Р E Ш Е Н И Е

 

№ 509

 

гр.Плевен, 04.10.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в открито съдебно заседание на пети септември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ : НИКОЛАЙ  ГОСПОДИНОВ

                                                   ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                                          КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                                                          

при секретаря Милена Кръстева и с участието на прокурора Йорданка Антонова, като разгледа докладваното от председателя касационно административнонаказателно дело № 517 по описа за 2019 год. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН, във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

         С решение № 229 от 03.04.2019 год., постановено по НАХД № 211/2019 год., Районен съд – гр. Плевен потвърдил Наказателно постановление № 18-0938-003804 от 03.08.2018 година на Началник сектор към ОД на МВР - Плевен, сектор Пътна полиция, с което на И.А.А. ***, ЕГН ********** са наложени следните  административни наказания: на основание на основание чл. 175 ал. 1 т. 4 ЗДП – глоба в размер на 200 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца за извършено административно нарушение по чл. 103 ЗДП и на основание чл. 185 ЗДП глоба в размер на 20 лева за извършено нарушение по чл.150 А ал. 1 ЗДП.

Против горното решение е постъпила касационна жалба от И.А.А., подадена чрез адв. К. ***, в която се излагат доводи, че решението е неправилно, необосновано и постановено в нарушение на съдопроизводствените правила.  Твърди се, че въззивният съд не е съобразил обстоятелството, че в оспореното НП е описано нарушение, за което касаторът е бил осъден по НОХД № 1928/2018г. по описа на РС- Плевен, с което е нарушена забраната за едновременно реализиране на административнонаказателна и наказателна отговорност за едно и също деяние. В заключение е направено искане да бъде отменено оспореното въззивно  решение.

В съдебно заседание касаторът не се явява. Не се явява и негов процесуален представител. Ответникът също не се представлява и не ангажира становище по основателността на касационната жалба.

Представителят на Окръжна прокуратура- Плевен дава заключение за неоснователност на касационната жалба. Сочи, че е неоснователно възражението, че за същото нарушение е налице досъдебно производство и съдебно такова, приключило с влязъл в сила съдебен акт, което е пречка за реализиране на административнонаказателна отговорност, тъй като оспореното НП е издадено за нарушения, които са различни от това, за което касаторът е признат за виновен в рамките на наказателното производство.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, поради което е допустима.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

Съобразно разпоредбата на чл. 218, ал.1 АПК настоящият съдебен състав следва да обсъди само посочените в жалбата пороци на решението, а съобразно чл.218, ал.2 АПК служебно следи за валидността, допустимостта и съответствието на решението с материалния закон.

В конкретния случай единственото конкретизирано оплакване в касационната жалба е наличието на наказателно производство за нарушение, описано в оспореното НП, което е приключило с налагане на наказание по реда на НК, поради което не е налице правна възможност за реализиране и на административнонаказателна отговорност за същото деяние.

Настоящият съдебен състав намира, че горното оплакване е неоснователно. В обстоятелствената част на наказателно постановление № 18-0938-003804 от 03.08.2018 година на Началник сектор към ОД на МВР - Плевен, сектор ПП, което е предмет на оспорване в настоящето производство е посочено, че на 23.07.2018г. в 01.06.ч. в с. Одърне касаторът е управлявал л.а. с рег. № ХХХХХХХ, при което извършил следното :

1.При подаден светлинен и звуков сигнал от патрулен автомобил и с посочено с ръка място за спиране не спрял, подал рязко газ, след което е последван и спрян на ул. „Н.В.Грамовски“ пред дом № 8;

2. Управлявал след употреба на алкохол, установена по надлежен ред в 01.38 ч. с посочено в НП техническо средство, като уредът отчел 1,21 промила;

3. Управлявал след като СУМПС е с изтекъл срок на валидност от 03.07.2018г.

С горното НП обаче са наложени административни наказания единствено за нарушение по чл.103 ЗДП, а именно за това, че касаторът не е спрял плавно на посоченото място при подаден сигнал за спиране от контролен орган и за нарушение по чл.150А, ал.1 от ЗДП, изразяващо се в управление на МПС със СУМПС с изтекъл срок на валидност. По отношение констатираното управление на МПС след употреба на алкохол в концентрация над 1,2 промила не е налице санкционна част в оспореното НП. За горното е образувано наказателно производство, което е приключило с определение № 410/02.08.2019г., постановено по НОХД № 1928/2018г. по описа на РС- Плевен, по силата на което касаторът е признат за виновен за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК и му е наложено наказание шест месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено на основание чл.66, ал.1 от НК с тригодишен изпитателен срок. Предвид горното не е налице твърдяното от касатора нарушение, тъй като с оспореното НП не е нарушен принципът ne bis in idem. Ето защо и като е достигнал до същите изводи РС- Плевен е постановил валидно, допустимо и съответно на материалния закон решение, което следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр. 2 от ЗАНН във връзка с чл. 221, ал.2 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 229 от 03.04.2019 год., постановено по НАХД № 211/2019 год. по описа на Районен съд – гр.Плевен.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

         Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: /П/               ЧЛЕНОВЕ: 1./П/                    2./П/