Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 414

 

гр. Плевен, 18.07.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на пети юли две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

                                                                 

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 523/2019г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – гр. София, чрез юрисконсулт Р.Ш. срещу Решение № 262/12.04.2019г. на Районен съд – Плевен, постановено по а.н.д. № 513/2019г. по описа на съда.

С решението си съдът е отменил като незаконосъобразно Наказателно постановление № НЯСС-50/12.02.2019г. на Заместник- председателя на ДАМТН,  с което на Община Пордим, представлявана от кмета Д.Р.В.на осн. чл. 200, ал. 1 т. 39 от Закона за водите е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 6000 лв., затова че на 01.06.2018г. не е изпълнила задължителните предписания по чл. 190а, ал. 1, т. 3 от Закона за водите , дадени в констативен протокол № 03-04-31/23.04.2018г. на ГД „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ със срок на изпълнение – 31.05.2018г., а именно да се възстанови водния откос на язовир „Вълчитрън-1/Долник/“, находящ се в ПИ № 000063 в землището на с. Вълчитрън, собственост на община Пордим - при проверката на 19.09.2018г. е установено, че водния откос е с нарушено откосно отношение, вертикален на места над каменната броня, което създава предпоставки за аварии.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т. 1 от НПК. Счита, че по безспорен и несъмнен начин административно-наказващият орган е установил наличие на всички законови предпоставки за ангажиране на административно наказателна отговорност на община Пордим за извършеното нарушение и е наложил наказание, което е предвидено в закона. Твърди, че НП е правилно и законосъобразно, тъй като е съобразено с изискванията на ЗАНН, съставено е в писмена форма, издадено е от компетентен орган, съдържа всички необходими и задължителни реквизити по чл. 57 и чл. 58, ал.1 от ЗАНН, описано е нарушението, посочени са нарушените разпоредби и правилно извършеното деяние е подведено под хипотезата на съответната наказваща правна норма. Не са допуснати процесуални нарушения, които да налагат отмяната му. Не споделя възприетото от районния съд, че в АУАН не е посочена датата на извършване на нарушението и по този начин е нарушен чл. 42, т. 2 от ЗАНН. В тази връзка посочва, че в АУАН е посочена датата на извършване на нарушението - 01.06.2018г. Навежда доводи, че както в АУАН, така и в НП се установява, че всички съществени елементи от състава на нормата, наличието на които сочи за съставомерност на деянието, са описани подробно и изчерпателно. С тези си действия и при пълно спазване на законовите изисквания АНО е доказал, че е налице извършено административно нарушение от страна на наказаното лице и, че е осъществен процесния състав. По безспорен и несъмнен начин административно-наказващият орган е установил и наличието на всички законови         предпоставки      за      ангажиране на административно-наказателната отговорност на община Пордим, като е наложил едно справедливо наказание с оглед тежестта на нарушението. Счита, че районният съд твърде едностранчиво и избирателно е преценил събраните по делото доказателства, което от своя страна е довело до нелогичност и неправилност на мотивите. Иска отмяна на решението, а по същество – да бъде потвърдено НП.

Ответникът по касация – Община Пордим не изразява становище по касационната жалба.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

 Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  ОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Плевен е валидно, допустимо, но неправилно с оглед доказателствата по делото и закона.

Районен съд – Плевен е отменил НП на едно единствено процесуално основание - че в АУАН не била посочена датата на извършване на нарушението, което е съществено процесуално нарушение, засягащо правото на защита на наказаното лице.

Мотивите за отмяна на НП са необосновани.

В НП е възпроизведена обстоятелствената част на АУАН, като и в двата акта след подробната обстоятелствена част е направен извод за конкретното извършено нарушение, датата и мястото на извършването му, посочена е правната му квалификация.

В АУАН (стр.2 последен абзац) е описано извършеното нарушение, а именно, че видно от Констатациите от протокол № 03-04-31/23.04.2018г. и КП № 03-04-62/19.09.2018г. Община Пордим в качеството си на собственик на язовир „Вълчитрън 1(Долник)“  в указания срок – 31.05.2018г.  не е изпълнила предписанието, дадено от контролните органи в Протокол № 03-04-31/23.04.2018г. на осн. чл. 190а ал.1 т.3 от Закона за водите и на 01.06.2018г. виновно е нарушила чл. 200 ал.1 т.39 от Закона за водите.

Същото е възпроизведено и в обстоятелствената част на НП, а именно описаното в акта деяние – че не е възстановен водния откос като същия е с нарушено откосно отношение, вертикален на места над каменната броня, което създава предпоставки за аварии, установено с КП № 03-04-62/19.09.2018г., т.е. не са били изпълнени от собственика на язовира задължителните предписания, дадени в КП № 03-04-31/23.04.2018г. на ГД“Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ със срок на изпълнение до 31.05.2018г.

В НП (стр.1, трети абзац) е посочено, че с описаното в акта и цитирано по-горе деяние, на 01.06.2018г. Община Пордим е осъществила фактическия състав на нарушение на разпоредбата на чл. 200 ал.1 т.39 за неизпълнение на предписание, дадено на осн. чл. 190а ал.1 т.3 от Закона за водите.

Очевидно е, че както в НП, така и в АУАН е посочена датата на извършване на нарушението – 01.06.2018г. Неправилно районният съд е приел, че е допуснато съществено процесуално нарушение на чл. 42 т.3 ЗАНН, изразяващо се в липсата на този задължителен реквизит от съдържанието на акта, което е довело до засягане правото на защита на наказаното лице и отменил НП само на това основание.

Съдът не е обсъдил останалите доводи за допуснати съществени процесуални нарушения в хода на административно-наказателното производство относно: съставянето на акта в присъствието на ненадлежно упълномощен представител; неправилна правна квалификация на описаното деяние; както и липса на извършено нарушение, тъй като дадените предписания били изпълнени. Не се е произнесъл и  дали справедливо и законосъобразно е бил определен размера на наказанието.

Липсата на мотиви по изложените доводи е съществено процесуално нарушение, налагащо отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на районен съд – Плевен.

При новото разглеждане на делото, съдът дължи произнасяне по всички останали, наведени от жалбоподателя доводи за процесуална незаконосъобразност на НП, както и по съществото на спора – доказано ли е соченото нарушение и правилно ли е определен вида и размера на наложеното наказание.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 и чл. 222 ал.2 т.1 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 262/12.04.2019г. на Районен съд – Плевен, постановено по а.н.д. № 513/2019г. по описа на съда.

ВРЪЩА ДЕЛОТО за ново разглеждане от друг състав на Районен съд – Плевен при съобразяване със задължителните указания, дадени в мотивите на настоящото решение.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/                      ЧЛЕНОВЕ: 1./п/                 2./п/