Р E Ш Е Н И Е

№ 446 

гр. Плевен, 31.07.2019 год.

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, касационен състав, в открито съдебно заседание на дванадесети юли две хиляди и деветнадесета година в състав:                               

                                              Председател: Цветелина Кънева

                                                                Членове: Катя Арабаджиева

                                                                                Снежина Иванова

при секретаря Бранимира Монова и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от съдия Арабаджиева касационно административно-наказателно дело № 542 по описа на Административен съд - Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по чл. 63, ал. 1, изр. 2 ЗАНН, във връзка с чл. 348 НПК и чл. 208 и сл. АПК.   

 С Решение № 288 от 22.04.2019 г., постановено по а.н.х.д. № 522/2019 г., Районен съд – Плевен  /РС/ е отменил Наказателно постановление /НП/ № 039 от 31.01.2019  г. на Директора на Регионална инспекция по околната среда и водите - Плевен /РИОСВ - Плевен/, с което на И. В. в качеството й на законен представител на ЕТ „Еврокварц – И. В.“ ЕИК 201392218, със седалище и адрес на управление гр. Плевен, ул. „Цар Самуил“ № 4, вх. Г, ап. 13, на основание чл. 162, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда /ЗООС/ е наложено административно наказание – глоба в размер на 5000.00 лева, за нарушение на разпоредбата на чл.95, ал.1 от ЗООС.

Срещу постановеното решение е подадена касационна жалба от Г.П.С.– Директор на Регионална инспекция по околната среда и водите Плевен. Твърди, че решението на районен съд е неправилно – постановено при неправилно прилагане на материалния закон. Сочи, че в доводите си за незаконосъобразност на НП съдът е приел, че нарушител не е физическото лице И.В., а ЕТ „“Еврокварц – И.В.“***, тъй като обектът е възложен на фирмата, а тя е негов представител. Приел е, че „наложената санкция в атакуваното НП, макар че е на ФЛ е написана сумата 5000 лева глоба, от която започва имуществена санкция за ЕТ“. Според съда неправилно административно-наказващият орган е наложил на физическото лице в качеството на представляващ глоба, вместо предвиденото в закона административно наказание имуществена санкция за ЕТ.

            Счита становището на РС за неправилно, тъй като в процесния казус на И.В., като длъжностно лице – законен представител на ЕТ „Еврокварц – И.В.“*** /попадащо в кръга на наказателно отговорните лица, съгласно нормата на чл. 162, ал. 1 от ЗООС/ е наложено административно наказание глоба за това, че не е изпълнила задължението да информира РИОСВ – Плевен за инвестиционното намерение на представлявания от нея едноличен търговец, с което фактическият състав на чл. 95, ал. 1 от ЗООС е осъществен. И в АУАН № 039/2018 г. от 30.10.2018 г.,  и в НП № 039/31.01.2019 г. като нарушител е посочена В. в качеството й на длъжностно лице – законен представител на ЕТ „Еврокварц – И.В.“***. Размерът на наложената глоба – 5000 лева е в законоустановените граници за това административно наказание, съгласно разпоредбата на чл. 162, ал. 1 от ЗООС – от 200 до 20 000 лева.

            Моли да се постанови решение, с което да се отмени решението на РС и да се потвърди НП.

В отговор на касационната жалба /наименован възражение/, чрез адв. Д. се сочи, че решението на РС е правилно, като е съобразено ТР №3 от 03.07.2014 г. на ВАС.

В съдебно заседание касаторът не се явява и не се представлява и не взема становище по съществото на спора.

            В съдебно заседание ответникът по касационната жалба се представлява от адв. Д. ***. Моли да се потвърди атакуваният  съдебен акт като правилен и законосъобразен по подробно изложените съображения в жалбата пред първата инстанция и във възражението, с което е обоснована правилността на първоинстанционния акт.

Представителят на Окръжна прокуратура Плевен дава заключение, че с оглед събраните по делото доказателства решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна и е допустима.

По същество жалбата е неоснователна.

С оспореното решение съдът е приел за установено от фактическа страна, че на 11.10.2018 г. е направена проверка , при която е констатирано изземване на наносни отложения от коритото на р. Дунав, при устието на река Искър, з-ще с.Байкал, община Долна Митрополия, област Плевен. Изземването се е извършвало чрез багер “HITACHI” ZAXIS 280 LCN. Наносните отложения са се извозвали с четири броя камиони, като три от тях са обозначени на кабините с надпис “Еврокварц”.

По време на извършване на проверката са заснети географски координати от мястото на изземване с GPS CARMIN:

1. Място на изземване на наносните отложения с багер:

43° 43' 56.6"; Е 24° 26' 15.7" с точност на отчитане ±3м

2. Точка от наносното поле:

43° 43' 52.7"; Е 24° 26' 17.8" с точност на отчитане ± 3 м

3. Край на наносното поле към р. Дунав:

43° 43' 56.4"; Е 24" 26' 15.7" с точност на отчитане ± 3 м

4. Място на съхранение/складиране на добитите наносни отложения:

43° 43' 35.7"; Е 24° 26' 43.9" с точност на отчитане ± 3 м

Установено е, че заснетите географски координати от мястото на изземване се разминават с около 1 км от координатите, в които се разрешава изземване на инертни материали съгласно Разрешително за ползване на повърхностен воден обект 42/02.07.2018 г. на Изпълнителна агенция “Проучване и поддържане на река Дунав”, издадено на ЕТ “Еврокварц-И.В.”.

При проведената процедура по преценка необходимостта от извършване на оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) за инвестиционно предложение (ИП) Изземване на наносни отложения от река Дунав, преработка и временно съхранение на инертни материали”, приключила с Решение № ПИ 35 ПР/ 2018 г., издадено на ЕТ “Еврокварц-И.В.”, са взети под внимание същите (представени от възложителя) географски координати за място на изземване, които са вписани в Разрешително за ползване на повърхностен воден обект № РВО - 42/02.07.2018 г. Тези координати се разминават със заснетите по време на проверката с около 1 км. При направена проверка в регистрите на РИОСВ - Плевен на защитените зони е установено, че мястото на изземване (съгласно заснетите географски координати по време на проверката) попада в защитена зона (ЗЗ) “Карабоаз“ BG0000335определена за опазване на природни местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка на защитените зони, приети с Решение № 811/16.11.2010 г. на Министерски съвет (обн. ДВ, бр. 96/2010 г.). Изземването на инертни материали от наносни полета попадащи в 33 “Карабоаз“ BG0000335се явява недопустимо съгласно чл. 118з, т. 4 от Закона за водите.

Описаната дейност — изземване на наносни отложения от коритото на р. Дунав, представлява инвестиционно предложение по смисъла на т.17, буква “б” от § 1 на Допълнителните разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и попада в т.2, буква в - изземване на инертни материали от реки, езера или море чрез драгиране от Приложение № 2към 93, ал.1, т.1 и т.2. от ЗООС и подлежи на процедура по преценяване необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) по реда на глава VI от ЗООС.

При извършен преглед на 11.10.2018 г. в деловодната система на РИОСВ - Плевен е установено, че нито към датата на подаване на сигнала -10.10.2018 г., нито към датата на извършване на проверката - 11.10.2018 г., РИОСВ - Плевен не е уведомена на най-ранен етап от И.С.В. (в качеството й на законен представител на ЕТ “Еврокварц-И.В.”) съгласно изискването на чл.95, ал.1 от Закона за опазване на околната среда във връзка с т.2, буква “в” от Приложение №2 към 93, ал.1, т.1 и т.2 от ЗООС, за инвестиционно предложение за изземване на наносни отложения от коритото на р. Дунав при устието на р. Искър, з-ще с. Байкал.

 РС е приел, че  описаната в акта и в наказателното постановление фактическа обстановка по извършване на административно нарушение е безспорно и категорично установена.

РС обаче е приел, че нарушител не е физическото лице И.В., а ЕТ “Еврокварц-И.В.“, тъй като обекта е възложен на фирмата, а тя е неин представител. За това и самият закон в чл. 162, ал.1 е предвидил изрична санкция за ЕТ – ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ в размер  от 5000 до 500 000 лв. А и наложената санкция в атакуваното НП, макар че е на ФЛ е написана сумата 5000 лв. глоба, от която започва имуществената санкция за ЕТ.

Така наказващият орган вместо да наложи  имуществена санкция на ЕТ,  представлявано от В. в предвидените в санкционната разпоредба предели, е санкционирал ФЛ - И.В. като представляващ ЕТ с глоба от 5000лв.

 Посочил е, че имуществената санкция не е административно наказание по смисъла на чл.13 от ЗАНН. Съответно и правният режим на имуществената санкция е различен от този на глобата, като налагането на такава санкция има и по-различни последици за съответното санкционирано лице. ТР 3/2014 г. на ВАС прави ясно разграничение между глобата и имуществената санкция конкретно във връзка с приложението на давностните срокове за изпълнение на административното наказание глоба, които се считат за неприложими по отношение на имуществената санкция именно поради това, че тя е самостоятелен правен институт.

РС е приел, че в настоящия случай неправилно административно - наказващият орган е наложил на  физическо лице  в качеството на представляващ ЕТ-глоба, вместо предвиденото в закона административно наказание  имуществена санкция за ЕТ, изрично предвидена в разпоредбата на чл.162, ал.1от ЗООС. Не е приел, че се касае до техническа грешка. Неслучайно нормата на чл.57, ал.1, т.7 от ЗАНН причислява вида и размера на наказанието към задължителното съдържание на всяко наказателно постановление, тъй като санкционираното лице следва да е наясно както с обстоятелствата, свързани с вмененото му административно нарушение и със законните разпоредби, които наказващият орган счита за нарушени, така също и с вида и размера на наложеното му наказание. Некоректното посочване на вида на санкцията за извършено административно нарушение също така не може да бъде поправяно в процеса на съдебното обжалване на наказателното постановление, доколкото за съда не съществува правомощието да измени наказателното постановление по отношение на това обстоятелство. Ето защо и така допуснатото противоречие в наказателното постановление, касаещо несъответствие на определената административна санкция със субекта на административната отговорност, се явява достатъчно основание за отмяна на наказателното постановление. На това основание е отменил НП.

По посочените касационни основания настоящата касационна инстанция съобразява следното:

От установената от РС фактическа обстановка, която не е и спорна между страните, е видно, че служители на ЕТ “Еврокварц-И.В.“ са изземвали наносни отложения извън района, за който ЕТ има съответно разрешително. Това изземване е извършено с техника, управлявана от нает служител на ЕТ, а самите наносни отложения са транспортирани с превозни средства, на които е изписана фирмата на ЕТ. Правилно РС е приел, че нарушението се извършва от ЕТ, а не от физическото лице, което представлява ЕТ. Изземването представлява инвестиционно предложение по смисъла на ЗООС, за което е било изискуемо да се направи уведомление на най-ранен етап, което в случая не е направено. Доколкото обаче ЕТ, а не неговият представляващ е извършвал дейността, ЕТ е следвало да извърши уведомяването за инвестиционно предложение. По тази причина само върху ЕТ тежи задължението, и само ЕТ може да извърши описаното в НП нарушение. Следователно физическото лице И.В. не е извършила описаното в НП нарушение, и правилно РС е отменил наложеното й наказание.

За разлика от други закони, ЗООС не предвижда административно наказателна отговорност на представляващия ЕТ или юридическо лице /ЮЛ/, когато съответния ЕТ или ЮЛ не е изпълнил задължение към държавата или общината при осъществяване на дейността си. По тази причина административно наказание на представляващ ЕТ в това му качество не може да се наложи по реда на ЗООС. Наказание на физическо лице за нарушение на ЗООС се налага само когато това физическо лице със свое деяние е извършило нарушение на ЗООС, включително и когато се касае за длъжностни лица на държавата и общините, посочени в чл.162, ал.1, извършили нарушения с техните действия или бездействия по служба.

Навсякъде в ЗООС понятието „длъжностно лице“ се използва в смисъл на лице, което е служител в МОСВ, РИОСВ, областна управа или община, и на което са вменени определени правомощия по ЗООС. Само в чл.165, ал.1 от ЗООС това понятие е използвано в различен смисъл, като от чл.165, ал.2 от ЗООС е видно, че се използва в смисъл на работник или служител на ЕТ или ЮЛ. В. би могла лично да носи отговорност по чл.165, ал.1 от ЗООС, ако лично не беше допуснала в обекта или на територията контролен орган, извършващ проверка, измерване или вземане на проба. Такова нарушение обаче в случая не е било извършено, доколкото проверяващият контролен орган е бил допуснат да извърши проверка, видно от посоченото в АУАН и в НП.

С оглед на изложеното, поради липсата на нарушение, извършено от В., съдебното решение на РС следва да се остави в сила.

Воден от горното и на основание чл. 63, ал.1, изр. 2 във връзка с чл.221, ал.2 от АПК, съдът

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА  Решение № 288 от 22.04.2019 г., постановено по а.н.х.д. № 522/2019 г. на Районен съд – Плевен, с което е отменено Наказателно постановление № 039 от 31.01.2019  г. на Директора на РИОСВ - Плевен.

 РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/                                  ЧЛЕНОВЕ:1./п/

 

 

                  2./п/