжна прокуратура – Плевен направените деловодни разноски за публикуване на съобщение за оспорването в ДВ в размер на 20 лв.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспорва с частна жалба или протест пред Върховен Административен съд, чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

                                                          

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /П/                       ЧЛЕНОВЕ: 1. /П/                            2. /П/