Р E Ш Е Н И Е

397

гр.Плевен, 15.07.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, касационен състав, в открито съдебно заседание на пети юли, две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                                                            Председател: Николай Господинов

                                                                Членове: Елка Братоева

                                                                               Цветелина Кънева

При секретаря Десислава Добрева и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 519 по описа за 2019 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

С Решение № 74 от 06.02.2019 г., постановено по НАХД № 2469 по описа за 2018г., Районен съд – Плевен е потвърдил Наказателно постановление № 18-0938-002184/15.05.2018 г. на Началник на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Плевен, с което на Г.В.К. от гр.Плевен на основание чл.174, ал.3 от Закона за движението по пътищата е наложена глоба в размер на 2000 /две хиляди/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 /двадесет и четири/ месеца, за нарушение по чл.174 ал.3 от ЗДвП.

Срещу решението е подадена касационна жалба от Г.В.К., чрез адвокат С.С. от САК, в която се счита, че същото е порочен съдебен акт. Сочи се, че при описанието на нарушението е допуснато смесване на две възприети правни квалификации от страна на наказващия орган - тази по чл. 174, ал. 1 от ЗДвП и тази по чл. 174, ал. 3 от същия закон. Твърди се, че има смесване на два фактически състава на две приложими норми по чл. 174 на ал. 1 и на ал. 3 от ЗДвП и в случая за нарушителя е трудно да разбере за коя от описаните хипотези в акта и НП следва да носи отговорност и по кой текст, тъй като наказанията са индивидуализирани по различен начин като вид и размер в тези два текста от закона. Посочва се, че разпоредбата на чл. 174, ал. 3 от ЗДвП предвижда да се санкционира водач, който откаже установяване наличието на наркотични вещества чрез техническо средство ИЛИ с медицинско изследване, като тези два метода са предвидени алтернативно. Счита се, че санкциониращият орган неправилно е квалифицирал действията на жалбоподателя като нарушение по чл. 174, ал. 3, предл. 1 от ЗДвП, а именно, че е отказал да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на наркотици. Сочи се, че съобразно Наредба № 1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози водачът на МПС, отказвайки да бъде изпробван с техническо средство за установяване на употреба на наркотици, не би извършил нарушение, ако беше дал кръвна проба за медицинско изследване, като в случай че откаже и медицинското изследване, за което обстоятелство не са налице данни, жалбоподателят би извършил нарушение на чл. 173, ал. 3, предл. 2 от ЗДвП, а именно, че не е изпълнил предписанието за медицинско изследване. Счита се, че е налице противоречие между изложените в атакуваното НП обстоятелства и приетите по делото доказателства, което съставлява съществено нарушение на чл. 57, ал. 1, т. 5 във вр. с т. 6 от ЗАНН, което представлява и формално основание за отмяна на НП.

От ответника не е депозиран писмен отговор по касационната жалба.

В съдебно заседание касаторът Г.В.К. не се явява и не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – ОД на МВР – Плевен не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на районния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, е неоснователна.

С обжалваното наказателно постановление е ангажирана административно-наказателната отговорност на К. за това, че на 03.05.2018г. в 01:40часа в гр.Плевен, на ул.“*****“  до №** с посока на движение гр.Ловеч, управлява собствения си л.а. „*****“ с рег.№*****, като отказва да бъде проверен с тех.средство Дръг тест 5000 с №ARHJ005 за употреба на наркотични вещества или техните аналози; водача е поканен многократно да му бъде извършена проверка с тех.средство; издаден талон за мед.изследване №0001507; водача е сам в автомобила; изпробван за употреба на алкохол с тех.средство Дрегер и теста е отрицателен. Констатираното е квалифицирано като нарушение на чл.174 ал.3 от ЗДвП.

За да потвърди наказателното постановление районният съд е приел, че акта и НП са издадени от компетентни за това лица, при липса на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Счел е, че в наказателното постановление е описано по ясен начин нарушението и обстоятелствата, при които е извършено, както и правилно е определена правната квалификация, като неоснователно е възражението, че К. е обвинен за двете форми на изпълнителното деяние по чл.174 ал.3 от ЗДвП. По съществото на спора съдът е приел, че от събраните по делото писмени и гласни доказателства по безспорен начин се установява нарушение на правилото за поведение въведено в чл.174 ал.3 от ЗДвП, извършено от жалбоподателя. Приел е още, че размерът на наложените наказания е абсолютно определен в закона и правилно е приложен. Счел е, че случаят не представлява маловажен такъв по смисъла на чл.28 от ЗАНН.

Касационната инстанция намира, че решението е правилно, постановено в съответствие с материалния закон и доказателствата по делото. Фактите са установени правилно и в пълнота от районния съд, като при тяхната съвкупна преценка е изведен правния извод за законосъобразно реализирана административно-наказателна отговорност на К.. Фактическите констатации и правните изводи формирани от районния съд се споделят от настоящия състав, поради което не е необходимо и тяхното преповтаряне, предвид нормата на чл.221 ал.2 изр. Второ от АПК. Възраженията в касационната жалба преповтарят доводите, изложени в жалбата пред районния съд. Последният се е произнесъл по възраженията и е приел, че по безспорен начин е доказано извършването на вмененото нарушение. Не са налице сочените в касационната жалба съществени процесуални нарушения по отношение на нарушението по чл.174 ал.3 от ЗДвП. И в акта и в НП е описано пълно и точно самото нарушение  - водачът е отказал да бъде проверен с тех.средство за употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и обстоятелствата, при които е извършено, като е дадена правилна правна квалификация. Ето защо не е нарушено правото на защита на лицето и същото е разбрало какво е вмененото му нарушение, което обстоятелство се установява от доводите и възраженията направени от К. в жалбата пред районния съд. Ето защо решението на районния съд следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 74 от 06.02.2019 г., постановено по НАХД № 2469 по описа за 2018 г. на Районен съд – Плевен.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/

 

 ЧЛЕНОВЕ: 1. /п/                                                                                           

  

                   2./п/